W cukierni kosztują krocie. W domu zrobisz dosłownie za grosze

W tym roku na tłusty czwartek zaszaleję. I nie, nie oznacza to wcale wydawania fortuny w cukierni na rogu. Zamiast tego (i zamiast zwykłych faworków) przygotuję taratuszki — pulchny karnawałowy chruścik przygotowany na... kefirze. To tak smaczne, że nie uwierzysz!

Faworki z kefirem. Jeszcze lepsze niż zwykłe!Faworki z kefirem. Jeszcze lepsze niż zwykłe!
Źródło zdjęć: © Canva | ola_p

Czy ty również nie wyobrażasz sobie wydawania w tym roku olbrzymich pieniędzy na faworki? Tak, do dziś nie otrząsnąłem się po tym, ile rok temu kosztowały one u Magdy Gessler. Jednocześnie nie zamierzam rezygnować z tego łakomstwa na tłusty czwartek. Faworki przygotuję w domu — w prosty sposób, za grosze, szybko i przyjemnie. I uwaga — zrobię to inaczej niż zwykle, bo chociaż uwielbiam klasyczny chruścik, to naszła mnie ochota na coś jeszcze bardziej delikatnego i rozpływającego się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem nie będziesz musiał wybierać pomiędzy pizzą, a makaronem. Kultowe dania połączysz w jedno

Bohaterem tego odcinka (a już wkrótce również tłustego czwartku) są taratuszki. Ta smaczna, alternatywna wersja standardowych faworków, to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Swoją wyjątkowość zawdzięcza zaś kefirowi. Poza nim przepis naprawdę niewiele różni się od klasyki i z całą pewnością poradzisz sobie bez problemu z przebrnięciem przez recepturę i instrukcję. A zresztą — sam zobacz. I koniecznie daj mi znać, jak posmakowały ci taratuszki!

Taratuszki — kefirowe faworki

Składniki:

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 jajko,
  • 2 szklanki mąki,
  • szczypta soli,
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 200 g kefiru.

Sposób przygotowania:

Dodaj do ciasta kefir, a faworki wyjdą jeszcze smaczniejsze
Dodaj do ciasta kefir, a faworki wyjdą jeszcze smaczniejsze © Canva | photka
  1. Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Masło roztop i ostudź. Teraz połącz je wszystkie w całość. Bardzo dokładnie wymieszaj.
  2. Zacznij zagniatać ciasto. Uformuj z niego kulę, zabezpiecz folią i odstaw na pół godziny.
  3. Rozwałkuj na cienki, około jednocentymetrowy placek. Pokrój go na szerokie na 2-3 centymetry paski. W każdym z nich zrób w środku nacięcie. Przewiń przez nie jeden z końców każdego paska, dzięki czemu uzyskasz klasyczną faworkową kompozycję.
  4. Tak przygotowane faworki taratuszki smaż na rozgrzanym oleju. Gdy będą już apetycznie zezłocone, wyjmij je z tłuszczu i delikatnie odsącz na ręczniku papierowym. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese