W cukierni kosztują krocie. W domu zrobisz dosłownie za grosze
W tym roku na tłusty czwartek zaszaleję. I nie, nie oznacza to wcale wydawania fortuny w cukierni na rogu. Zamiast tego (i zamiast zwykłych faworków) przygotuję taratuszki — pulchny karnawałowy chruścik przygotowany na... kefirze. To tak smaczne, że nie uwierzysz!
22.01.2024 10:09
Czy ty również nie wyobrażasz sobie wydawania w tym roku olbrzymich pieniędzy na faworki? Tak, do dziś nie otrząsnąłem się po tym, ile rok temu kosztowały one u Magdy Gessler. Jednocześnie nie zamierzam rezygnować z tego łakomstwa na tłusty czwartek. Faworki przygotuję w domu — w prosty sposób, za grosze, szybko i przyjemnie. I uwaga — zrobię to inaczej niż zwykle, bo chociaż uwielbiam klasyczny chruścik, to naszła mnie ochota na coś jeszcze bardziej delikatnego i rozpływającego się w ustach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bohaterem tego odcinka (a już wkrótce również tłustego czwartku) są taratuszki. Ta smaczna, alternatywna wersja standardowych faworków, to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Swoją wyjątkowość zawdzięcza zaś kefirowi. Poza nim przepis naprawdę niewiele różni się od klasyki i z całą pewnością poradzisz sobie bez problemu z przebrnięciem przez recepturę i instrukcję. A zresztą — sam zobacz. I koniecznie daj mi znać, jak posmakowały ci taratuszki!
Taratuszki — kefirowe faworki
Składniki:
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 łyżki masła,
- 1 jajko,
- 2 szklanki mąki,
- szczypta soli,
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki cukru,
- 200 g kefiru.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Masło roztop i ostudź. Teraz połącz je wszystkie w całość. Bardzo dokładnie wymieszaj.
- Zacznij zagniatać ciasto. Uformuj z niego kulę, zabezpiecz folią i odstaw na pół godziny.
- Rozwałkuj na cienki, około jednocentymetrowy placek. Pokrój go na szerokie na 2-3 centymetry paski. W każdym z nich zrób w środku nacięcie. Przewiń przez nie jeden z końców każdego paska, dzięki czemu uzyskasz klasyczną faworkową kompozycję.
- Tak przygotowane faworki taratuszki smaż na rozgrzanym oleju. Gdy będą już apetycznie zezłocone, wyjmij je z tłuszczu i delikatnie odsącz na ręczniku papierowym. Smacznego!