PrzepisTłusty CzwartekW cukierni kosztują krocie. W domu zrobisz dosłownie za grosze

W cukierni kosztują krocie. W domu zrobisz dosłownie za grosze

W tym roku na tłusty czwartek zaszaleję. I nie, nie oznacza to wcale wydawania fortuny w cukierni na rogu. Zamiast tego (i zamiast zwykłych faworków) przygotuję taratuszki — pulchny karnawałowy chruścik przygotowany na... kefirze. To tak smaczne, że nie uwierzysz!

Faworki z kefirem. Jeszcze lepsze niż zwykłe!
Faworki z kefirem. Jeszcze lepsze niż zwykłe!
Źródło zdjęć: © Canva | ola_p

22.01.2024 10:09

Czy ty również nie wyobrażasz sobie wydawania w tym roku olbrzymich pieniędzy na faworki? Tak, do dziś nie otrząsnąłem się po tym, ile rok temu kosztowały one u Magdy Gessler. Jednocześnie nie zamierzam rezygnować z tego łakomstwa na tłusty czwartek. Faworki przygotuję w domu — w prosty sposób, za grosze, szybko i przyjemnie. I uwaga — zrobię to inaczej niż zwykle, bo chociaż uwielbiam klasyczny chruścik, to naszła mnie ochota na coś jeszcze bardziej delikatnego i rozpływającego się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bohaterem tego odcinka (a już wkrótce również tłustego czwartku) są taratuszki. Ta smaczna, alternatywna wersja standardowych faworków, to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Swoją wyjątkowość zawdzięcza zaś kefirowi. Poza nim przepis naprawdę niewiele różni się od klasyki i z całą pewnością poradzisz sobie bez problemu z przebrnięciem przez recepturę i instrukcję. A zresztą — sam zobacz. I koniecznie daj mi znać, jak posmakowały ci taratuszki!

Taratuszki — kefirowe faworki

Składniki:

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 jajko,
  • 2 szklanki mąki,
  • szczypta soli,
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 200 g kefiru.

Sposób przygotowania:

Dodaj do ciasta kefir, a faworki wyjdą jeszcze smaczniejsze
Dodaj do ciasta kefir, a faworki wyjdą jeszcze smaczniejsze© Canva | photka
  1. Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Masło roztop i ostudź. Teraz połącz je wszystkie w całość. Bardzo dokładnie wymieszaj.
  2. Zacznij zagniatać ciasto. Uformuj z niego kulę, zabezpiecz folią i odstaw na pół godziny.
  3. Rozwałkuj na cienki, około jednocentymetrowy placek. Pokrój go na szerokie na 2-3 centymetry paski. W każdym z nich zrób w środku nacięcie. Przewiń przez nie jeden z końców każdego paska, dzięki czemu uzyskasz klasyczną faworkową kompozycję.
  4. Tak przygotowane faworki taratuszki smaż na rozgrzanym oleju. Gdy będą już apetycznie zezłocone, wyjmij je z tłuszczu i delikatnie odsącz na ręczniku papierowym. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie