Przepis na chrusty z 1935 roku. Jeden dodatek sprawi, że będą smakowały lepiej niż tradycyjne
Chrusty (nazywane też faworkami) są wraz z pączki najpopularniejszym słodkościami w czasie karnawału. Przed laty przygotowywano je nieco inaczej, wzbogacając ciasto o jeden składnik. Dzięki niemu smak był jeszcze lepszy.
15.01.2024 | aktual.: 15.01.2024 11:02
Tradycyjne, chrupiące kokardki z kruchego ciasta najczęściej składają się z mąki, sporej ilości żółtego, kwaśnej śmietany, proszku do pieczenia i odrobiny spirytusu, dzięki któremu ciasto pochłania mniej tłuszczu podczas smażenia. Przygotowanie faworków jest dość czasochłonne, jednak smak szybko wynagradza chwile spędzone w kuchni. Warto zrobić drobne odstępstwo od normy i sięgnąć po przepis z 1935 roku. Dodatek migdałów sprawi, że będą smakowały jeszcze lepiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na faworki z 1935 roku
Receptura bazy jest taka sama, jednak autorka przepisu sugeruje, by dodać do niej jeszcze mielone migdały. Podane są również dość niestandardowo, bo zamiast wywijanych kokard serwuje się je w formie obręczy. Możesz jednak zachować standardową formę, jeśli wolisz.
W tym przepisie nie warto jednak przesadzać z ilością mielonych migdałów, bo chrusty mogą wyjść zbyt suche. Warto trzymać się proporcji.
Składniki:
- 4 żółtka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki wódki,
- 4 łyżki śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki wody,
- 150 g mąki pszennej,
- 150 g mielonych migdałów,
- cukier puder,
- smalec do smażenia,
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść w garnku i odstaw, aby ostygło.
- Żółtka utrzyj wraz z cukrem, dodaj ostudzone masło, śmietanę oraz alkohol i zmiksuj.
- Do masy dodaj mielone migdały oraz mąkę i wyrób ciasto.
- Przełóż masę na stolnicę i wyrabiaj, w razie potrzeby podsypując mąką. Powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk.
- Rozwałkuj je jak najcieniej i pokrój w paski o długości 10 cm i szerokości 4 cm. Połącz je w koła i wrzucaj na rozgrzanym smalec.
- Smaż z obu stron, aż będą złociste.
- Chrusty po wyjęciu ze smalcu wyłóż na ręcznik papierowy, aby pochłonął nadmiar tłuszczu.
- Gdy przestygną, udekoruj całość cukrem pudrem.