PrzepisTłusty CzwartekPrzepis na chrusty z 1935 roku. Jeden dodatek sprawi, że będą smakowały lepiej niż tradycyjne

Przepis na chrusty z 1935 roku. Jeden dodatek sprawi, że będą smakowały lepiej niż tradycyjne

Chrupiące faworki
Chrupiące faworki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ildi Papp
15.01.2024 09:45, aktualizacja: 15.01.2024 11:02

Chrusty (nazywane też faworkami) są wraz z pączki najpopularniejszym słodkościami w czasie karnawału. Przed laty przygotowywano je nieco inaczej, wzbogacając ciasto o jeden składnik. Dzięki niemu smak był jeszcze lepszy.

Tradycyjne, chrupiące kokardki z kruchego ciasta najczęściej składają się z mąki, sporej ilości żółtego, kwaśnej śmietany, proszku do pieczenia i odrobiny spirytusu, dzięki któremu ciasto pochłania mniej tłuszczu podczas smażenia. Przygotowanie faworków jest dość czasochłonne, jednak smak szybko wynagradza chwile spędzone w kuchni. Warto zrobić drobne odstępstwo od normy i sięgnąć po przepis z 1935 roku. Dodatek migdałów sprawi, że będą smakowały jeszcze lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na faworki z 1935 roku

Receptura bazy jest taka sama, jednak autorka przepisu sugeruje, by dodać do niej jeszcze mielone migdały. Podane są również dość niestandardowo, bo zamiast wywijanych kokard serwuje się je w formie obręczy. Możesz jednak zachować standardową formę, jeśli wolisz.

"600 przepisów pieczenia ciast, smażenia konfitur, przyrządzania lodów, kremów,soków, galaret, napojów chłodzących, likierów, win, wódek, deserów, konserw, wędlin itp., "Maria Śleżańska, 1935
"600 przepisów pieczenia ciast, smażenia konfitur, przyrządzania lodów, kremów,soków, galaret, napojów chłodzących, likierów, win, wódek, deserów, konserw, wędlin itp., "Maria Śleżańska, 1935© www.polona.pl

W tym przepisie nie warto jednak przesadzać z ilością mielonych migdałów, bo chrusty mogą wyjść zbyt suche. Warto trzymać się proporcji.

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki wódki,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki wody,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 g mielonych migdałów,
  • cukier puder,
  • smalec do smażenia,

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść w garnku i odstaw, aby ostygło.
  2. Żółtka utrzyj wraz z cukrem, dodaj ostudzone masło, śmietanę oraz alkohol i zmiksuj.
  3. Do masy dodaj mielone migdały oraz mąkę i wyrób ciasto.
  4. Przełóż masę na stolnicę i wyrabiaj, w razie potrzeby podsypując mąką. Powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk.
  5. Rozwałkuj je jak najcieniej i pokrój w paski o długości 10 cm i szerokości 4 cm. Połącz je w koła i wrzucaj na rozgrzanym smalec.
  6. Smaż z obu stron, aż będą złociste.
  7. Chrusty po wyjęciu ze smalcu wyłóż na ręcznik papierowy, aby pochłonął nadmiar tłuszczu.
  8. Gdy przestygną, udekoruj całość cukrem pudrem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także