Mało kto zna te owoce. To połączenie dwóch znanych w Polsce gatunków

Ma wyczuwalne kwaśne i jagodowe nuty. Doskonale sprawdza się jako składnik dżemów, ale równie świetnie smakuje jedzony prosto z krzaczka. Porzeczkoagrest nie jest w Polsce szczególnie popularny, ale coraz częściej zasila owocowe grządki działkowców. Zobacz, czym jest ten owoc i dlaczego wato go spożywać.

Porzeczkoagrest jest łatwy w uprawie Porzeczkoagrest jest łatwy w uprawie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Porzeczkoagrest - jak nazwa podpowiada - jest krzyżówką porzeczki z agrestem stworzoną w Niemczech w 1926 roku przez Paul'a Lorenza w instytucie Kaiser Wilhelm. Powodem stworzenia porzeczkoagrestu był popyt na owoce agrestu, które nie posiadają kolców. Warto podkreślić, że gatunek ten nie jest wynikiem modyfikowania genetycznego (GMO), a krzyżowania gatunków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połącz kilka składników i stwórz w mgnieniu oka prawdziwą ucztę dla podniebienia

Jak wygląda i jak smakuje porzeczkoagrest?

Porzeczkoagrest jest łatwy w uprawie i mało wymagający. Coraz śmielej zaczyna się wkradać między grządki działkowców, jednak w Polsce nie jest on jeszcze szerzej znany. Sezon zbioru owoców porzeczkoagrestu w przypadku większości odmian przypada na lipiec.

Same owoce porzeczkoagrestu są nawet trzy razy większe niż owoce porzeczki i wybarwiają się na ciemnoczerwony kolor. Natomiast ich miąższ jest bardzo soczysty i łączy w sobie i smak porzeczki i agrestu, ma wyczuwalne kwaśne i jagodowe nuty. Owoce te doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia, a także jako dodatek do ciast, deserów, sosów i sałatek. Owoce znakomicie odnajdują się w przetworach, tj. sokach, dżemach, musach czy syropach.

Owoce porzeczkoagrestu
Owoce porzeczkoagrestu © Pixabay

Porzeczkoagrest - czy jest zdrowy?

Porzeczkoagrest to roślina, która jest niezwykle bogata w różnego rodzaju składniki odżywcze. Wśród nich znajdują się spore dawki witaminy C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto porzeczkoagrest zawiera również dużą ilość przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Wśród innych składników odżywczych, które są obecne w tych owocach, można wymienić witaminę K oraz żelazo.

Jednym z najważniejszych składników odżywczych, który jest obecny w porzeczkoagreście, jest błonnik. Jest on niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Co więcej, porzeczkoagrest zawiera relatywnie niewiele cukru, co oznacza, że jest to owoc niskokaloryczny. Roślina ta wspiera również zdrowie układu krążenia, pomaga w walce ze stanami zapalnymi, a także dba o kondycję oczu, kości oraz skóry.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie