Mało kto zna te owoce. To połączenie dwóch znanych w Polsce gatunków

Ma wyczuwalne kwaśne i jagodowe nuty. Doskonale sprawdza się jako składnik dżemów, ale równie świetnie smakuje jedzony prosto z krzaczka. Porzeczkoagrest nie jest w Polsce szczególnie popularny, ale coraz częściej zasila owocowe grządki działkowców. Zobacz, czym jest ten owoc i dlaczego wato go spożywać.

Mało kto zna te owoce. To połączenie dwóch znanych w Polsce gatunkówPorzeczkoagrest jest łatwy w uprawie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Porzeczkoagrest - jak nazwa podpowiada - jest krzyżówką porzeczki z agrestem stworzoną w Niemczech w 1926 roku przez Paul'a Lorenza w instytucie Kaiser Wilhelm. Powodem stworzenia porzeczkoagrestu był popyt na owoce agrestu, które nie posiadają kolców. Warto podkreślić, że gatunek ten nie jest wynikiem modyfikowania genetycznego (GMO), a krzyżowania gatunków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połącz kilka składników i stwórz w mgnieniu oka prawdziwą ucztę dla podniebienia

Jak wygląda i jak smakuje porzeczkoagrest?

Porzeczkoagrest jest łatwy w uprawie i mało wymagający. Coraz śmielej zaczyna się wkradać między grządki działkowców, jednak w Polsce nie jest on jeszcze szerzej znany. Sezon zbioru owoców porzeczkoagrestu w przypadku większości odmian przypada na lipiec.

Same owoce porzeczkoagrestu są nawet trzy razy większe niż owoce porzeczki i wybarwiają się na ciemnoczerwony kolor. Natomiast ich miąższ jest bardzo soczysty i łączy w sobie i smak porzeczki i agrestu, ma wyczuwalne kwaśne i jagodowe nuty. Owoce te doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia, a także jako dodatek do ciast, deserów, sosów i sałatek. Owoce znakomicie odnajdują się w przetworach, tj. sokach, dżemach, musach czy syropach.

Owoce porzeczkoagrestu
Owoce porzeczkoagrestu © Pixabay

Porzeczkoagrest - czy jest zdrowy?

Porzeczkoagrest to roślina, która jest niezwykle bogata w różnego rodzaju składniki odżywcze. Wśród nich znajdują się spore dawki witaminy C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto porzeczkoagrest zawiera również dużą ilość przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Wśród innych składników odżywczych, które są obecne w tych owocach, można wymienić witaminę K oraz żelazo.

Jednym z najważniejszych składników odżywczych, który jest obecny w porzeczkoagreście, jest błonnik. Jest on niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Co więcej, porzeczkoagrest zawiera relatywnie niewiele cukru, co oznacza, że jest to owoc niskokaloryczny. Roślina ta wspiera również zdrowie układu krążenia, pomaga w walce ze stanami zapalnymi, a także dba o kondycję oczu, kości oraz skóry.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka