Polacy nie doceniają, dla Włochów to rarytas. Dodaj do omletu, pizzy czy sałatki

Cukinia to warzywo powszechnie znane i lubiane w Polsce. Wykorzystywana jest na wiele sposobów - do zup, sosów, placków, zapiekanek, a nawet deserów. Jednak mało kto wie, że oprócz owoców, jadalne są również kwiaty cukinii! Te delikatne kwiatki to prawdziwy rarytas w kuchni włoskiej, a w Polsce wciąż niedoceniane. Czas to zmienić!

Polacy nie doceniają, dla Włochów to rarytas. Dodaj do omletu, pizzy czy sałatkiPolacy nie doceniają, dla Włochów to rarytas. Dodaj do omletu, pizzy czy sałatki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Cukinia to wszechstronne warzywo, które w Polsce często jest niedoceniane, podczas gdy we Włoszech uchodzi za prawdziwy rarytas. W polskich ogrodach cukinie można zbierać już w czerwcu, a zanim dojrzeją, pojawiają się piękne, jadalne kwiaty. Warto poznać różnorodne zastosowania cukinii i jej kwiatów w kuchni, by w pełni wykorzystać ich potencjał smakowy i zdrowotny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką

Dlaczego warto jeść kwiaty cukinii?

Kwiaty cukinii to nie tylko pyszny, ale również zdrowy dodatek do wielu dań. Zawierają witaminy A, C, K, B1, B6, PP, potas, magnez i żelazo. Są delikatne w smaku, lekko słodkawe i mają subtelny aromat. Mogą być spożywane na surowo lub po obróbce termicznej.

Jak jeść kwiaty cukinii?

Kwiaty cukinii można jeść na wiele sposobów:

  • Na surowo: Dodaj je do sałatek, makaronów, risotto, kanapek czy tart.
  • Smażone: Zanurz kwiaty w tempurze (cienkim cieście naleśnikowym) i smaż na głębokim oleju na złoty kolor.
  • Faszerowane: Napełnij kwiaty ulubionym serem (np. ricottą, mozzarellą) lub farszem warzywnym i zapiekaj w piekarniku.
  • Do pizzy: Dodaj kwiaty do pizzy na kilka minut przed końcem pieczenia.
  • Do omletu: Dodaj kwiaty do omletu podczas smażenia.

Jak wybrać i przygotować kwiaty cukinii?

Do jedzenia nadają się kwiaty cukinii, które są całkowicie otwarte i mają jaskrawożółty kolor. Należy wybierać kwiaty bez plam i uszkodzeń. Przed użyciem delikatnie opłucz kwiaty pod bieżącą wodą i usuń pręciki z kwiatów męskich.

Kwiaty cukinii - kulinarne inspiracje

Szukasz pomysłu na niebanalny obiad, który zachwyci smakiem? Postaw na kwiaty cukinii! Te delikatne kwiatki to idealny dodatek do letnich dań. Wypróbuj je w sałatce z pomidorami, oliwkami i fetą, dodaj do makaronu z pesto, zapiekaj z ricottą i pomidorami lub zaserwuj jako chrupiący dodatek do pizzy. Kwiaty cukinii to prawdziwy rarytas, który z pewnością zachwyci twoich gości!

Kwiaty cukinii najlepiej jeść od razu po zerwaniu. Nie przechowuj ich dłużej niż kilka dni w lodówce.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯