Polacy nie doceniają, dla Włochów to rarytas. Dodaj do omletu, pizzy czy sałatki
Cukinia to warzywo powszechnie znane i lubiane w Polsce. Wykorzystywana jest na wiele sposobów - do zup, sosów, placków, zapiekanek, a nawet deserów. Jednak mało kto wie, że oprócz owoców, jadalne są również kwiaty cukinii! Te delikatne kwiatki to prawdziwy rarytas w kuchni włoskiej, a w Polsce wciąż niedoceniane. Czas to zmienić!
Cukinia to wszechstronne warzywo, które w Polsce często jest niedoceniane, podczas gdy we Włoszech uchodzi za prawdziwy rarytas. W polskich ogrodach cukinie można zbierać już w czerwcu, a zanim dojrzeją, pojawiają się piękne, jadalne kwiaty. Warto poznać różnorodne zastosowania cukinii i jej kwiatów w kuchni, by w pełni wykorzystać ich potencjał smakowy i zdrowotny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką
Dlaczego warto jeść kwiaty cukinii?
Kwiaty cukinii to nie tylko pyszny, ale również zdrowy dodatek do wielu dań. Zawierają witaminy A, C, K, B1, B6, PP, potas, magnez i żelazo. Są delikatne w smaku, lekko słodkawe i mają subtelny aromat. Mogą być spożywane na surowo lub po obróbce termicznej.
Jak jeść kwiaty cukinii?
Kwiaty cukinii można jeść na wiele sposobów:
- Na surowo: Dodaj je do sałatek, makaronów, risotto, kanapek czy tart.
- Smażone: Zanurz kwiaty w tempurze (cienkim cieście naleśnikowym) i smaż na głębokim oleju na złoty kolor.
- Faszerowane: Napełnij kwiaty ulubionym serem (np. ricottą, mozzarellą) lub farszem warzywnym i zapiekaj w piekarniku.
- Do pizzy: Dodaj kwiaty do pizzy na kilka minut przed końcem pieczenia.
- Do omletu: Dodaj kwiaty do omletu podczas smażenia.
Jak wybrać i przygotować kwiaty cukinii?
Do jedzenia nadają się kwiaty cukinii, które są całkowicie otwarte i mają jaskrawożółty kolor. Należy wybierać kwiaty bez plam i uszkodzeń. Przed użyciem delikatnie opłucz kwiaty pod bieżącą wodą i usuń pręciki z kwiatów męskich.
Kwiaty cukinii - kulinarne inspiracje
Szukasz pomysłu na niebanalny obiad, który zachwyci smakiem? Postaw na kwiaty cukinii! Te delikatne kwiatki to idealny dodatek do letnich dań. Wypróbuj je w sałatce z pomidorami, oliwkami i fetą, dodaj do makaronu z pesto, zapiekaj z ricottą i pomidorami lub zaserwuj jako chrupiący dodatek do pizzy. Kwiaty cukinii to prawdziwy rarytas, który z pewnością zachwyci twoich gości!
Kwiaty cukinii najlepiej jeść od razu po zerwaniu. Nie przechowuj ich dłużej niż kilka dni w lodówce.