Polacy nie doceniają, dla Włochów to rarytas. Dodaj do omletu, pizzy czy sałatki
Cukinia to warzywo powszechnie znane i lubiane w Polsce. Wykorzystywana jest na wiele sposobów - do zup, sosów, placków, zapiekanek, a nawet deserów. Jednak mało kto wie, że oprócz owoców, jadalne są również kwiaty cukinii! Te delikatne kwiatki to prawdziwy rarytas w kuchni włoskiej, a w Polsce wciąż niedoceniane. Czas to zmienić!
30.05.2024 14:56
Cukinia to wszechstronne warzywo, które w Polsce często jest niedoceniane, podczas gdy we Włoszech uchodzi za prawdziwy rarytas. W polskich ogrodach cukinie można zbierać już w czerwcu, a zanim dojrzeją, pojawiają się piękne, jadalne kwiaty. Warto poznać różnorodne zastosowania cukinii i jej kwiatów w kuchni, by w pełni wykorzystać ich potencjał smakowy i zdrowotny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść kwiaty cukinii?
Kwiaty cukinii to nie tylko pyszny, ale również zdrowy dodatek do wielu dań. Zawierają witaminy A, C, K, B1, B6, PP, potas, magnez i żelazo. Są delikatne w smaku, lekko słodkawe i mają subtelny aromat. Mogą być spożywane na surowo lub po obróbce termicznej.
Jak jeść kwiaty cukinii?
Kwiaty cukinii można jeść na wiele sposobów:
- Na surowo: Dodaj je do sałatek, makaronów, risotto, kanapek czy tart.
- Smażone: Zanurz kwiaty w tempurze (cienkim cieście naleśnikowym) i smaż na głębokim oleju na złoty kolor.
- Faszerowane: Napełnij kwiaty ulubionym serem (np. ricottą, mozzarellą) lub farszem warzywnym i zapiekaj w piekarniku.
- Do pizzy: Dodaj kwiaty do pizzy na kilka minut przed końcem pieczenia.
- Do omletu: Dodaj kwiaty do omletu podczas smażenia.
Jak wybrać i przygotować kwiaty cukinii?
Do jedzenia nadają się kwiaty cukinii, które są całkowicie otwarte i mają jaskrawożółty kolor. Należy wybierać kwiaty bez plam i uszkodzeń. Przed użyciem delikatnie opłucz kwiaty pod bieżącą wodą i usuń pręciki z kwiatów męskich.
Kwiaty cukinii - kulinarne inspiracje
Szukasz pomysłu na niebanalny obiad, który zachwyci smakiem? Postaw na kwiaty cukinii! Te delikatne kwiatki to idealny dodatek do letnich dań. Wypróbuj je w sałatce z pomidorami, oliwkami i fetą, dodaj do makaronu z pesto, zapiekaj z ricottą i pomidorami lub zaserwuj jako chrupiący dodatek do pizzy. Kwiaty cukinii to prawdziwy rarytas, który z pewnością zachwyci twoich gości!
Kwiaty cukinii najlepiej jeść od razu po zerwaniu. Nie przechowuj ich dłużej niż kilka dni w lodówce.