Zaprosiłam przyjaciółki na tartę ze szparagami. Nie zostały nawet okruszki
Kiedy wpadają przyjaciółki, szkoda każdej chwilę spędzonej w kuchni. Stawiam wtedy na dania, które można przygotować wcześniej, a potem po prostu cieszyć się towarzystwem i rozmowami. Tym razem zaproponowałam coś z kuchni francuskiej. Postawiłam na danie lekkie i z ulubionymi szparagami. I to był strzał w dziesiątkę!
29.05.2024 17:22
Tarta tylko na słodko? Owszem, świetnie smakuje z truskawkami czy malinami i budyniowym kremem, ale kruche ciasto jest też idealne do wytrawnego, warzywnego farszu. Warto do niego wykorzystać szparagi.
Ulubienica Francuzów
Tarta to jedno z ulubionych dań Francuzów. I nie bez powodu. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a jest efektowne i pyszne. Do wytrawnej tarty wystarczy podać sałatę z sosem winegret i lekki posiłek gotowy. Doceniają także to, że latem bez problemu można ją zabrać na świeże powietrze i zjeść na pikniku lub na balkonie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tajniki kruchego ciasta
Podstawą tarty jest kruche ciasto. Jeśli znamy jego tajnik, sukces gwarantowany. Istotne są proporcje składników oraz dobre wyrobienie. Potem ciasto trzeba schłodzić, co powoduje, że można je przygotować nawet dzień wcześniej. Czasami taki podział prac jest bardzo przydatny w planowaniu. Na wytrawny farsz nadaje się większość warzyw, Francuzi najczęściej stawiają na te sezonowe.
Może być z boczkiem
Dlatego teraz dobrym pomysłem jest właśnie tarta ze szparagami. Może to być danie wegetariańskie, właśnie w takiej formie przygotowałam je dla moich przyjaciółek. Jednak w przepisach na takie tarty pojawiają się też wędliny, a także boczek, który Francuzi lubią dodawać do farszu warzywnego. Wystarczy wędzony boczek drobno pokroić, a potem podsmażyć na patelni. Do szparagów pasuje też szynka parmeńska. Warzywa z dodatkiem mięsnym lub bez, zalewa się śmietanowo-jajecznym sosem, który w piekarniku się zrumieni i połączy składniki.
Tarta ze szparagami
Składniki:
Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 180 g masła,
- 2 jajka,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- pęczek szparagów,
- 3 jajka,
- 200 ml śmietany,
- 200 g sera startego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta kruchego. Rozetrzyj masło i mąkę na okruchy, dodaj pozostałe składniki i szybko wyrób ciasto. Zlep je w kulę i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
- Rozwałkuj ciasto, przełóż do formy na tatrę i zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Wyłóż tatrę papierem do pieczenia i wysyp groch, metalowe kuleczki lub ryż. To sprawi, że brzegi nie opadną, a tarta zachowa swoją formę podczas pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i wstaw tartę na 15 minut.
- Po upływie 15 minut zdejmij papier i obciążenie i piecz jeszcze przez około 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Potem wyjmij ją z piekarnika i wystudź.
- Szparagi pozbaw końcówek i pokrój je wzdłuż, na pół.
- Jajka wymieszaj widelcem ze śmietaną, dopraw do smaku przyprawami. Dodaje starty ser i całość dokładnie wymieszaj.
- Na podpieczonym spodzie ułóż szparagi i zalej masą jajeczno-śmietanową.
- Tatrę piecz przez około 35 minut w 180 stopniach C.