Zaprosiłam przyjaciółki na tartę ze szparagami. Nie zostały nawet okruszki

Kiedy wpadają przyjaciółki, szkoda każdej chwilę spędzonej w kuchni. Stawiam wtedy na dania, które można przygotować wcześniej, a potem po prostu cieszyć się towarzystwem i rozmowami. Tym razem zaproponowałam coś z kuchni francuskiej. Postawiłam na danie lekkie i z ulubionymi szparagami. I to był strzał w dziesiątkę!

Ta pyszna tarta sprawdzi się nie tylko na przyjęciu. Ta pyszna tarta sprawdzi się nie tylko na przyjęciu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna_Shepulova
Dorota Gepert

Tarta tylko na słodko? Owszem, świetnie smakuje z truskawkami czy malinami i budyniowym kremem, ale kruche ciasto jest też idealne do wytrawnego, warzywnego farszu. Warto do niego wykorzystać szparagi.

Ulubienica Francuzów

Tarta to jedno z ulubionych dań Francuzów. I nie bez powodu. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a jest efektowne i pyszne. Do wytrawnej tarty wystarczy podać sałatę z sosem winegret i lekki posiłek gotowy. Doceniają także to, że latem bez problemu można ją zabrać na świeże powietrze i zjeść na pikniku lub na balkonie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pyszny obiad z piekarnika praktycznie robi się sam. Nie potrzebne są tu żadne dodatki

Tajniki kruchego ciasta

Podstawą tarty jest kruche ciasto. Jeśli znamy jego tajnik, sukces gwarantowany. Istotne są proporcje składników oraz dobre wyrobienie. Potem ciasto trzeba schłodzić, co powoduje, że można je przygotować nawet dzień wcześniej. Czasami taki podział prac jest bardzo przydatny w planowaniu. Na wytrawny farsz nadaje się większość warzyw, Francuzi najczęściej stawiają na te sezonowe.

Może być z boczkiem

Dlatego teraz dobrym pomysłem jest właśnie tarta ze szparagami. Może to być danie wegetariańskie, właśnie w takiej formie przygotowałam je dla moich przyjaciółek. Jednak w przepisach na takie tarty pojawiają się też wędliny, a także boczek, który Francuzi lubią dodawać do farszu warzywnego. Wystarczy wędzony boczek drobno pokroić, a potem podsmażyć na patelni. Do szparagów pasuje też szynka parmeńska. Warzywa z dodatkiem mięsnym lub bez, zalewa się śmietanowo-jajecznym sosem, który w piekarniku się zrumieni i połączy składniki.

Tarta ze szparagami

Składniki:

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 180 g masła,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • pęczek szparagów,
  • 3 jajka,
  • 200 ml śmietany,
  • 200 g sera startego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta kruchego. Rozetrzyj masło i mąkę na okruchy, dodaj pozostałe składniki i szybko wyrób ciasto. Zlep je w kulę i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Rozwałkuj ciasto, przełóż do formy na tatrę i zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Wyłóż tatrę papierem do pieczenia i wysyp groch, metalowe kuleczki lub ryż. To sprawi, że brzegi nie opadną, a tarta zachowa swoją formę podczas pieczenia.
  3. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i wstaw tartę na 15 minut.
  4. Po upływie 15 minut zdejmij papier i obciążenie i piecz jeszcze przez około 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Potem wyjmij ją z piekarnika i wystudź.
  5. Szparagi pozbaw końcówek i pokrój je wzdłuż, na pół.
  6. Jajka wymieszaj widelcem ze śmietaną, dopraw do smaku przyprawami. Dodaje starty ser i całość dokładnie wymieszaj.
  7. Na podpieczonym spodzie ułóż szparagi i zalej masą jajeczno-śmietanową.
  8. Tatrę piecz przez około 35 minut w 180 stopniach C.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby