Tą obłędną tartą zajadałam się na urlopie. Znajoma Francuzka na szczęście zdradziła mi przepis
Nie ma chyba teraz cukierni w Paryżu, gdzie nie byłoby tarty z truskawkami. To ulubiony, sezonowy deser Francuzów. Kruche ciasto, krem budyniowy i świeże owoce... to ich pomysł na najlepszy deser na ciepłe dni. Wcale nie tak trudno przygotować go w domu. Mamy podpowiedzi prosto ze stolicy Francji.
23.05.2024 | aktual.: 23.05.2024 12:18
Nawet w takim prostym deserze jak tarta z truskawkami widoczne są założenia kuchni francuskiej. Po pierwsze musi być masło, po drugie krem jest delikatny, ale z wyraźną nutą wanilii. Po trzecie? Truskawek tylko tyle, by przykryły krem, bez nadmiaru. Moja znajoma Francuzka twierdzi, że wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad, a tarta domowa będzie pyszna jak z paryskiej cukierni.
Idealnie kruche ciasto na tartę - składniki wprost z lodówki
Przygotowanie tarty w stylu francuskim dobrze jest zaplanować. Ciasto kruche najlepiej schładzać nawet przez 24 godziny w lodówce, absolutne minimum to godzina. W przypadku tego wypieku nie sprawdza się też zasada: składniki w temperaturze pokojowej. Tutaj masło i jajka muszą być zimne, wprost z lodówki. Dzięki temu ciasto będzie kruche nie tylko z nazwy. Ten rodzaj ciasta nie lubi też długiego wyrabiania. Najpierw rozdrabniamy mąkę i masło na okruchy, potem dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy. Dzięki temu spód tarty nie będzie twardy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ważne proporcje
Nawet Francuzki, które bez wątpienia są mistrzyniami w przygotowywaniu ciasta kruchego, trzymają się tej zasady. Dobrego ciasta kruchego nie da się zrobić bez dokładnego odważania składników. Tutaj trzeba trzymać się proporcji: 3 (np. 300 g mąki), 2 (200 g masła) i 1 (100 g cukru). Mąka powinna być przesiana, sprawdzi się krupczatka. Masło musi być najlepszej jakości i o najwyższej zawartości tłuszczu. Warto też użyć cukru pudru.
Krem do tarty z nutą wanilii
Klasyczna tarta francuska jest z kremem budyniowym, który przygotowuje się z dodatkiem ziarenek wanilii. Crème pâtissière to jeden z tradycyjnych kremów francuskich, który wykorzystuje się do wielu deserów. Jego przygotowanie od podstaw nie jest wcale takie proste, ale smak jest niepowtarzalny. Chcesz sobie ułatwić zadanie? Ugotuj gotowy budyń i dodaj ziarenka wanilii, ale to już duże uproszczenie smaku. Francuzi by tego nie pochwalili. Nie po ich myśli byłoby też wprowadzenie do tego przepisu kremu śmietankowego, na bazie śmietany i mascarpone. Jednak taką opcję też można wziąć pod uwagę. Na wierzchu układamy świeże truskawki pokrojone w plasterki. Niezbyt gęsto, tak by krem był widoczny. I na koniec mały, zielony akcent, czyli drobno posiekane listki mięty, melisy czy bazylii. Te zioła podbijają smak truskawek. Czasami też posypywane są startą skórką cytryny.
Przepis na tartę francuską z truskawkami
Składniki:
Na ciasto:
- 310 g mąki,
- 175 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę,
- 80 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
Na krem:
- 500 ml mleka,
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii,
- 5 żółtek,
- 85 g cukru,
- 35 g mąki pszennej,
- 35 g skrobi ziemniaczanej.
Dodatkowo:
- 800 g truskawek plus świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta kruchego. Rozetrzyj masło i mąkę na okruchy, dodaj pozostałe składniki i szybko wyrób ciasto. Zlep je w kulę i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
- Rozwałkuj ciasto, przełóż do formy na tatrę i zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Wyłóż tatrę papierem do pieczenia i wysyp groch, metalowe kuleczki lub ryż. To sprawi, że brzegi nie opadną, a tarta zachowa swoją formę podczas pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i wstaw tartę na 15 minut.
- Po upływie 15 minut zdejmij papier i obciążenie i piecz jeszcze przez około 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Potem wyjmij ją z piekarnika i wystudź.
- Przygotuj krem. W większym garnku zagotuj mleko z ziarenkami wanilii. Potem odstaw je na bok.
- Żółtka i cukier utrzyj do białości, dodaj mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Miksuj do uzyskania gładkiej pasty. Dodaj 100 ml wrzącego mleka, następnie zmiksuj do połączenia.
- Pastę jajeczną wlej do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszaj. Zagotuj często mieszając, aż budyń zgęstnieje. Potem go wystudź.
- Krem budyniowy rozprowadź na wystudzonej tarcie. Poukładaj na nim truskawki, większe przekrój na połówki.