Wyciągnij z lodówki i dodaj jedną łyżkę. Ciasto na pierogi będzie mięciutkie jak nigdy wcześniej

Jak przygotować perfekcyjne pierogi? Farsz jest bardzo ważny, jednak podstawą jest odpowiednie ciasto, które po ugotowaniu będzie miękkie i sprężyste. Poznaj przepis na doskonałe ciasto na pierogi. Sekretem jest jeden składnik, który z pewnością masz już w domu.

Damian Pawlos
dumpling, pastry, pierogi, pierogies, polish, tradition, boil, cooked, cookery, cooking, cuisine, delicious, eating, filling, flour, focus on foreground, food, fresh, group of objects, hand-made, healthy eating, kitchen, lunch, meal, pan, poland, polish culture, potato, prepare, raw, recipe, row, stuffed, tableJak zrobić idealne ciasto na pierogi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Damian Pawlos

Pierogi, ach pierogi. Można mówić o nich godzinami. To klasyka polskiej kuchni. Sekretem perfekcyjnych pierogów jest aromatyczny, dobrze doprawiony farsz, a także elastyczne ciasto, które po ugotowaniu staje się rozkosznie miękkie i puszyste.

Podstawą jest mąka i woda. Składniki ugniata się na miękką, zwartą masę. W niektórych domach do ciasta dodaje się jajka, żółtka czy odrobiny oleju. Ile domów, tyle przepisów. Jak przygotować perfekcyjne ciasto na pierogi? Poznaj przepis, który zawsze się udaje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Jak przygotować idealne ciasto na pierogi?

Moja prababcia była mistrzynią pierogów. Ciasto zawsze wychodziło miękkie i elastyczne. Kiedy spytałam się jej o przepis, powiedziała mi, że sekret tkwi w odpowiedniej mące. Babcia używała krupczatki, która doskonale chłonęła wodę, dzięki czemu ciasto było miękkie i elastyczne już na etapie lepienia.

Wszystko zmieniło się w momencie, w którym spróbowałam pierogów od zaprzyjaźnionego szefa kuchni. Tak miękkich jeszcze nie jadłam. Ciasto było lekkie jak chmurka. W czym tkwił sekret idealnego ciasta? W mleku i... maśle. Mleko podgrzewa się w garnku, a po podgrzaniu dodaje się do niego masła. Miksturę należy rozcieńczyć odrobiną wody, a następnie wymieszać ją z mąką. Ciasto jest niezwykle elastycznie i nie wysycha po przygotowaniu.

Jest jednak jeszcze jeden przepis, który warto wypróbować. Dodatek pewnego nieoczywistego składnika sprawia, że ciasto jest niesamowicie sprężyste. Tym składnikiem jest... majonez. Majonez rozluźnia masę i nadaje mu puszystości. Praca z takim ciastem jest naprawdę łatwa i przyjemna, a ugotowane pierogi są mięciutkie i aromatyczne. Wypróbuj ten prosty przepis, a zakochasz się w pierogach na nowo.

Idealne ciasto na pierogi — przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki majonezu,
  • pół łyżeczki soli,
  • szklanka gorącej wody.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij dużą miskę. Wsyp do niej przesianą mąkę. Dodaj do niej sól oraz majonez.
  2. Zagotuj wodę. Wlej ją do miski i odczekaj chwilę, aby nieco wystygła. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć je na gładką masę. Ciasto jest gotowe do lepienia! Pamiętaj, żeby przykryć je czystą ścierką, aby nie wyschło.

Porady:

  1. Unikasz produktów odzwierzęcych? Majonez możesz zastąpić majonezem z aquafaby bądź trzema łyżkami oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯