Z zamrażarki wyciągam jagody i piekę to ciasto. Lepszej chmurki nie jadłam

Owocowe chmurki z kremem śmietankowym i pyszną, chrupiącą bezą to moje ulubione ciasta. Chociaż prym wiedzie malinowa chmurka, to w wersji jagodowej szybko skradła serca moich bliskich.

Jagodowa chmurka  -  PysznościJagodowa chmurka - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Gotuj z Ewą
Ewa Malinowska

Jagodowa chmurka to deser, który smakuje jak lato na talerzu. Jest chrupiąca, rajska beza, lekki krem z ubitej śmietanki z mascarpone i kruche ciasto, a całość przełamuje galaretka z jagodami. Możesz użyć zarówno mrożonych, jak i świeżych, w zależności od dostępności. Dzięki temu pyszne ciasto możesz wyczarować przez cały rok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się kurczak w sosie w towarzystwie szparagów i ziemniaków, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Jagodowa chmurka

Od kiedy zrobiłam ten przepis po raz pierwszy, na stałe zagościł w moim repertuarze. Kiedy pytam moich bliskich, na jakie ciasto mają ochotę, odpowiedź "jagodowa chmurka" pada zdecydowanie najczęściej.

Jagodowa chmurka z chrupiącą bezą - Pyszności
Jagodowa chmurka z chrupiącą bezą - Pyszności © YouTube | Ewa Gotuje

Mimo swojego efektownego wyglądu jagodowa chmurka jest stosunkowo łatwa do przygotowania. Nie musisz obawiać się, że coś nie wyrośnie lub opadnie. Wystarczy trochę czasu w kuchni i gotowe. Idealnie nadaje się na przyjęcia, spotkania rodzinne i inne uroczystości lub po prostu na osłodzenie weekendu.

Składniki:

  • 3 jajka,
  •  300 g cukru pudru, 
  • 350 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 100 g płatków migdałowych,
  • 700 ml śmietany 30 proc.,
  •  3 śmietan-fixy,
  • 2 cukry waniliowe,
  •  200 g masła,
  • 3 galaretki jagodowe,
  •  500 g jagód.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas ubijając, aż beza będzie lśniąca.
  2. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę ziemniaczaną.
  3. Na papierze do pieczenia odrysuj kształt blachy i wyłóż masę bezową. Dokładnie rozprowadź i posyp płatkami migdałowymi.
  4. Piecz bezę w temperaturze 140 st. Celsjusza przez około 1 godzinę.
  5. Po upieczeniu wyjmij bezę z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  6. W misce wymieszaj cukier puder, zimne masło pokrojone w kostkę, mąkę pszenną, żółtka, proszek do pieczenia i sól.
  7. Wyrób ciasto.
  8. Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuj widelcem.
  9. Piecz kruche ciasto w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 25 minut. Po tym czasie zostaw do wystudzenia.
  10. Galaretki rozpuść w 3 szklankach wrzącej wody, dokładnie mieszając. Odstaw do ostygnięcia, ale nie dopuść do jej stężenia.
  11. Dodaj zamrożone jagody i delikatnie wymieszaj.
  12. Wyłóż galaretkę z jagodami na wystudzone kruche ciasto.
  13. Wstaw ciasto z galaretką do lodówki i odczekaj, aż galaretka całkowicie stężeje.
  14. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder, cukier wanilinowy lub ekstrakt waniliowy oraz śmietan-fixy.
  15. Wyłóż masę śmietankową na stężałą galaretkę i ostrożnie przykryj bezą.

Gotowe ciasto wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie pokrój na kawałki i podaj swoim gościom. Smacznego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze ciasto z jagodami jakie zjesz Jagodowa Chmurka #73 || Best blueberry pie you'll ever eat

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo