Z zamrażarki wyciągam jagody i piekę to ciasto. Lepszej chmurki nie jadłam
Owocowe chmurki z kremem śmietankowym i pyszną, chrupiącą bezą to moje ulubione ciasta. Chociaż prym wiedzie malinowa chmurka, to w wersji jagodowej szybko skradła serca moich bliskich.
16.05.2024 11:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jagodowa chmurka to deser, który smakuje jak lato na talerzu. Jest chrupiąca, rajska beza, lekki krem z ubitej śmietanki z mascarpone i kruche ciasto, a całość przełamuje galaretka z jagodami. Możesz użyć zarówno mrożonych, jak i świeżych, w zależności od dostępności. Dzięki temu pyszne ciasto możesz wyczarować przez cały rok.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jagodowa chmurka
Od kiedy zrobiłam ten przepis po raz pierwszy, na stałe zagościł w moim repertuarze. Kiedy pytam moich bliskich, na jakie ciasto mają ochotę, odpowiedź "jagodowa chmurka" pada zdecydowanie najczęściej.
Mimo swojego efektownego wyglądu jagodowa chmurka jest stosunkowo łatwa do przygotowania. Nie musisz obawiać się, że coś nie wyrośnie lub opadnie. Wystarczy trochę czasu w kuchni i gotowe. Idealnie nadaje się na przyjęcia, spotkania rodzinne i inne uroczystości lub po prostu na osłodzenie weekendu.
Składniki:
- 3 jajka,
- 300 g cukru pudru,
- 350 g mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 100 g płatków migdałowych,
- 700 ml śmietany 30 proc.,
- 3 śmietan-fixy,
- 2 cukry waniliowe,
- 200 g masła,
- 3 galaretki jagodowe,
- 500 g jagód.
Sposób przygotowania:
- Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas ubijając, aż beza będzie lśniąca.
- Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę ziemniaczaną.
- Na papierze do pieczenia odrysuj kształt blachy i wyłóż masę bezową. Dokładnie rozprowadź i posyp płatkami migdałowymi.
- Piecz bezę w temperaturze 140 st. Celsjusza przez około 1 godzinę.
- Po upieczeniu wyjmij bezę z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- W misce wymieszaj cukier puder, zimne masło pokrojone w kostkę, mąkę pszenną, żółtka, proszek do pieczenia i sól.
- Wyrób ciasto.
- Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuj widelcem.
- Piecz kruche ciasto w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 25 minut. Po tym czasie zostaw do wystudzenia.
- Galaretki rozpuść w 3 szklankach wrzącej wody, dokładnie mieszając. Odstaw do ostygnięcia, ale nie dopuść do jej stężenia.
- Dodaj zamrożone jagody i delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż galaretkę z jagodami na wystudzone kruche ciasto.
- Wstaw ciasto z galaretką do lodówki i odczekaj, aż galaretka całkowicie stężeje.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder, cukier wanilinowy lub ekstrakt waniliowy oraz śmietan-fixy.
- Wyłóż masę śmietankową na stężałą galaretkę i ostrożnie przykryj bezą.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie pokrój na kawałki i podaj swoim gościom. Smacznego!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo