Jagody do słoika na zimę - przepis. Jak je zrobić, by zachwycały smakiem?

Nie ma żadnej wątpliwości, że sezon na jagody zachwyca możliwością przygotowania rozmaitych deserów czy przetworów. To nie tylko pyszne jagodzianki, ale również jagody do słoika na zimę. Takie pasteryzowane jagody zachwycają smakiem i właściwościami o każdej porze roku, a ich przygotowanie jest banalnie proste. Zobacz, jak je zrobić.

ObrazekJagody do słoika na zimę - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Niezależnie od tego, czy to jagody, czy inne sezonowe owoce, to przetwory z nich są przysmakiem, który większość osób przygotowuje letnią porą. To sposób na przedłużenie smaku i właściwości ulubionych owoców. Wystarczy tylko odrobina chęci, świeże owoce, pewne dodatki i słoiki, i przepis na sukces w postaci owocowych przetworów gotowy. W tym wszystkim, należy jeszcze pamiętać, by receptura na dżemy czy soki była najlepsza. Jeśli lubisz jagody i chcesz zachwycać się ich smakiem również zimą, to mamy dla ciebie przepis na jagody do słoika na zimę.

Jagody pasteryzowane

Jak wykorzystać nadmiar jagód? Przygotuj jagody do słoika na zimę. Jest to doskonały sposób na przedłużenie smaku i właściwości tych owoców. Kiedy nadchodzi zima, te jagody będą idealne do wykorzystania w różnych deserach, naleśnikach, a nawet jagodziankach. Warto sięgnąć po ten przepis, szczególnie, że w lasach jest pełno jagód. Podczas jednego spaceru można nazbierać pełne garście owoców w zaledwie kilka chwil. Dlatego też, dobrze jest zabrać ze sobą naczynie na skarby natury, kiedy wybierasz się do lasu. Dzięki temu możesz wykorzystać jagody w domu w dowolny sposób i cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Obrazek
Do słoików najlepsze będą świeże jagody prosto z lasu - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na jagody do słoika na zimę

Przygotowanie jagód do słoika na zimę to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru tych soczystych owoców. Dzięki temu zachowają one swój świeży smak, aromat i korzystne właściwości zdrowotne przez cały sezon zimowy. Wykorzystaj ten prosty przepis, by cieszyć się smakiem jagód w różnorodnych potrawach przez całą zimę!

Składniki:

  • 4 łyżki cukru,
  • 2 szklanki jagód,
  • słoiki.

Jagody do słoika na zimę - przygotowanie krok po kroku

Jagody to wyjątkowe owoce, bogate w witaminy, antyoksydanty i naturalny smak. Mając nadmiar jagód, warto je zagospodarować na zimowe miesiące, aby móc cieszyć się ich wyjątkowym smakiem także poza sezonem. To prostsze niż ci się wydaje.

  1. Dokładnie umyj jagody pod bieżącą wodą i odsącz je z nadmiaru wody na sitku. Upewnij się, że są całkowicie suche.
  2. Przygotuj słoiki, umyj je i wyparz wrzątkiem.
  3. Do każdego słoika wsyp jagody i zasyp je cukrem, zachowując jednocześnie około 2 cm wolnej przestrzeni u góry. Zakręć słoiki.
  4. Odstaw słoiki na kilka godzin lub najlepiej na noc, aby jagody puściły sok.
  5. Po tym czasie zobaczysz, że soki z jagód wypełniły słoiki. Jeśli widzisz, że ilość płynu jest niewystarczająca, dodaj odrobinę przegotowanej i ostudzonej wody.
  6. Pasteryzuj 15 min, zostawić w wodzie do całkowitego ostygnięcia.
  7. Zamknij słoiki dokładnie, a następnie wstaw je do lodówki lub przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej