Mrożenie jagód - wskazówki. O czym należy pamiętać?

Sezon na jagody to tylko kilka tygodni. A może być zdecydowanie dłużej, jeśli zdecydujesz się na mrożenie jagód. To sposób, który pozwoli ci przedłużyć smak tych owoców i ich najlepsze właściwości. Pamiętaj jednak, że mrożenie tych sezonowych owoców powinno odbywać się według ściśle określonych zasad. O czym musisz pamiętać?

ObrazekMrożenie jagód - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jagody to prawdziwy leśny skarb. Świetnie smakują w każdej formie, a dużo osób decyduje się przygotować naleśniki, czy pierogi z ich dodatkiem. Najpopularniejsze wydają się być jednak jagodzianki. Większość, która nie zdecyduje się na przygotowanie dań z ich dodatkiem, najczęściej decyduje się na mrożenie jagód. W tym przypadku, warto jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach. W przeciwnym razie, jagody po wyjęciu z zamrażarki będą do niczego.

Mrożenie jagód - sposób na przedłużenie ich smaku i właściwości

Kiedy przynosisz jagody do domu, zazwyczaj natychmiast je spożywasz lub zamrażasz na przyszłość. Wiele osób jednak nie zastanawia się nad koniecznością mycia mrożonych jagód. Jest to jednak niezwykle istotny krok, który zapobiega potencjalnym zagrożeniom. Powierzchnia jagód może być zanieczyszczona larwami tasiemca, które wywołują groźną chorobę zwana bąblownicą. Czy zamrażanie jagód zabija te larwy? Niestety, w przeciwieństwie do innych zanieczyszczeń, jajeczka tasiemca nie giną w niskich temperaturach. Pozostają one aktywne i stanowią zagrożenie dla zdrowia nawet po rozmrożeniu jagód. Dlatego też, aby uniknąć potencjalnych problemów zdrowotnych, zawsze należy myć jagody przed zamrażaniem.

Obrazek
Mrożenie jagód pozwoli cieszyć się ich najlepszym smakiem przez dłużej - Pyszności; Foto Canva.com

Jak myć jagody i o czym pamiętać przed ich zamrożeniem?

Aby uniknąć niebezpieczeństw związanych z obecnością groźnego tasiemca, należy przesypać owoce na sito i dokładnie spłukać je pod zimną wodą. Następnie należy delikatnie osuszyć owoce, aby uniknąć sklejania się po zamrożeniu. Można to zrobić za pomocą ręcznika papierowego lub po prostu pozostawić je na durszlaku. Po odpowiednim przygotowaniu, można umieścić owoce w docelowym pojemniku do zamrażania. Może to być plastikowe opakowanie przeznaczone do niskich temperatur lub specjalny woreczek strunowy. Warto rozważyć zamrażanie jagód w kilku mniejszych porcjach zamiast jednej dużej, co pozwoli na wygodne wykorzystanie odpowiedniej ilości do jednego dania.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej