Mrożenie jagód - wskazówki. O czym należy pamiętać?

Sezon na jagody to tylko kilka tygodni. A może być zdecydowanie dłużej, jeśli zdecydujesz się na mrożenie jagód. To sposób, który pozwoli ci przedłużyć smak tych owoców i ich najlepsze właściwości. Pamiętaj jednak, że mrożenie tych sezonowych owoców powinno odbywać się według ściśle określonych zasad. O czym musisz pamiętać?

ObrazekMrożenie jagód - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jagody to prawdziwy leśny skarb. Świetnie smakują w każdej formie, a dużo osób decyduje się przygotować naleśniki, czy pierogi z ich dodatkiem. Najpopularniejsze wydają się być jednak jagodzianki. Większość, która nie zdecyduje się na przygotowanie dań z ich dodatkiem, najczęściej decyduje się na mrożenie jagód. W tym przypadku, warto jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach. W przeciwnym razie, jagody po wyjęciu z zamrażarki będą do niczego.

Mrożenie jagód - sposób na przedłużenie ich smaku i właściwości

Kiedy przynosisz jagody do domu, zazwyczaj natychmiast je spożywasz lub zamrażasz na przyszłość. Wiele osób jednak nie zastanawia się nad koniecznością mycia mrożonych jagód. Jest to jednak niezwykle istotny krok, który zapobiega potencjalnym zagrożeniom. Powierzchnia jagód może być zanieczyszczona larwami tasiemca, które wywołują groźną chorobę zwana bąblownicą. Czy zamrażanie jagód zabija te larwy? Niestety, w przeciwieństwie do innych zanieczyszczeń, jajeczka tasiemca nie giną w niskich temperaturach. Pozostają one aktywne i stanowią zagrożenie dla zdrowia nawet po rozmrożeniu jagód. Dlatego też, aby uniknąć potencjalnych problemów zdrowotnych, zawsze należy myć jagody przed zamrażaniem.

Obrazek
Mrożenie jagód pozwoli cieszyć się ich najlepszym smakiem przez dłużej - Pyszności; Foto Canva.com

Jak myć jagody i o czym pamiętać przed ich zamrożeniem?

Aby uniknąć niebezpieczeństw związanych z obecnością groźnego tasiemca, należy przesypać owoce na sito i dokładnie spłukać je pod zimną wodą. Następnie należy delikatnie osuszyć owoce, aby uniknąć sklejania się po zamrożeniu. Można to zrobić za pomocą ręcznika papierowego lub po prostu pozostawić je na durszlaku. Po odpowiednim przygotowaniu, można umieścić owoce w docelowym pojemniku do zamrażania. Może to być plastikowe opakowanie przeznaczone do niskich temperatur lub specjalny woreczek strunowy. Warto rozważyć zamrażanie jagód w kilku mniejszych porcjach zamiast jednej dużej, co pozwoli na wygodne wykorzystanie odpowiedniej ilości do jednego dania.

Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta