NewsyBorówki a jagody. Poznaj najważniejsze różnice między tymi owocami

Borówki a jagody. Poznaj najważniejsze różnice między tymi owocami

Borówki a jagody - Pyszności; Foto Canva.com
Borówki a jagody - Pyszności; Foto Canva.com
28.07.2023 20:15

Sezon na owoce jagodowe to czas, w którym może pojawić się dylemat w postaci "borówki a jagody". Pomimo tego, że są to zbliżone do siebie owoce, pochodzące z jednej rodziny roślin, to jest kilka różnic, które pozwalają je odróżnić. Czym się różnią jagody od borówek i jakie są korzyści, wynikające ze spożywania tych popularnych sezonowych owoców?

Są takie sytuacje, gdy bardzo często używa się zamiennie nazw — borówki i jagody. Warto zaznaczyć, że nie jest to jednak ten sam owoc. Różni je nie tylko nazwa, ale również wartości odżywcze, wygląd czy smak. Co warto wiedzieć na temat tych sezonowych owoców? Te dwie fioletowe kuleczki można kupić w momencie, gdy zaczyna się lato. Postanowiliśmy porównać te owoce sezonowe. Dlaczego są to owoce, które warto spożywać?

Jagoda czy borówka — nazewnictwo

Pierwsza różnica, jaka może się pojawić w przypadku dylematu "borówki a jagody" to nazwa. Bardzo często używa się jej zamiennie. Borówki określa się jagodami, a jagody — borówkami. Nazewnictwo może być wprowadzające w błąd, gdyż jagoda jest inną nazwą dla borówki czernicy. Z drugiej strony, borówka amerykańska to inaczej borówka wysoka. Oznacza to, że jagody i borówki amerykańskie są całkowicie odrębnymi gatunkami. Często jednak używa się tych nazw zamiennie, szczególnie odnosząc się do borówki czernicy. To wynika głównie z regionalnych różnic. Nazwa "jagoda" jest używana m.in. na Górnym Śląsku, Pomorzu, Mazowszu i w Wielkopolsce. Natomiast określenie "borówka" często spotyka się na przykład w Krakowie czy Rzeszowie.

Jagody najczęściej zbiera się w lesie, a borówki amerykańskie na specjalnych uprawach - Pyszności; Foto Canva.com
Jagody najczęściej zbiera się w lesie, a borówki amerykańskie na specjalnych uprawach - Pyszności; Foto Canva.com

Jak odróżnić jagody od borówek? Zwróć uwagę na pewne szczegóły

Drugą kwestią, na którą warto zwrócić uwagę, jest wygląd borówki i jagodowych krzewów. Na pierwszy rzut oka, widać podstawową różnicę między czarną jagodą a borówką amerykańską. Borówka jest większa i ma charakterystyczny niebiesko-fioletowy kolor, jej skórka może być nieregularnie zabarwiona. Natomiast czarne jagody są małe, mają intensywny, ciemnofioletowy lub prawie czarny kolor.

Owoce borówki amerykańskiej są dużo większe od jagód - Pyszności; Foto Canva.com
Owoce borówki amerykańskiej są dużo większe od jagód - Pyszności; Foto Canva.com

Po przekrojeniu widać, że borówka ma jasny, beżowy miąższ, a jagoda jest fioletowa. To właśnie ze względu na swój kolor jagody są tak rozpoznawalnym owocem — po ich spożyciu palce, zęby, język i usta będą miały fioletowy odcień. Dzięki silnemu barwnikowi zawartemu w jagodach, ciasta i koktajle z ich dodatkiem zyskują piękny, fioletowy kolor.

Borówki a jagody — jaki smak mają te owoce?

Jagoda i borówka różnią się smakiem. Czarne jagody mają słodko-kwaskowy smak i emanują zapachem lasu. Ich smak przypomina również jeżyny czy maliny, przywołując na myśl przyjemne spacery po leśnych ścieżkach. Natomiast borówki są znacznie słodsze.

Zastosowanie borówek i jagód w kuchni — do czego ich użyć?

Jagody i borówki mają różne zastosowanie w kuchni. Z jagód można przygotować pierogi, jagodzianki, makaron, ciasta, serniki czy dżemy. Mają one intensywny smak, dlatego warto zbalansować go innymi dodatkami. Natomiast borówki świetnie sprawdzają się w deserach i ciastach, takich jak krucha tarta z mascarpone czy pudding chia. Można je również jeść jako dodatek do owsianki czy jogurtu. Zarówno jagody, jak i borówki należy przechowywać w lodówce i można je zamrozić. Przy większych ilościach warto zrobić z nich dżemy, nalewki czy kompoty, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także