Anna Lewandowska z zapomnianego warzywa robi zdrowe smoothie. Jest niskokaloryczne i bosko smakuje

Musimy się pochwalić. Wśród przepisów na wiosenno-letnie smoothies skomponowanych i opisanych na blogu "Healthy plan by Ann" odnaleźliśmy prawdziwą perełkę. Musimy przyznać, że smoothie z tego warzywa zaskoczyło nas i... zainspirowało. Anna Lewandowska to się jednak zna na rzeczy!

Anna Lewandowska robi smoothie z zapomnianego warzywa i zachwala jego właściwościAnna Lewandowska robi smoothie z zapomnianego warzywa i zachwala jego właściwości
Źródło zdjęć: © Facebook, Pexels | Anna Lewandowska, Polina Kovaleva

O Annie Lewandowskiej mówi się ostatnio więcej, niż zwykle. Nas jednak, w kontekście żony najsłynniejszego polskiego piłkarza, interesuje niezmiennie to, co zawsze: jej niezwykłe podejście do odżywiania i gotowania. Niektóre z przepisów Lewandowskiej są w miarę "zwykłe", inne — jak na przykład kopytka bez ziemniaków — są naprawdę oszałamiające. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis z mniej więcej połowy drogi między jednymi a drugimi. Porozmawiamy o smoothie, ale nie takim klasycznym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta genialna sałatka owocowo-warzywna ma spore grono fanów. U ciebie będzie tak samo

Wśród pomysłów Anny Lewandowskiej na wiosenne smoothie znaleźliśmy sporo ciekawostek (są na przykład takie z czerwonej kapusty albo rzeżuchy), ale najbardziej spodobał nam się przepis na smoothie z kalarepy. O tym zapomnianym przez ludzi warzywie pisaliśmy nie tak dawno w kontekście zdrowia. Najwidoczniej ten aspekt kalarepy docenia również Anna Lewandowska, pisząc o nim:

Kalarepa stanowi świetne źródło witaminy C. Jedna porcja dostarcza aż około 150% dziennego zapotrzebowania na ten składnik! Oprócz tego jest świetnym źródłem witamin z grupy B, które wspierają funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach, m.in. są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego czy utrzymania włosów, skóry i paznokci w dobrej kondycji.

Prawda, że brzmi to zachęcająco? Jeśli tak to odczuwasz, to zapraszamy do poniższego przepisu.

Smoothie z kalarepy według Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 1 kalarepa,
  • 1 gruszka,
  • ½ banana,
  • 1 plaster imbiru,
  • szczypta kurkumy,
  • 1 szklanka wody.
Ania Lewandowska wyliczyła zalety kalarepy
Ania Lewandowska wyliczyła zalety kalarepy © Adobe Stock | k_samurkas

Sposób przygotowania:

  1. Kalarepę obierz ze skórki, umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Banana i gruszkę również pozbaw skórek; w przypadku tej drugiej usuń jeszcze gniazda nasienne. Imbir oskrob za pomocą łyżki.
  2. Wszystkie powyższe składniki zblenduj z dodatkiem wody. Dopraw kurkumą. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟