Właśnie rusza sezon. Jest prawdziwą bombą witamin i minerałów, a jemy zdecydowanie za rzadko

Kalarepa to niepozorne warzywo, które często niesłusznie jest pomijane w naszych kuchniach. A szkoda! Jest ono bowiem prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, a do tego niskokaloryczne i pyszne. Właśnie teraz rusza na nie sezon, więc to idealny moment, aby włączyć je do swojej diety.

To warzywo jest prawdziwą bombą witamin i minerałów, a jemy je zdecydowanie za rzadko. Właśnie rusza na nie sezonTo warzywo jest prawdziwą bombą witamin i minerałów, a jemy je zdecydowanie za rzadko. Właśnie rusza na nie sezon
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kalarepa to warzywo, które nie tylko cieszy podniebienia, ale również stanowi skarbnicę zdrowia. Chociaż dostępna jest na straganach przez cały rok, najlepiej smakuje późną wiosną i wczesnym latem. W Polsce kalarepa jest popularna od wielu lat, ale niestety wciąż jemy ją zbyt rzadko. Przekonajmy się, dlaczego warto sięgać po nią częściej i jak ją przyrządzać, aby w pełni cieszyć się jej dobroczynnymi właściwościami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron w kremowym wydaniu zrobisz w mgnieniu oka. I to na jednej patelni

Kalarepa - skarbnica witamin i minerałów

Kalarepa zawiera m.in.:

  • Witaminę C - 100 g tego warzywa zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten składnik! Wzmacnia odporność i obniża ciśnienie krwi.
  • Witaminy z grupy B - niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, produkcji czerwonych krwinek i zdrowego snu.
  • Wapń, miedź, potas, magnez i żelazo - minerały te pomagają utrzymać zdrowe kości, poprawić krążenie i zapewnić prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
  • Związki przeciwnowotworowe - indol-3-karbinol, sulforafan i izotiocyjaniany.

Kalarepa jest również niskokaloryczna - 100 g dostarcza zaledwie 45-55 kalorii. To idealny wybór dla osób dbających o linię!

Jak jeść kalarepę?

Kalarepę można jeść na wiele sposobów:

  • Na surowo: Młoda kalarepa ma słodki i wyrazisty smak, dlatego idealnie nadaje się do jedzenia na surowo. Wystarczy ją obrać i umyć.
  • Gotowaną: Starsze kalarepy można gotować przez około 20 minut w osolonej wodzie.
  • Smażoną: Lekko podsmażona na maśle kalarepa jest pysznym dodatkiem do różnych dań.
  • Kiszona: Kiszenie kalarepy to świetny sposób na wzbogacenie jej smaku i właściwości prozdrowotnych. Kiszoną kalarepę można jeść jako przekąskę lub dodatek do posiłków.

Kalarepa to warzywo, które warto jeść regularnie! Jest pyszne, zdrowe i niskokaloryczne. Wykorzystaj sezon na kalarepę i włącz ją do swojej diety!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu