Właśnie rusza sezon. Jest prawdziwą bombą witamin i minerałów, a jemy zdecydowanie za rzadko

Kalarepa to niepozorne warzywo, które często niesłusznie jest pomijane w naszych kuchniach. A szkoda! Jest ono bowiem prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, a do tego niskokaloryczne i pyszne. Właśnie teraz rusza na nie sezon, więc to idealny moment, aby włączyć je do swojej diety.

To warzywo jest prawdziwą bombą witamin i minerałów, a jemy je zdecydowanie za rzadko. Właśnie rusza na nie sezonTo warzywo jest prawdziwą bombą witamin i minerałów, a jemy je zdecydowanie za rzadko. Właśnie rusza na nie sezon
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kalarepa to warzywo, które nie tylko cieszy podniebienia, ale również stanowi skarbnicę zdrowia. Chociaż dostępna jest na straganach przez cały rok, najlepiej smakuje późną wiosną i wczesnym latem. W Polsce kalarepa jest popularna od wielu lat, ale niestety wciąż jemy ją zbyt rzadko. Przekonajmy się, dlaczego warto sięgać po nią częściej i jak ją przyrządzać, aby w pełni cieszyć się jej dobroczynnymi właściwościami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron w kremowym wydaniu zrobisz w mgnieniu oka. I to na jednej patelni

Kalarepa - skarbnica witamin i minerałów

Kalarepa zawiera m.in.:

  • Witaminę C - 100 g tego warzywa zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten składnik! Wzmacnia odporność i obniża ciśnienie krwi.
  • Witaminy z grupy B - niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, produkcji czerwonych krwinek i zdrowego snu.
  • Wapń, miedź, potas, magnez i żelazo - minerały te pomagają utrzymać zdrowe kości, poprawić krążenie i zapewnić prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
  • Związki przeciwnowotworowe - indol-3-karbinol, sulforafan i izotiocyjaniany.

Kalarepa jest również niskokaloryczna - 100 g dostarcza zaledwie 45-55 kalorii. To idealny wybór dla osób dbających o linię!

Jak jeść kalarepę?

Kalarepę można jeść na wiele sposobów:

  • Na surowo: Młoda kalarepa ma słodki i wyrazisty smak, dlatego idealnie nadaje się do jedzenia na surowo. Wystarczy ją obrać i umyć.
  • Gotowaną: Starsze kalarepy można gotować przez około 20 minut w osolonej wodzie.
  • Smażoną: Lekko podsmażona na maśle kalarepa jest pysznym dodatkiem do różnych dań.
  • Kiszona: Kiszenie kalarepy to świetny sposób na wzbogacenie jej smaku i właściwości prozdrowotnych. Kiszoną kalarepę można jeść jako przekąskę lub dodatek do posiłków.

Kalarepa to warzywo, które warto jeść regularnie! Jest pyszne, zdrowe i niskokaloryczne. Wykorzystaj sezon na kalarepę i włącz ją do swojej diety!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie