PoradyWłaśnie rusza sezon. Jest prawdziwą bombą witamin i minerałów, a jemy zdecydowanie za rzadko

Właśnie rusza sezon. Jest prawdziwą bombą witamin i minerałów, a jemy zdecydowanie za rzadko

Kalarepa to niepozorne warzywo, które często niesłusznie jest pomijane w naszych kuchniach. A szkoda! Jest ono bowiem prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, a do tego niskokaloryczne i pyszne. Właśnie teraz rusza na nie sezon, więc to idealny moment, aby włączyć je do swojej diety.

To warzywo jest prawdziwą bombą witamin i minerałów, a jemy je zdecydowanie za rzadko. Właśnie rusza na nie sezon
To warzywo jest prawdziwą bombą witamin i minerałów, a jemy je zdecydowanie za rzadko. Właśnie rusza na nie sezon
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.06.2024 10:57

Kalarepa to warzywo, które nie tylko cieszy podniebienia, ale również stanowi skarbnicę zdrowia. Chociaż dostępna jest na straganach przez cały rok, najlepiej smakuje późną wiosną i wczesnym latem. W Polsce kalarepa jest popularna od wielu lat, ale niestety wciąż jemy ją zbyt rzadko. Przekonajmy się, dlaczego warto sięgać po nią częściej i jak ją przyrządzać, aby w pełni cieszyć się jej dobroczynnymi właściwościami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kalarepa - skarbnica witamin i minerałów

Kalarepa zawiera m.in.:

  • Witaminę C - 100 g tego warzywa zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten składnik! Wzmacnia odporność i obniża ciśnienie krwi.
  • Witaminy z grupy B - niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, produkcji czerwonych krwinek i zdrowego snu.
  • Wapń, miedź, potas, magnez i żelazo - minerały te pomagają utrzymać zdrowe kości, poprawić krążenie i zapewnić prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
  • Związki przeciwnowotworowe - indol-3-karbinol, sulforafan i izotiocyjaniany.

Kalarepa jest również niskokaloryczna - 100 g dostarcza zaledwie 45-55 kalorii. To idealny wybór dla osób dbających o linię!

Jak jeść kalarepę?

Kalarepę można jeść na wiele sposobów:

  • Na surowo: Młoda kalarepa ma słodki i wyrazisty smak, dlatego idealnie nadaje się do jedzenia na surowo. Wystarczy ją obrać i umyć.
  • Gotowaną: Starsze kalarepy można gotować przez około 20 minut w osolonej wodzie.
  • Smażoną: Lekko podsmażona na maśle kalarepa jest pysznym dodatkiem do różnych dań.
  • Kiszona: Kiszenie kalarepy to świetny sposób na wzbogacenie jej smaku i właściwości prozdrowotnych. Kiszoną kalarepę można jeść jako przekąskę lub dodatek do posiłków.

Kalarepa to warzywo, które warto jeść regularnie! Jest pyszne, zdrowe i niskokaloryczne. Wykorzystaj sezon na kalarepę i włącz ją do swojej diety!

Wybrane dla Ciebie