Dodaj do kawy zamiast mleka. Metabolizm ruszy z kopyta, a leniwe jelita zaczną lepiej pracować
Kawa z mlekiem? Jasne, co kto lubi. My jednak, zamiast mlecznego napoju, proponujemy dopieścić filiżankę czarnego płynu pewną popularną przyprawą. Co dzięki takiemu zabiegowi zyska nasz organizm? Przeczytaj, a będziesz pod wielkim wrażeniem.
29.05.2024 09:35
Niektóre przyprawy skrywają w sobie znacznie więcej, niż tylko ciekawy smak. O właściwościach chilli, cynamonu czy kurkumy można by pisać elaboraty... albo wiersze. My dzisiaj chcemy ci polecić jeszcze inną przyprawę, która okazuje się rewelacyjnym uzupełnieniem i tak już niezwykłych właściwości kawy. Dodaj do czarnego napoju chociaż szczyptę, a twój organizm ci podziękuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kawa z nietypowym dodatkiem
Picie kawy (oczywiście w umiarkowanych ilościach) to wyjątkowo dużo korzyści dla funkcjonowania ludzkiego ciała. Od lat jednak apelujemy w tej kwestii o rozsądek. Nie można spożywać kawy z niezdrowymi dodatkami — takimi jak syropy smakowe, duże ilości cukru czy sztuczne zabielacze — i oczekiwać pozytywnych efektów. Co więcej, coraz częściej mówi się o tym, że nawet dodatek mleka do kawy sprawia, że napój ten dużo traci, a niewiele zyskuje. To dlatego warto przemyśleć zastąpienie mlecznego napoju. A czym? Na przykład... gałką muszkatołową.
Zobacz także
Ta popularna korzenna przyprawa (znana chociażby z sosu beszamelowego czy purée ziemniaczanego) okazuje się wspaniałym uzupełnieniem dla właściwości prozdrowotnych i smaku kawy. Wystarczy regularne dodawanie choćby szczypty do pobudzającego napoju, by zauważyć efekty.
Kawa z gałką muszkatołową
Gałka muszkatołowa to przyprawa, która zawiera wiele wspaniałych mikroskładników. W tym kontekście warto podkreślić błonnik, pektyny, kwasy tłuszczowe, mnóstwo witamin (między innymi A, C i grupę B) oraz składników mineralnych — potasu, magnezu, żelaza czy cynku. To wszystko sprawia, że gałka muszkatołowa nie tylko uzupełnia nasze zasoby odżywcze, ale także obniża cholesterol i zapobiega wrzodom żołądkowym.
Kawa z gałką muszkatołową to również skuteczne wsparcie w odchudzaniu. Jej spożywanie sprawia, że metabolizm przyspiesza, a trawienie staje się skuteczniejsze. Aromatyczna przyprawa ma również właściwości detoksykujące, a zawarty w niej błonnik pozwala poczuć się sytym na dłużej. A przecież wiadomo, że pierwszy krok do odchudzania, to wyzbycie się pokusy ciągłego podjadania.
Przy tej całej euforii pamiętajmy jednak o ograniczeniach związanych ze spożyciem gałki muszkatołowej. Za bezpieczną ilość uznaje się 2-3 szczypty. Przekroczenie tej ilości może spowodować wiele niekorzystnych następstw!