PrzepisPrzekąskiKupuję na straganie i robię carpaccio. Nikt nie chce uwierzyć, że przepis jest taki prosty

Kupuję na straganie i robię carpaccio. Nikt nie chce uwierzyć, że przepis jest taki prosty

Czy to warzywo nadaje się na carpaccio?
Czy to warzywo nadaje się na carpaccio?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.05.2024 12:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Carpaccio to znana przystawka z kuchni włoskiej. Przygotowuje sią ją tradycyjnie z surowego mięsa, przede wszystkim z wołowiny, ale też z tuńczyka. Ostatnio modne są wegetariańskie wersje tej potrawy. Znane jest już carpaccio z buraków. Teraz czas na inne warzywo.

Na straganach pojawiła się młoda i jędrna kalarepka. To dobry pretekst, by właśnie z niej przygotować carpaccio. W takiej formie jest przepyszna, a naprawdę warto jeść więcej kalarepy na co dzień. Szczególnie wiosną!

Wypatruj na straganie

Maj obfituje w młode warzywa. Jest kapusta, są szparagi, wspaniałe pomidory... i to jeszcze nie koniec listy. Jest też na niej kalarepa, o której często zapominamy. Miąższ młodej kalarepy jest delikatny, chrupiący, a nawet lekko słodkawy. Przypomina w smaku surową kapustę. Nic dziwnego, bo kalarepa należy do rodzin kapustowatych. Na straganach można kupić dwa rodzaje tego warzywa: o zielonych lub fioletowych łodygach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomaga jelitom

Kalarepa to dobry wybór o tej porze roku, a zwłaszcza, gdy chcemy zrzucić trochę kilogramów. Jest niskokaloryczna, a w jej składzie są spore ilości błonnika, który reguluje gospodarkę lipidową organizmu, przyśpiesza pracę jelit i zapobiega zaparciom. To wszystko wspomaga utratę kilogramów i oczyszcza organizm. Po zjedzeniu kalarepki długo nie poczujesz głodu. Dlatego to warzywo nadaje się nawet na przekąskę między posiłkami. A jeśli masz odrobinę więcej czasu, przygotuj z niej carpaccio. Kalarepka na surowo ma najwięcej wartości odżywczych.

Tylko na cienko

Carpaccio będzie najsmaczniejsze, gdy plasterki kalarepy będą tak cieniutkie, że wręcz przezroczyste. Gdy uda się to zrobić, mamy zagwarantowany sukces. Taka potrawa świetnie sprawdzi się jako przystawka na letnim przyjęciu. Wykorzystaj nasze pomysły!

Carpaccio z kalarepy z rzodkiewką

Składniki:

  • 2 kalarepy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki nasion słonecznika,
  • 4 rzodkiewki,
  • szczypior.

Sos:

  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Kalarepę umyj, obierz i pokrój w bardzo cienkie plastry. W ten sam sposób przygotuj rzodkiewki.
  2. Plastry kalarepy rozłóż na płaskim talerzu tak, by jedne zachodziły na drugie. Na warstwie kalarepy ułóż plasterki rzodkiewki.
  3. Połącz i dobrze wymieszaj wszystkie składniki na sos. Nasiona słonecznika podpraż na patelni.
  4. Kalarepę i rzodkiewkę polej sosem. Posyp nasionami słonecznika i pokrojonym szczypiorkiem.

Carpaccio z kalarepy na sposób włoski

Składniki:

  • kalarepa,
  • garść rukoli,
  • twardy ser do ścierania, typu parmezan,
  • oliwa, ocet balsamiczny do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • garść orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Kalarepę umyj, obierz i pokrój w bardzo cienkie plastry.
  2. Plastry kalarepy rozłóż na płaskim talerzu tak, by jedne zachodziły na drugie. Na warstwie kalarepy listki rukoli.
  3. Orzechy drobno pokrojone podpraż na patelni, posyp nimi kalarepę.
  4. Zetrzyj na całość ser.
  5. Dopraw oliwą, octem balsamicznym i przyprawami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także