Młoda kapusta po wiejsku. W moim domu to hit każdej wiosny

Młoda kapusta to warzywo, które kojarzy mi się z wiosną i rodzinnymi obiadami. Danie z młodej kapusty z kiełbasą i cebulą jest proste w przygotowaniu, a zarazem pyszne i pożywne. W moim domu to prawdziwy hit, który wszyscy uwielbiają.

Młoda kapusta po wiejsku. W moim domu to hit każdej wiosnyMłoda kapusta po wiejsku. W moim domu to hit każdej wiosny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

W moim domu, jak tylko pierwsze promienie wiosennego słońca zaczynają rozgrzewać ziemię, jedno danie staje się niekwestionowanym hitem — młoda kapusta po wiejsku. To proste, ale niezwykle smaczne danie, które przygotowujemy z kiełbasą i dodatkiem cebuli. Dzisiaj podzielę się z wami naszym sprawdzonym przepisem, który zawsze zachwyca podniebienia naszej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebulowe miseczki z kaszanką. Genialny przepis na majówkę i nie tylko

Przepis na młodą kapustę po wiejsku

Składniki:

  • ½ główki białej, młodej kapusty,
  • ok 150 ml bulionu lub wody,
  • 800 g kiełbasy,
  • 2-3 duże cebule,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • pęczek koperku świeżego,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku i oregano,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i czarny pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki lub piórka. Z kapusty obierz zewnętrzne liście i drobno poszatkuj. Kiełbasę pokrój w plasterki.
  2. W głębokiej patelni lub szerokim garnku rozgrzej olej, przesmaż cebulę, dodaj kiełbasę i podsmażaj razem.
  3. Następnie dodaj poszatkowaną kapustę, dopraw oregano, majerankiem, słodką papryką, koncentratem pomidorowym oraz solą i czarnym pieprzem.
  4. Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe, podlej kapustę wodą, przykryj pokrywą i duś na średnim ogniu do miękkości kapusty. W razie potrzeby dolej więcej wody.
  5. Na koniec dosyp drobno posiekany koperek, wymieszaj i ponownie dopraw, jeśli chcesz wzmocnić smak.
  6. Młodą kapustę z kiełbasą podawaj od razu po przygotowaniu, gdy jest jeszcze ciepła. Podawaj samodzielnie lub z kromką świeżego pieczywa.

Młoda kapusta po wiejsku - doskonały pomysł na wiosenny obiad

Młoda kapusta po wiejsku to łatwe i tanie danie, które idealnie sprawdzi się na wiosenny obiad. Jest pyszne, pożywne i aromatyczne. To również świetny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i zdrowy obiad, spróbuj koniecznie młodej kapusty po wiejsku. To danie z pewnością podbije twoje kubki smakowe i stanie się ulubieńcem całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości