Taki burger to spełniony sen miłośników fast foodów. Znakomity na imprezę

Burger w wydaniu XXL to imprezowy hit, który podbije serca twoich gości. Chociaż wygląda niepozornie, to po przekrojeniu ujawnia się cały skarb, jaki skrywa ta zapiekanka.

Burger XXL -  PysznościBurger XXL - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Burger w wydaniu XXL to świetny pomysł nie tylko na imprezowe danie, ale i sycący obiad dla całej rodziny. Zastąpi również tort urodzinowy dla fana mięsa - wystarczy wbić świeczki i zaskoczyć solenizanta. Za każdym razem, gdy pojawia się na stole, pojawia się las talerzyków z prośbą o kawałek tego przysmaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łosoś faszerowany wygląda i smakuje obłędnie. Każdy będzie chciał ten przepis

Burger XXL

Na sam widok cieknie ślinka - burger XXL to rozkoszna zapiekanka warta grzechu. Ciasto drożdżowe skrywa w sobie pyszne nadzienie z mielonego mięsa, sera, boczku oraz sosów, czyli po prostu z tego, z czym kojarzą się burgery.

Przygotowanie jest proste, ale wymaga trochę czasu, bo ciasto musi wyrosnąć. Warto wziąć to pod uwagę podczas planowania imprezowego menu.


Ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 150 ml wody,
  • 50 ml mleka,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 30 g masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 jajko.

Farsz

  • 0.5 kg mięsa mielonego,
  • 8 plasterków boczku,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 8 plasterków sera żółtego,
  • 3 średnie ogórki konserwowe,
  • 4 łyżeczki ketchupu,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku.

Dodatkowo

  • mleko lub jajko,
  • sezam.


Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od rozczynu. Mleko podgrzej, aby było lekko ciepłe. Dodaj pokruszone drożdże, łyżkę mąki, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Rozczyn w tym czasie powinien co najmniej podwoić swoją objętość.
  2. Rozczyn przelej do miski. Dodaj mąkę, rozpuszczone i przestudzone masło, pozostały cukier, jajko oraz sól. Zagniataj ciasto, stopniowo dolewając wody.
  3. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny, aby wyrosło.
  4. Boczek ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Upiecz do chrupkości i odłóż na ręcznik papierowy do wystudzenia.
  5. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso, dopraw solą, pieprzem oraz papryką i usmaż na brązowy kolor.
  6. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części - większą (2/3) i mniejszą (1/3).
  7. Większą część ciasta rozwałkuj lub rozciągnij na kształt okrągłego placka i wyłóż nim natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (24 cm). Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz w temperaturze 200 st. C przez ok. 3 minuty.
  8. Na podpieczone ciasto wyłóż mięso mielone, musztardę, ketchup, ogórki konserwowe, ser żółty i pokrojony w plastry boczek.
  9. Mniejszą część ciasta rozwałkuj na okrągły placek i przykryj nim farsz. Dokładnie sklej brzegi ciasta.
  10. Wierzch burgera posmaruj mlekiem lub jajkiem i posyp sezamem.
  11. Piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza (góra-dół) przez ok. 35 minut.
  12. Po 10 minutach pieczenia przykryj burgera papierem do pieczenia, aby sezam się nie spalił.

Gotowy burger XXL wyjmij z piekarnika. Pokrój na porcje jak tort. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej