PrzepisZapiekankiTaki burger to spełniony sen miłośników fast foodów. Znakomity na imprezę

Taki burger to spełniony sen miłośników fast foodów. Znakomity na imprezę

Burger XXL -  Pyszności
Burger XXL - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.05.2024 10:25, aktual.: 16.05.2024 11:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Burger w wydaniu XXL to imprezowy hit, który podbije serca twoich gości. Chociaż wygląda niepozornie, to po przekrojeniu ujawnia się cały skarb, jaki skrywa ta zapiekanka.

Burger w wydaniu XXL to świetny pomysł nie tylko na imprezowe danie, ale i sycący obiad dla całej rodziny. Zastąpi również tort urodzinowy dla fana mięsa - wystarczy wbić świeczki i zaskoczyć solenizanta. Za każdym razem, gdy pojawia się na stole, pojawia się las talerzyków z prośbą o kawałek tego przysmaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Burger XXL

Na sam widok cieknie ślinka - burger XXL to rozkoszna zapiekanka warta grzechu. Ciasto drożdżowe skrywa w sobie pyszne nadzienie z mielonego mięsa, sera, boczku oraz sosów, czyli po prostu z tego, z czym kojarzą się burgery.

Przygotowanie jest proste, ale wymaga trochę czasu, bo ciasto musi wyrosnąć. Warto wziąć to pod uwagę podczas planowania imprezowego menu.


Ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 150 ml wody,
  • 50 ml mleka,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 30 g masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 jajko.

Farsz

  • 0.5 kg mięsa mielonego,
  • 8 plasterków boczku,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 8 plasterków sera żółtego,
  • 3 średnie ogórki konserwowe,
  • 4 łyżeczki ketchupu,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku.

Dodatkowo

  • mleko lub jajko,
  • sezam.


Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od rozczynu. Mleko podgrzej, aby było lekko ciepłe. Dodaj pokruszone drożdże, łyżkę mąki, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Rozczyn w tym czasie powinien co najmniej podwoić swoją objętość.
  2. Rozczyn przelej do miski. Dodaj mąkę, rozpuszczone i przestudzone masło, pozostały cukier, jajko oraz sól. Zagniataj ciasto, stopniowo dolewając wody.
  3. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny, aby wyrosło.
  4. Boczek ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Upiecz do chrupkości i odłóż na ręcznik papierowy do wystudzenia.
  5. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso, dopraw solą, pieprzem oraz papryką i usmaż na brązowy kolor.
  6. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części - większą (2/3) i mniejszą (1/3).
  7. Większą część ciasta rozwałkuj lub rozciągnij na kształt okrągłego placka i wyłóż nim natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (24 cm). Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz w temperaturze 200 st. C przez ok. 3 minuty.
  8. Na podpieczone ciasto wyłóż mięso mielone, musztardę, ketchup, ogórki konserwowe, ser żółty i pokrojony w plastry boczek.
  9. Mniejszą część ciasta rozwałkuj na okrągły placek i przykryj nim farsz. Dokładnie sklej brzegi ciasta.
  10. Wierzch burgera posmaruj mlekiem lub jajkiem i posyp sezamem.
  11. Piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza (góra-dół) przez ok. 35 minut.
  12. Po 10 minutach pieczenia przykryj burgera papierem do pieczenia, aby sezam się nie spalił.

Gotowy burger XXL wyjmij z piekarnika. Pokrój na porcje jak tort. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także