Taki burger to spełniony sen miłośników fast foodów. Znakomity na imprezę
Burger w wydaniu XXL to imprezowy hit, który podbije serca twoich gości. Chociaż wygląda niepozornie, to po przekrojeniu ujawnia się cały skarb, jaki skrywa ta zapiekanka.
16.05.2024 | aktual.: 16.05.2024 11:08
Burger w wydaniu XXL to świetny pomysł nie tylko na imprezowe danie, ale i sycący obiad dla całej rodziny. Zastąpi również tort urodzinowy dla fana mięsa - wystarczy wbić świeczki i zaskoczyć solenizanta. Za każdym razem, gdy pojawia się na stole, pojawia się las talerzyków z prośbą o kawałek tego przysmaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Burger XXL
Na sam widok cieknie ślinka - burger XXL to rozkoszna zapiekanka warta grzechu. Ciasto drożdżowe skrywa w sobie pyszne nadzienie z mielonego mięsa, sera, boczku oraz sosów, czyli po prostu z tego, z czym kojarzą się burgery.
Przygotowanie jest proste, ale wymaga trochę czasu, bo ciasto musi wyrosnąć. Warto wziąć to pod uwagę podczas planowania imprezowego menu.
Ciasto:
- 500 g mąki,
- 150 ml wody,
- 50 ml mleka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 30 g masła,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 jajko.
Farsz
- 0.5 kg mięsa mielonego,
- 8 plasterków boczku,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 8 plasterków sera żółtego,
- 3 średnie ogórki konserwowe,
- 4 łyżeczki ketchupu,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól, pieprz, ostra papryka do smaku.
Dodatkowo
- mleko lub jajko,
- sezam.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od rozczynu. Mleko podgrzej, aby było lekko ciepłe. Dodaj pokruszone drożdże, łyżkę mąki, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Rozczyn w tym czasie powinien co najmniej podwoić swoją objętość.
- Rozczyn przelej do miski. Dodaj mąkę, rozpuszczone i przestudzone masło, pozostały cukier, jajko oraz sól. Zagniataj ciasto, stopniowo dolewając wody.
- Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny, aby wyrosło.
- Boczek ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Upiecz do chrupkości i odłóż na ręcznik papierowy do wystudzenia.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso, dopraw solą, pieprzem oraz papryką i usmaż na brązowy kolor.
- Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części - większą (2/3) i mniejszą (1/3).
- Większą część ciasta rozwałkuj lub rozciągnij na kształt okrągłego placka i wyłóż nim natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (24 cm). Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz w temperaturze 200 st. C przez ok. 3 minuty.
- Na podpieczone ciasto wyłóż mięso mielone, musztardę, ketchup, ogórki konserwowe, ser żółty i pokrojony w plastry boczek.
- Mniejszą część ciasta rozwałkuj na okrągły placek i przykryj nim farsz. Dokładnie sklej brzegi ciasta.
- Wierzch burgera posmaruj mlekiem lub jajkiem i posyp sezamem.
- Piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza (góra-dół) przez ok. 35 minut.
- Po 10 minutach pieczenia przykryj burgera papierem do pieczenia, aby sezam się nie spalił.
Gotowy burger XXL wyjmij z piekarnika. Pokrój na porcje jak tort. Smacznego!