Sałatka z młodej kapusty to hit tego sezonu. Smakuje znacznie lepiej niż klasyczna gyrosowa
Nad tą sałatką z młodej kapusty można by się rozwodzić godzinami. Jak przystało na danie kuchni wietnamskiej, jest prawdziwą bombą smaków. Wypróbuj, póki młoda kapusta jest jeszcze dostępna.
09.05.2024 14:52
Goi Ga oznacza po prostu "sałatkę z kurczakiem" i jest to jedna z najpopularniejszych sałatek w Wietnamie. Podaje się ją na zimno, a składa się z rozdrobnionego kurczaka i kapusty, a także świeżych ziół, marchewki i cebuli. Pikantny dressing jest wzbogacony odrobiną sosu rybnego i cukru. Tak przygotowana sałatka z młodej kapusty dosłownie zwala z nóg. Ta kompozycja smaków mówi sama za siebie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Postaw na stole zamiast gyrosowej. Ta sałatka z młodej kapusty jest w sam raz na wiosnę
Od gyrosowej różni ją naprawdę wiele. Wietnamska sałatka z młodej kapusty wyróżnia się przede wszystkim intensywnym smakiem, jest niezwykle soczysta, a chrupkość świeżych warzyw potęguje ten efekt. Nie wspominając o świeżych ziołach, które nie tylko lekko odświeżają całość, ale też łagodzą mocne nuty sosu.
W sosie znajdziemy i sos rybny (czyli bardzo intensywny dodatek), i ocet, także chili, czosnek oraz cukier, który dobrze zrównoważy wszystkie smaki. Spośród warzyw na największą uwagę zasługuje młoda kapusta, z której dobra warto korzystać, póki jest dostępna. Znajdziemy też słodką i chrupiącą marchew, oraz soczystą, ale wyrazistą czerwoną cebulę. Nie pomijajcie dodatku smażonej szalotki. Ona również odpowiada za końcowy efekt "wow".
Sałatka z młodej kapusty po wietnamsku. Przepis
Składniki:
SOS
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 1,5 łyżki świeżego soku z limonki,
- 1,5 łyżki octu winnego,
- 1 łyżka wody,
- płatki chili (opcjonalnie),
- 1 ząbek czosnku.
SAŁATKA
- 300 g ugotowanego lub upieczonego kurczaka,
- 2 duże szalotki,
- pół główki młodej kapusty,
- 2 marchewki,
- pół czerwonej cebuli,
- 2 łyżki posiekanej kolendry,
- 2 łyżki posiekanej mięty,
- 3 łyżki posiekanych orzechów ziemnych,
- sól,
- olej do smażenia,
- 2 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
- Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami sosu do sałatki. Mieszaj całość, aż kryształki cukru rozpuszczą się.
- Kurczaka pokrój drobno lub rozdrobnij mięso w rękach.
- Szalotkę pokrój w piórka i podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy uzyska złoty kolor, przełóż usmażoną cebulę na ręcznik papierowy. Oprósz solą.
- Młodą kapustę poszatkuj, marchewkę pokrój w cieniutkie paseczki, czerwoną cebulę pokrój w piórka.
- Warzywa wymieszaj, dodaj posiekaną kolendrę i mięte, a także przygotowany sos. Na wierzchu ułóż kurczaka, podsmażoną szalotkę i całość posyp prażonymi orzeszkami.