PrzepisKuchnia azjatyckaSałatka z młodej kapusty to hit tego sezonu. Smakuje znacznie lepiej niż klasyczna gyrosowa

Sałatka z młodej kapusty to hit tego sezonu. Smakuje znacznie lepiej niż klasyczna gyrosowa

Sałatka z młodej kapusty
Sałatka z młodej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
09.05.2024 14:52

Nad tą sałatką z młodej kapusty można by się rozwodzić godzinami. Jak przystało na danie kuchni wietnamskiej, jest prawdziwą bombą smaków. Wypróbuj, póki młoda kapusta jest jeszcze dostępna.

Goi Ga oznacza po prostu "sałatkę z kurczakiem" i jest to jedna z najpopularniejszych sałatek w Wietnamie. Podaje się ją na zimno, a składa się z rozdrobnionego kurczaka i kapusty, a także świeżych ziół, marchewki i cebuli. Pikantny dressing jest wzbogacony odrobiną sosu rybnego i cukru. Tak przygotowana sałatka z młodej kapusty dosłownie zwala z nóg. Ta kompozycja smaków mówi sama za siebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na stole zamiast gyrosowej. Ta sałatka z młodej kapusty jest w sam raz na wiosnę

Od gyrosowej różni ją naprawdę wiele. Wietnamska sałatka z młodej kapusty wyróżnia się przede wszystkim intensywnym smakiem, jest niezwykle soczysta, a chrupkość świeżych warzyw potęguje ten efekt. Nie wspominając o świeżych ziołach, które nie tylko lekko odświeżają całość, ale też łagodzą mocne nuty sosu.

W sosie znajdziemy i sos rybny (czyli bardzo intensywny dodatek), i ocet, także chili, czosnek oraz cukier, który dobrze zrównoważy wszystkie smaki. Spośród warzyw na największą uwagę zasługuje młoda kapusta, z której dobra warto korzystać, póki jest dostępna. Znajdziemy też słodką i chrupiącą marchew, oraz soczystą, ale wyrazistą czerwoną cebulę. Nie pomijajcie dodatku smażonej szalotki. Ona również odpowiada za końcowy efekt "wow".

Sałatka z młodej kapusty po wietnamsku. Przepis

Składniki:

SOS

  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 1,5 łyżki świeżego soku z limonki,
  • 1,5 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżka wody,
  • płatki chili (opcjonalnie),
  • 1 ząbek czosnku.

SAŁATKA

  • 300 g ugotowanego lub upieczonego kurczaka,
  • 2 duże szalotki,
  • pół główki młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki posiekanej kolendry,
  • 2 łyżki posiekanej mięty,
  • 3 łyżki posiekanych orzechów ziemnych,
  • sól,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżki oliwy.

Przygotowanie:

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami sosu do sałatki. Mieszaj całość, aż kryształki cukru rozpuszczą się.
  2. Kurczaka pokrój drobno lub rozdrobnij mięso w rękach.
  3. Szalotkę pokrój w piórka i podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy uzyska złoty kolor, przełóż usmażoną cebulę na ręcznik papierowy. Oprósz solą.
  4. Młodą kapustę poszatkuj, marchewkę pokrój w cieniutkie paseczki, czerwoną cebulę pokrój w piórka.
  5. Warzywa wymieszaj, dodaj posiekaną kolendrę i mięte, a także przygotowany sos. Na wierzchu ułóż kurczaka, podsmażoną szalotkę i całość posyp prażonymi orzeszkami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także