WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Sałatka z młodej kapusty to hit tego sezonu. Smakuje znacznie lepiej niż klasyczna gyrosowa

Nad tą sałatką z młodej kapusty można by się rozwodzić godzinami. Jak przystało na danie kuchni wietnamskiej, jest prawdziwą bombą smaków. Wypróbuj, póki młoda kapusta jest jeszcze dostępna.

Sałatka z młodej kapustySałatka z młodej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Goi Ga oznacza po prostu "sałatkę z kurczakiem" i jest to jedna z najpopularniejszych sałatek w Wietnamie. Podaje się ją na zimno, a składa się z rozdrobnionego kurczaka i kapusty, a także świeżych ziół, marchewki i cebuli. Pikantny dressing jest wzbogacony odrobiną sosu rybnego i cukru. Tak przygotowana sałatka z młodej kapusty dosłownie zwala z nóg. Ta kompozycja smaków mówi sama za siebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pyszny obiad z piekarnika praktycznie robi się sam. Nie potrzebne są tu żadne dodatki

Postaw na stole zamiast gyrosowej. Ta sałatka z młodej kapusty jest w sam raz na wiosnę

Od gyrosowej różni ją naprawdę wiele. Wietnamska sałatka z młodej kapusty wyróżnia się przede wszystkim intensywnym smakiem, jest niezwykle soczysta, a chrupkość świeżych warzyw potęguje ten efekt. Nie wspominając o świeżych ziołach, które nie tylko lekko odświeżają całość, ale też łagodzą mocne nuty sosu.

W sosie znajdziemy i sos rybny (czyli bardzo intensywny dodatek), i ocet, także chili, czosnek oraz cukier, który dobrze zrównoważy wszystkie smaki. Spośród warzyw na największą uwagę zasługuje młoda kapusta, z której dobra warto korzystać, póki jest dostępna. Znajdziemy też słodką i chrupiącą marchew, oraz soczystą, ale wyrazistą czerwoną cebulę. Nie pomijajcie dodatku smażonej szalotki. Ona również odpowiada za końcowy efekt "wow".

Sałatka z młodej kapusty po wietnamsku. Przepis

Składniki:

SOS

  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 1,5 łyżki świeżego soku z limonki,
  • 1,5 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżka wody,
  • płatki chili (opcjonalnie),
  • 1 ząbek czosnku.

SAŁATKA

  • 300 g ugotowanego lub upieczonego kurczaka,
  • 2 duże szalotki,
  • pół główki młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki posiekanej kolendry,
  • 2 łyżki posiekanej mięty,
  • 3 łyżki posiekanych orzechów ziemnych,
  • sól,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżki oliwy.

Przygotowanie:

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami sosu do sałatki. Mieszaj całość, aż kryształki cukru rozpuszczą się.
  2. Kurczaka pokrój drobno lub rozdrobnij mięso w rękach.
  3. Szalotkę pokrój w piórka i podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy uzyska złoty kolor, przełóż usmażoną cebulę na ręcznik papierowy. Oprósz solą.
  4. Młodą kapustę poszatkuj, marchewkę pokrój w cieniutkie paseczki, czerwoną cebulę pokrój w piórka.
  5. Warzywa wymieszaj, dodaj posiekaną kolendrę i mięte, a także przygotowany sos. Na wierzchu ułóż kurczaka, podsmażoną szalotkę i całość posyp prażonymi orzeszkami.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze