Będą się nadawały tylko do kosza. Ten błąd popełnia prawie każdy

Na tę chwilę czekali grzybiarze! W lasach mamy wysyp kurek, bez problemu kupimy je też na straganach. To także dobry czas dla smakoszy, bo te grzyby są cenione przez nich tak samo jak podgrzybki czy prawdziwki. Jednak trzeba wiedzieć, jak się z nimi obchodzić, by nie straciły smaku i aromatu. A wcale o to nietrudno, bo wciąż często robimy to nieprawidłowo.

Odpowiednie oczyszczanie kurek jest bardzo ważne.Odpowiednie oczyszczanie kurek jest bardzo ważne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kurki są pyszne, kruche, z pieprzową nutą i długo by jeszcze można wymieniać ich walory. Jednak to także bardzo delikatne grzyby i wymagają odpowiedniego podejścia. Szybciej niż się spodziewasz, można zepsuć ich smak, a nawet doprowadzić do tego, że kurki trzeba będzie wyrzucić.

Kosz najlepszy

Wszystko zaczyna się już w lesie lub na straganie. W tym drugim przypadku nie chodzi wcale o wybór grzybów, bo wiadomo, że muszą być świeże i to od razu widać. Najważniejszy jest sposób zapakowania. Z tego powodu doświadczeni grzybiarze nie wybierają się do lasu z niczym innym, tylko koszem wiklinowym. Grzyby muszą mieć dostęp powietrza, inaczej szybko się psują. Dlatego na straganie też trzeba być przygotowanym, by nie przesypywać kurek do plastikowych torebek. Zaparzone, zaparowane grzyby bez dostępu powietrza dużo tracą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Tylko kilka dni

Gdy już przyniesiesz grzyby do domu, to najlepiej od razu z pomysłem, co z nich przygotujesz. Kurki nie nadają się do długiego przechowywania, trzy dni to absolutne maksimum. Powinny jak najszybciej znaleźć się w lodówce. Jak już wspominaliśmy, plastikowa torba jest wykluczona. Gdy grzyby będą w niej w lodówce, szybko spleśnieją, bo wytwarza się w niej dużo wilgoci. Najlepiej przesypać je do płaskiego naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym. Gdy ich ilość jest mniejsza, może być też papierowa torebka.

Chłoną wodę jak gąbka

Oczyszczanie to ważny moment przygotowywania kurek. Najlepiej byłoby ich nie myć, na pewno nie moczyć. Niektórzy robią to bez użycia wody, zabrudzenia usuwają tylko pędzelkiem i nożykiem. Grzyby łatwo chłoną wodę, są wtedy mniej kruche i smaczne. Jeśli jednak są mocno zabrudzone, należy je tylko szybko wypłukać pod bieżącą wodą. Znany jest też trik z posoloną gorącą wodą. Wystarczy grzyby zalać nią i szybko odcedzić. Kolejny trik? Kurki posyp mąką, wymieszaj tak, by były nią otoczone i zalej zimną wodą, wymieszaj. Następnie wypłucz je na sitku. Zabrudzenia schodzą wraz z mąką, a grzyby nie nasiąkają wodą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku