Mus czekoladowy z 2 składników. Wszystkich zachwycił, ale nikt nie zgadł, z czego go zrobiłam

Puszysty, lekki i mocno czekoladowy mus robię tylko z dwóch składników i tylko w kilka chwil. Trudno się mu oprzeć, a jeszcze trudniej odgadnąć, z czego jest zrobiony. To obowiązkowy punkt w każdym przepiśniku.

Ten mus czekoladowy z 2 składników to zaskakujący deserTen mus czekoladowy z 2 składników to zaskakujący deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie dość, że ten mus czekoladowy jest szybki i prosty do przygotowania, to smakuje genialnie, a jego skład jest nadwyraz przekonujący. Gorzka czekolada i owocowy mus - to dwa składniki specjału, które razem tworzą jeden z moich ulubionych deserów. Tak wspaniale "udaje" prawdziwy mus, że zarówno dorośli, jak i dzieci dają się nabrać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosanek z borówkami to ulubione ciasto mojej teściowej. Ty również możesz je pokochać

Jak zrobić lekki mus czekoladowy?

Ten mus czekoladowy nie dość, że smakuje wybornie, to nie wywołuje wyrzutów sumienia. Możesz śmiało dorzucić go do diety, a to dlatego, że powstaje na bazie owoców i gorzkiej czekolady. Oczywiście najlepsza będzie gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao. Tutaj jednak warto zaznaczyć, że taki rodzaj czekolad ma najwięcej kalorii - gorzka czekolada 60 proc. w 100 g zawiera około 516 kcal. Warto pamiętać przy tym o nieocenionych właściwościach kakao i gorzkiej czekolady, o czym pisaliśmy TUTAJ.

Kolejnym składnikiem czekoladowego musu jest inny mus - owocowy. Możesz wykorzystać mus jabłkowy, który nada i słodkich, i lekko kwaśnych nut, a także sprawi, że deser będzie lżejszy i bardziej puszysty. Taki jabłkowy mus przygotujesz z 2-3 uduszonych i przetartych jabłek. Zamiast nich możesz też użyć bananów - taki mus będzie "cięższy" od jabłkowego, ale sprawdzi się równie dobrze. Najlepiej wykorzystać te lekko już brązowiejące owoce i zblendować je na gładko. Po wymieszaniu składników i kilku chwilach spędzonych w lodówce mus czekoladowy nabiera zwartej konsystencji.

Puszysty mus czekoladowy zdaje egzamin
Puszysty mus czekoladowy zdaje egzamin © Pixabay

Mus czekoladowy z 2 składników. Przepis

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (staraj się jej zbytnio nie podgrzewać).
  2. Czekoladę wymieszaj z musem jabłkowym lub bananowym, a gotową masę przełóż do pojemniczka wyłożonego papierem do pieczenia.
  3. Mus czekoladowy wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę