Mus czekoladowy z 2 składników. Wszystkich zachwycił, ale nikt nie zgadł, z czego go zrobiłam
Puszysty, lekki i mocno czekoladowy mus robię tylko z dwóch składników i tylko w kilka chwil. Trudno się mu oprzeć, a jeszcze trudniej odgadnąć, z czego jest zrobiony. To obowiązkowy punkt w każdym przepiśniku.
11.06.2024 | aktual.: 11.06.2024 14:23
Nie dość, że ten mus czekoladowy jest szybki i prosty do przygotowania, to smakuje genialnie, a jego skład jest nadwyraz przekonujący. Gorzka czekolada i owocowy mus - to dwa składniki specjału, które razem tworzą jeden z moich ulubionych deserów. Tak wspaniale "udaje" prawdziwy mus, że zarówno dorośli, jak i dzieci dają się nabrać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić lekki mus czekoladowy?
Ten mus czekoladowy nie dość, że smakuje wybornie, to nie wywołuje wyrzutów sumienia. Możesz śmiało dorzucić go do diety, a to dlatego, że powstaje na bazie owoców i gorzkiej czekolady. Oczywiście najlepsza będzie gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao. Tutaj jednak warto zaznaczyć, że taki rodzaj czekolad ma najwięcej kalorii - gorzka czekolada 60 proc. w 100 g zawiera około 516 kcal. Warto pamiętać przy tym o nieocenionych właściwościach kakao i gorzkiej czekolady, o czym pisaliśmy TUTAJ.
Kolejnym składnikiem czekoladowego musu jest inny mus - owocowy. Możesz wykorzystać mus jabłkowy, który nada i słodkich, i lekko kwaśnych nut, a także sprawi, że deser będzie lżejszy i bardziej puszysty. Taki jabłkowy mus przygotujesz z 2-3 uduszonych i przetartych jabłek. Zamiast nich możesz też użyć bananów - taki mus będzie "cięższy" od jabłkowego, ale sprawdzi się równie dobrze. Najlepiej wykorzystać te lekko już brązowiejące owoce i zblendować je na gładko. Po wymieszaniu składników i kilku chwilach spędzonych w lodówce mus czekoladowy nabiera zwartej konsystencji.
Mus czekoladowy z 2 składników. Przepis
Składniki:
- 100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady,
- 130 g musu z jabłka lub bananowego.
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (staraj się jej zbytnio nie podgrzewać).
- Czekoladę wymieszaj z musem jabłkowym lub bananowym, a gotową masę przełóż do pojemniczka wyłożonego papierem do pieczenia.
- Mus czekoladowy wstaw do lodówki na 2-3 godziny.