Nie masz czasu na gotowanie w majówkę? Zrób na obiad szybkie spaghetti z 5 składników

Ten przepis na szybkie spaghetti z kilku składników uratuje cię w majówkę, kiedy nie wiesz, co podać na obiad, a większość sił inwestujesz w spotkania, odpoczywanie i chwilowe niemyślenie o przyziemnych obowiązkach. Spaghetti według tego przepisu nie oderwie cię od tego stanu.

Na obiad w majówkę przygotuj szybkie spaghettiNa obiad w majówkę przygotuj szybkie spaghetti
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To nic wyszukanego, a sekret tkwi w prostocie, nieprzekombinowaniu i - rzecz jasna - jakości składników. Nie musisz jednak wybierać się w podróż po włoskich delikatesach, a użyć zamienników. Dla konserwatystów kulinarnych może to być zbrodnią, dlatego dla zachowania formalności nie nazwiemy tego dania carbonarą, a spaghetti à la carbonara. Tak czy siak, to świetny pomysł na szybki i nieco nietypowy obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd zacząłem robić rybę w ten sposób, cała rodzina nie chce jeść nic innego. To ich ulubiona kombinacja

Szybkie spaghetti na obiad w majówkę. 5 składników i jedno wspaniałe danie

Pomysłów na dania z makaronem spaghetti nie brakuje, ale jeśli potrzebujesz czegoś prostego, na szybko, warto przygotować danie na modłę włoskiego klasyka. Carbonara, bo o niej mowa, to potrawa prosta, a do jej przygotowania potrzeba niewielu składników (muszą być one jak najlepszej jakości).

Do przyrządzenia carbonary Włosi używają dobrego makaronu spaghetti, dużej ilości pieprzu, jajek, sera pecorino i parmigiano, pancetty (dojrzewający boczek wieprzowy, peklowany w solance z dodatkiem pieprzu) lub guanciale (wieprzowe podgardle, dojrzewające w soli i pieprzu). Niech jednak nie zniechęci cię brak dostępności tych produktów na sklepowych półkach w Polsce. Zamiast włoskiego mięsa użyj boczku, a twarde sery (jak parmezan) bez problemu dostaniesz w większości sklepów.

Spaghetti a la carbonara
Spaghetti à la carbonara © Pixabay

Domowe spaghetti à la carbonara. Przepis na szybkie danie obiadowe

Składniki:

  • opakowanie makaronu spaghetti,
  • 80 g wędzonego boczku w kostce,
  • 50 g parmezanu,
  • 2 żółtka,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrój z nieduże paseczki i podsmaż na patelni bez tłuszczu.
  2. Ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
  3. W misce rozkłóć jajka i dodaj starty ser (zostawiając odrobinę dla dekoracji), a także sporą ilość świeżo mielonego pieprzu.
  4. Makaron ugotuj w dobrze osolonej wodzie.
  5. Gotowy makaron przełóż z garnka na patelnię do smażącego się boczku, dodaj masę z jajek i zacznij mieszać całość szybko - tak, aby jajka nie ścięły się na jajecznicę (najlepiej jest zdjąć patelnię z palnika). By sos dobrze oblepił makaron, dodaj kilka łyżek wody spod gotowania makaronu.
  6. Gotowe danie posyp parmezanem.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło