Nie masz czasu na gotowanie w majówkę? Zrób na obiad szybkie spaghetti z 5 składników
30.04.2024 11:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ten przepis na szybkie spaghetti z kilku składników uratuje cię w majówkę, kiedy nie wiesz, co podać na obiad, a większość sił inwestujesz w spotkania, odpoczywanie i chwilowe niemyślenie o przyziemnych obowiązkach. Spaghetti według tego przepisu nie oderwie cię od tego stanu.
To nic wyszukanego, a sekret tkwi w prostocie, nieprzekombinowaniu i - rzecz jasna - jakości składników. Nie musisz jednak wybierać się w podróż po włoskich delikatesach, a użyć zamienników. Dla konserwatystów kulinarnych może to być zbrodnią, dlatego dla zachowania formalności nie nazwiemy tego dania carbonarą, a spaghetti à la carbonara. Tak czy siak, to świetny pomysł na szybki i nieco nietypowy obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybkie spaghetti na obiad w majówkę. 5 składników i jedno wspaniałe danie
Pomysłów na dania z makaronem spaghetti nie brakuje, ale jeśli potrzebujesz czegoś prostego, na szybko, warto przygotować danie na modłę włoskiego klasyka. Carbonara, bo o niej mowa, to potrawa prosta, a do jej przygotowania potrzeba niewielu składników (muszą być one jak najlepszej jakości).
Do przyrządzenia carbonary Włosi używają dobrego makaronu spaghetti, dużej ilości pieprzu, jajek, sera pecorino i parmigiano, pancetty (dojrzewający boczek wieprzowy, peklowany w solance z dodatkiem pieprzu) lub guanciale (wieprzowe podgardle, dojrzewające w soli i pieprzu). Niech jednak nie zniechęci cię brak dostępności tych produktów na sklepowych półkach w Polsce. Zamiast włoskiego mięsa użyj boczku, a twarde sery (jak parmezan) bez problemu dostaniesz w większości sklepów.
Domowe spaghetti à la carbonara. Przepis na szybkie danie obiadowe
Składniki:
- opakowanie makaronu spaghetti,
- 80 g wędzonego boczku w kostce,
- 50 g parmezanu,
- 2 żółtka,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Boczek pokrój z nieduże paseczki i podsmaż na patelni bez tłuszczu.
- Ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
- W misce rozkłóć jajka i dodaj starty ser (zostawiając odrobinę dla dekoracji), a także sporą ilość świeżo mielonego pieprzu.
- Makaron ugotuj w dobrze osolonej wodzie.
- Gotowy makaron przełóż z garnka na patelnię do smażącego się boczku, dodaj masę z jajek i zacznij mieszać całość szybko - tak, aby jajka nie ścięły się na jajecznicę (najlepiej jest zdjąć patelnię z palnika). By sos dobrze oblepił makaron, dodaj kilka łyżek wody spod gotowania makaronu.
- Gotowe danie posyp parmezanem.