WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Sekret soczystego i kruchego mięsa. Trzymaj się prostych zasad, a pieczeń wyjdzie idealna

Chociaż w czasie wigilijnej kolacji na stole pojawiają się przede wszystkim potrawy jarskie, to już w pierwszy i drugi dzień świąt serwowane są wszelakiej maści mięsa. Jedną ze świątecznych propozycji jest pyszna pieczeń. Z tymi wskazówkami wyjdzie po prostu idealna.

Pieczeń - PysznościPieczeń - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | 4kodiak
Ewa Malinowska

Krucha, soczysta, dobrze doprawiona - przygotowanie idealnej pieczeni może być czasem nieco problematyczne. Domowa pieczeń świetnie sprawdzi się na uroczysty, świąteczny obiad, a pozostałe resztki będą pysznym dodatkiem do kanapki. Warto zadbać zatem o to, aby smakowała i prezentowała się naprawdę dobrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowa zupa z ziemniaczanym dodatkiem to prawdziwy sztos. Palce lizać!

Najlepsze mięso na pieczeń

Nie ma właściwie jedynego słusznego wyboru, bo na pieczeń wykorzystać można wieprzowinę (schab, karkówka, wołowinę (rostbef) czy mięso drobiowe. Dietetycy zalecają, aby na co dzień wybierać chude mięso. W czasie świąt można jednak sięgnąć po nieco bardziej tłuste gatunki, które zapewnią pieczeni soczystość i smak.

Pieczeń - Pyszności
Pieczeń - Pyszności © Canva | yuriphotos

Przy wyborze mięsa na pieczeń warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. To właśnie one podpowiedzą nam, czy mięso warto wrzucić do koszyka, czy jednak lepiej jest szukać dalej.

  • Kolor: mięso powinno być intensywnie różowe, bez szarych przebarwień.
  • Konsystencja: mięso powinno być sprężyste, a nie gumowate.
  • Zapach: mięso powinno mieć świeży, przyjemny zapach.
  • Tłuszcz: tłuszcz na mięsie powinien być biały, żółty kolor może świadczyć o tym, że mięso jest stare.

Pieczeń na święta

Sekretem idealnej pieczeni jest odpowiednia marynata. Dobrze dobrana mieszanka przypraw otuli miso, nadając mu wyjątkowy smak i aromat. Do podstawowych składników marynaty należy sól oraz zioła, takie jak rozmaryn, tymianek, majeranek, czarny pieprz, czosnek, kumin, cząber, słodka, wędzona lub ostra papryka. Czas marynowania mięsa zależy od jego rodzaju i grubości. Im grubsze mięso, tym dłużej powinno marynować się w marynacie.

Schab - Pyszności
Schab - Pyszności © Canva | larik_malasha

Dodatek kefiru lub maślanki sprawi, że mięso będzie miękkie i kruche. Podobną funkcję spełnią również owoce, czerwone wino, whisky lub odrobina octu jabłkowego.

Jak piec pieczeń na święta?

Aby pieczeń była soczysta, warto ją piec w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Mięso można też piec w folii aluminiowej. Soczystość kawałków pieczeniu zapewni również owinięcie mięsa w plastry słoniny lub boczku. Wytapiający się podczas pieczenia tłuszcz wniknie w struktury schabu i sprawi, że będzie on kruchy i soczysty.

W trakcie pieczenia mięso można podlewać również bulionem, aby zapobiec wysychaniu. Przed samym pieczeniem należy obsmażyć mięso, aby zamknąć jego pory. Podsmażone mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przy czym średni czas pieczenia to 1 godzina na 1 kilogram mięsa.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie