PrzepisDania mięsneSekret soczystego i kruchego mięsa. Trzymaj się prostych zasad, a pieczeń wyjdzie idealna

Sekret soczystego i kruchego mięsa. Trzymaj się prostych zasad, a pieczeń wyjdzie idealna

Pieczeń - Pyszności
Pieczeń - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | 4kodiak

13.12.2023 10:40, aktual.: 13.12.2023 14:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż w czasie wigilijnej kolacji na stole pojawiają się przede wszystkim potrawy jarskie, to już w pierwszy i drugi dzień świąt serwowane są wszelakiej maści mięsa. Jedną ze świątecznych propozycji jest pyszna pieczeń. Z tymi wskazówkami wyjdzie po prostu idealna.

Krucha, soczysta, dobrze doprawiona - przygotowanie idealnej pieczeni może być czasem nieco problematyczne. Domowa pieczeń świetnie sprawdzi się na uroczysty, świąteczny obiad, a pozostałe resztki będą pysznym dodatkiem do kanapki. Warto zadbać zatem o to, aby smakowała i prezentowała się naprawdę dobrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze mięso na pieczeń

Nie ma właściwie jedynego słusznego wyboru, bo na pieczeń wykorzystać można wieprzowinę (schab, karkówka, wołowinę (rostbef) czy mięso drobiowe. Dietetycy zalecają, aby na co dzień wybierać chude mięso. W czasie świąt można jednak sięgnąć po nieco bardziej tłuste gatunki, które zapewnią pieczeni soczystość i smak.

Pieczeń - Pyszności
Pieczeń - Pyszności© Canva | yuriphotos

Przy wyborze mięsa na pieczeń warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. To właśnie one podpowiedzą nam, czy mięso warto wrzucić do koszyka, czy jednak lepiej jest szukać dalej.

  • Kolor: mięso powinno być intensywnie różowe, bez szarych przebarwień.
  • Konsystencja: mięso powinno być sprężyste, a nie gumowate.
  • Zapach: mięso powinno mieć świeży, przyjemny zapach.
  • Tłuszcz: tłuszcz na mięsie powinien być biały, żółty kolor może świadczyć o tym, że mięso jest stare.

Pieczeń na święta

Sekretem idealnej pieczeni jest odpowiednia marynata. Dobrze dobrana mieszanka przypraw otuli miso, nadając mu wyjątkowy smak i aromat. Do podstawowych składników marynaty należy sól oraz zioła, takie jak rozmaryn, tymianek, majeranek, czarny pieprz, czosnek, kumin, cząber, słodka, wędzona lub ostra papryka. Czas marynowania mięsa zależy od jego rodzaju i grubości. Im grubsze mięso, tym dłużej powinno marynować się w marynacie.

Schab - Pyszności
Schab - Pyszności© Canva | larik_malasha

Dodatek kefiru lub maślanki sprawi, że mięso będzie miękkie i kruche. Podobną funkcję spełnią również owoce, czerwone wino, whisky lub odrobina octu jabłkowego.

Jak piec pieczeń na święta?

Aby pieczeń była soczysta, warto ją piec w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Mięso można też piec w folii aluminiowej. Soczystość kawałków pieczeniu zapewni również owinięcie mięsa w plastry słoniny lub boczku. Wytapiający się podczas pieczenia tłuszcz wniknie w struktury schabu i sprawi, że będzie on kruchy i soczysty.

W trakcie pieczenia mięso można podlewać również bulionem, aby zapobiec wysychaniu. Przed samym pieczeniem należy obsmażyć mięso, aby zamknąć jego pory. Podsmażone mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przy czym średni czas pieczenia to 1 godzina na 1 kilogram mięsa.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także