Usmaż rybę już teraz i zalej octową zalewą. W 20 minut będziesz mieć gotowe danie na Wigilię
Przygotowania do świąt potrafią spędzić sen z powiek i pochłonąć znaczną część czasu. Aby ułatwić sobie pracę i nie zatonąć tuż przed kolacją w ogromie obowiązków, warto przygotować niektóre dania już teraz. Ryba w occie spokojnie przetrwa do Wigilii.
12.12.2023 | aktual.: 12.12.2023 14:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ryby odgrywają bardzo ważną rolę na świątecznym stole. Są wyłączone z postu, więc można zajadać się nimi do woli. Smażony karp, śledzie pod pierzynką czy ryba po grecku to potrawy, bez których ciężko wyobrazić sobie święta. Po kilku latach mogą się stać nieco przewidywalne, więc w poszukiwaniu nowych smaków warto sięgnąć po rybę w zalewie octowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ryba w occie
Jeśli chcesz zaskoczyć gości i przy tym zachować świąteczny charakter stołu, spróbuj ryby w zalewie octowej. To również duża pomoc przy przedświątecznej gorączce przygotowań, bo zrobić można ją już teraz i wyjąć dopiero w Wigilię.
Marynata octowa to uniwersalny sposób na przygotowanie ryby. Pasuje do wielu gatunków, takich jak karp, płotka, szczupak, sandacz, dorsz, łosoś czy flądra. Można ją wykorzystać do filetów, ale także do kawałków tuszek. Co ważne, marynata nadaje się także do ryb ośćmi. Przed podaniem wystarczy je usunąć. Drobniejsze ości rozpuści zalewa octowa.
Składniki:
- 5-6 szklanek wody,
- 1 szklanka octu 10%,
- 6 łyżek cukru,
- 2 łyżki soli kamiennej,
- 2 cebule,
- 3-4 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 5 ziarenek pieprzu kolorowego.
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie piórka.
- W niedużym garnku umieść wodę, dodaj ocet, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
- Ustaw garnek na małym ogniu i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj marynatę przez 10 minut od zagotowania.
- Odstaw marynatę do całkowitego wystudzenia.
Ryba do zalewy
Rybę należy umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy z nich obtocz w mące pszennej i podsmaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni.
Powstałą marynatą zalej kawałki ryby. Gotowy słoik odstaw na minimum dwa dni, aby smaki się przegryzły. Gotową rybę trzymaj w lodówce przez 2-4 tygodnie lub zapasteryzuj.