Na obiad podaj tę zapiekankę. Naje się nawet wybredny teść

Zapiekanki to szybkie danie, które zachwyci każdego miłośnika smacznej i sycącej kuchni domowej. W moim domu króluje głównie zapiekanka pasterska z ziemniaków i mielonego mięsa z dodatkiem groszku i selera naciowego.

Zapiekanka pasterska - PysznościZapiekanka pasterska - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zapiekankę ziemniaczaną serwuję zawsze wtedy, gdy nie mam dużo czasu na wymyślne potrawy, a chcę, aby każdy się porządnie najadł. Z dodatkami można eksperymentować - jedni dodają kiełbasę, inni stawiają na pieczarki, pojawiają się też opcje z boczkiem. Ja wybieram jednak tradycyjną zapiekankę pasterską z mięsem mielonym i zielonym groszkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd moi bliscy jej spróbowali, muszę robić ją przynajmniej raz w tygodniu. Tak bardzo im smakuje

Zapiekanka pasterska - jak ją zrobić?

Zapiekanka pasterska to bez wątpienia jeden z królów wśród dań typu comfort food. Otula ciepłem i nasyca nawet najgłośniej burczące brzuchy. Jej historia sięga XVIII wieku, a jej korzenie wywodzą się z prostej, chłopskiej kuchni angielskiej. Początkowo była sposobem na sprytne wykorzystanie resztek jedzenia, głównie mięsa i ziemniaków.

Zapiekanka pasterska - Pyszności
Zapiekanka pasterska - Pyszności © Canva | vladimir-mironov

Jeśli szukasz pomysłu na ciepły, aromatyczny i pożywny posiłek, koniecznie wypróbuj zapiekankę pasterską. To danie, które polubił nawet mój wybredny teść, który raczej stroni od innych daniach niż klasyczne.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 200 groszku mrożonego,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki mleka,
  • 250 ml bulionu,
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmaż pokrojoną w plasterki marchewkę, seler naciowy, cebulę i czosnek.
  2. Dorzuć mięso mielone i smaż, aż mięso zbrązowieje.
  3. Dopraw solą oraz pieprzem i wlej przecier pomidorowy i bulion. Duś całość przez 10 minut.
  4. Dorzuć zielony groszek i wymieszaj.
  5. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
  6. Po ugotowaniu odcedź je i ugnieć na purée z dodatkiem mleka, masła, soli i pieprzu.
  7. W żaroodpornym naczyniu umieść mięso z sosem i wyłóż na nie przygotowane purée ziemniaczane.
  8. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez około 20-30 minut, aż ziemniaki lekko się zrumienią.

Gotową zapiekankę podawaj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe