Na obiad podaj tę zapiekankę. Naje się nawet wybredny teść
Zapiekanki to szybkie danie, które zachwyci każdego miłośnika smacznej i sycącej kuchni domowej. W moim domu króluje głównie zapiekanka pasterska z ziemniaków i mielonego mięsa z dodatkiem groszku i selera naciowego.
30.04.2024 | aktual.: 30.04.2024 13:14
Zapiekankę ziemniaczaną serwuję zawsze wtedy, gdy nie mam dużo czasu na wymyślne potrawy, a chcę, aby każdy się porządnie najadł. Z dodatkami można eksperymentować - jedni dodają kiełbasę, inni stawiają na pieczarki, pojawiają się też opcje z boczkiem. Ja wybieram jednak tradycyjną zapiekankę pasterską z mięsem mielonym i zielonym groszkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka pasterska - jak ją zrobić?
Zapiekanka pasterska to bez wątpienia jeden z królów wśród dań typu comfort food. Otula ciepłem i nasyca nawet najgłośniej burczące brzuchy. Jej historia sięga XVIII wieku, a jej korzenie wywodzą się z prostej, chłopskiej kuchni angielskiej. Początkowo była sposobem na sprytne wykorzystanie resztek jedzenia, głównie mięsa i ziemniaków.
Jeśli szukasz pomysłu na ciepły, aromatyczny i pożywny posiłek, koniecznie wypróbuj zapiekankę pasterską. To danie, które polubił nawet mój wybredny teść, który raczej stroni od innych daniach niż klasyczne.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 500 g ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 200 groszku mrożonego,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół szklanki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki mleka,
- 250 ml bulionu,
- tymianek,
- rozmaryn,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Na patelni podsmaż pokrojoną w plasterki marchewkę, seler naciowy, cebulę i czosnek.
- Dorzuć mięso mielone i smaż, aż mięso zbrązowieje.
- Dopraw solą oraz pieprzem i wlej przecier pomidorowy i bulion. Duś całość przez 10 minut.
- Dorzuć zielony groszek i wymieszaj.
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
- Po ugotowaniu odcedź je i ugnieć na purée z dodatkiem mleka, masła, soli i pieprzu.
- W żaroodpornym naczyniu umieść mięso z sosem i wyłóż na nie przygotowane purée ziemniaczane.
- Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez około 20-30 minut, aż ziemniaki lekko się zrumienią.
Gotową zapiekankę podawaj na ciepło. Smacznego!