Na obiad podaj tę zapiekankę. Naje się nawet wybredny teść

Zapiekanki to szybkie danie, które zachwyci każdego miłośnika smacznej i sycącej kuchni domowej. W moim domu króluje głównie zapiekanka pasterska z ziemniaków i mielonego mięsa z dodatkiem groszku i selera naciowego.

Zapiekanka pasterska - PysznościZapiekanka pasterska - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zapiekankę ziemniaczaną serwuję zawsze wtedy, gdy nie mam dużo czasu na wymyślne potrawy, a chcę, aby każdy się porządnie najadł. Z dodatkami można eksperymentować - jedni dodają kiełbasę, inni stawiają na pieczarki, pojawiają się też opcje z boczkiem. Ja wybieram jednak tradycyjną zapiekankę pasterską z mięsem mielonym i zielonym groszkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd moi bliscy jej spróbowali, muszę robić ją przynajmniej raz w tygodniu. Tak bardzo im smakuje

Zapiekanka pasterska - jak ją zrobić?

Zapiekanka pasterska to bez wątpienia jeden z królów wśród dań typu comfort food. Otula ciepłem i nasyca nawet najgłośniej burczące brzuchy. Jej historia sięga XVIII wieku, a jej korzenie wywodzą się z prostej, chłopskiej kuchni angielskiej. Początkowo była sposobem na sprytne wykorzystanie resztek jedzenia, głównie mięsa i ziemniaków.

Zapiekanka pasterska - Pyszności
Zapiekanka pasterska - Pyszności © Canva | vladimir-mironov

Jeśli szukasz pomysłu na ciepły, aromatyczny i pożywny posiłek, koniecznie wypróbuj zapiekankę pasterską. To danie, które polubił nawet mój wybredny teść, który raczej stroni od innych daniach niż klasyczne.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 200 groszku mrożonego,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki mleka,
  • 250 ml bulionu,
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmaż pokrojoną w plasterki marchewkę, seler naciowy, cebulę i czosnek.
  2. Dorzuć mięso mielone i smaż, aż mięso zbrązowieje.
  3. Dopraw solą oraz pieprzem i wlej przecier pomidorowy i bulion. Duś całość przez 10 minut.
  4. Dorzuć zielony groszek i wymieszaj.
  5. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
  6. Po ugotowaniu odcedź je i ugnieć na purée z dodatkiem mleka, masła, soli i pieprzu.
  7. W żaroodpornym naczyniu umieść mięso z sosem i wyłóż na nie przygotowane purée ziemniaczane.
  8. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez około 20-30 minut, aż ziemniaki lekko się zrumienią.

Gotową zapiekankę podawaj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa