Już mało kto robi tak mięso. Duży błąd, wychodzi kruche i soczyste

Solanka stanowi istotny element w procesie przygotowywania mięsa, który ma na celu nie tylko przedłużenie jego trwałości, ale również poprawę smaku i tekstury. Dzięki solance mięso staje się delikatne, pełne aromatu i soczystości.

Moczenie w solance lub inaczej peklowanie to  metoda konserwowania mięsaMoczenie w solance lub inaczej peklowanie to metoda konserwowania mięsa
Źródło zdjęć: © Pixabay
SKOMENTUJ

Solanka to roztwór, który składa się z wody i soli w odpowiednich proporcjach, a także z dodatków, które mają za zadanie poprawić smak i trwałość produktu. W przypadku solanek przemysłowych składniki te mogą być różne, natomiast domowa solanka powinna zawierać jedynie sól, wodę oraz ewentualnie zioła i przyprawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Jak stosować solankę?

W przemyśle mięsnym stosuje się trzy metody peklowania mięsa za pomocą solanki. Pierwsza z nich polega na moczeniu mięsa w roztworze soli, druga na ostrzykiwaniu wierzchniej warstwy mięsa solanką, a trzecia łączy obie te metody. Dla użytku domowego najczęściej stosowana jest pierwsza metoda.

Kiedy mówimy o solance, warto zwrócić uwagę na wybór produktu. Do solanki można włożyć praktycznie każdy rodzaj mięsa - od wołowiny, przez wieprzowinę, drób, aż po ryby. Niektóre rodzaje mięsa, jak na przykład dziczyzna czy baranina, wręcz wymagają solanki, aby mięso nie było twarde lub łykowate. Dodatki do solanki, a także czas peklowania mięsa, zależą oczywiście od rodzaju mięsa. Ryba w solance powinna leżakować dosłownie kilka minut, podczas gdy wołowina - nawet kilka dni.

Wołowina powinna spędzić wsolance nawet kilka dni
Wołowina powinna spędzić wsolance nawet kilka dni © Pixabay

Przepis na solankę do mięs

Podstawowy przepis na solankę jest niezwykle prosty. Kluczowe jest jednak zachowanie odpowiednich proporcji - tych należy trzymać się z aptekarską dokładnością. Do 1 litra wody dodajemy 40 g soli, 3 ziarna ziela angielskiego i 2 liście laurowe. W przegotowanej jeszcze ciepłej wodzie rozpuszczamy sól kuchenną i dodajemy przyprawy. Po ostygnięciu zalewamy solanką mięso umieszczone w głębokim naczyniu tak, aby nie wystawało ponad powierzchnię płynu. Przyjmuje się, że na 1 kg mięsa potrzebny będzie 1 l solanki. Mięso następnie wstawiamy do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin, po czym osuszamy i przygotowujemy do dowolnej obróbki cieplnej.

Dodatki smakowe do solanki można dowolnie modyfikować, kierując się zasadą takiego doboru ziół do rodzaju mięsa, by jego smaku nie zabić, a delikatnie podkreślić. Do drobiu pasują łagodne zioła i przyprawy, takie jak tymianek, trawa cytrynowa czy oregano, wieprzowina z kolei lubi majeranek, szałwię, cząber oraz kminek, podczas gdy do ryby wystarczy suszony koperek lub biały pieprz. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by z solanką poeksperymentować, dodając również inne zioła czy przyprawy, takie jak papryka wędzona czy zielona czubryca.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega