Już mało kto robi tak mięso. Duży błąd, wychodzi kruche i soczyste

Solanka stanowi istotny element w procesie przygotowywania mięsa, który ma na celu nie tylko przedłużenie jego trwałości, ale również poprawę smaku i tekstury. Dzięki solance mięso staje się delikatne, pełne aromatu i soczystości.

Moczenie w solance lub inaczej peklowanie to  metoda konserwowania mięsaMoczenie w solance lub inaczej peklowanie to metoda konserwowania mięsa
Źródło zdjęć: © Pixabay

Solanka to roztwór, który składa się z wody i soli w odpowiednich proporcjach, a także z dodatków, które mają za zadanie poprawić smak i trwałość produktu. W przypadku solanek przemysłowych składniki te mogą być różne, natomiast domowa solanka powinna zawierać jedynie sól, wodę oraz ewentualnie zioła i przyprawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak uroczych ciasteczek jeszcze nie widziałeś. Wyglądają jak motylki!

Jak stosować solankę?

W przemyśle mięsnym stosuje się trzy metody peklowania mięsa za pomocą solanki. Pierwsza z nich polega na moczeniu mięsa w roztworze soli, druga na ostrzykiwaniu wierzchniej warstwy mięsa solanką, a trzecia łączy obie te metody. Dla użytku domowego najczęściej stosowana jest pierwsza metoda.

Kiedy mówimy o solance, warto zwrócić uwagę na wybór produktu. Do solanki można włożyć praktycznie każdy rodzaj mięsa - od wołowiny, przez wieprzowinę, drób, aż po ryby. Niektóre rodzaje mięsa, jak na przykład dziczyzna czy baranina, wręcz wymagają solanki, aby mięso nie było twarde lub łykowate. Dodatki do solanki, a także czas peklowania mięsa, zależą oczywiście od rodzaju mięsa. Ryba w solance powinna leżakować dosłownie kilka minut, podczas gdy wołowina - nawet kilka dni.

Wołowina powinna spędzić wsolance nawet kilka dni
Wołowina powinna spędzić wsolance nawet kilka dni © Pixabay

Przepis na solankę do mięs

Podstawowy przepis na solankę jest niezwykle prosty. Kluczowe jest jednak zachowanie odpowiednich proporcji - tych należy trzymać się z aptekarską dokładnością. Do 1 litra wody dodajemy 40 g soli, 3 ziarna ziela angielskiego i 2 liście laurowe. W przegotowanej jeszcze ciepłej wodzie rozpuszczamy sól kuchenną i dodajemy przyprawy. Po ostygnięciu zalewamy solanką mięso umieszczone w głębokim naczyniu tak, aby nie wystawało ponad powierzchnię płynu. Przyjmuje się, że na 1 kg mięsa potrzebny będzie 1 l solanki. Mięso następnie wstawiamy do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin, po czym osuszamy i przygotowujemy do dowolnej obróbki cieplnej.

Dodatki smakowe do solanki można dowolnie modyfikować, kierując się zasadą takiego doboru ziół do rodzaju mięsa, by jego smaku nie zabić, a delikatnie podkreślić. Do drobiu pasują łagodne zioła i przyprawy, takie jak tymianek, trawa cytrynowa czy oregano, wieprzowina z kolei lubi majeranek, szałwię, cząber oraz kminek, podczas gdy do ryby wystarczy suszony koperek lub biały pieprz. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by z solanką poeksperymentować, dodając również inne zioła czy przyprawy, takie jak papryka wędzona czy zielona czubryca.

Wybrane dla Ciebie
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina