Jak usmażyć perfekcyjną rybę na patelni? Musisz przestrzegać prostej zasady szefów kuchni

Ryby często królują na stole podczas rodzinnych obiadów. Zazwyczaj je smażymy, a następnie serwujemy w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i pysznej surówki. Niestety niekiedy podczas smażenia ryby, popełniamy jeden błąd. W konsekwencji potrawa się rozpada i traci na smaku. Jak usmażyć idealną rybę?  Poniżej podajemy więcej szczegółów.

ObrazekJak smażyć ryby Najważniejsza jest 1 zasada, od niej zależy cały smak - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Jak usmażyć rybę ze skórą? - najważniejsza zasada

Obrazek
Ryba - Pyszności; Foto: Canva.com

Masz ochotę przygotować na obiad smażoną rybę ze skórą? W takim razie pamiętaj o tej jednej ważnej zasadzie. Okazuje się, że to po której stronie zaczniesz smażyć rybę, ma wyjątkowo duże znaczenie. W związku z tym warto pamiętać, że rybę smażymy na początku od strony skóry.

Dzięki temu ryba zachowa swój piękny kształt oraz będzie wyjątkowo soczysta i smaczna. Dodatkowo nie wchłonie ona zbyt dużej ilości tłuszczu. Poza tym należy pamiętać, że po tej stronie smażymy rybę większość czasu. Nie należy jej często przewracać. W przeciwnym razie odbije się to negatywnie na konsystencji i smaku potrawy.

Rybę smażymy zawsze na dobrze rozgrzanej patelni. Dzięki temu nasza potrawa nie będzie ociekała tłuszczem. Poza tym do smażenia ryby warto wybrać dobrej jakości olej, który odznacza się wysoką temperaturą dymienia. 

Z czym podawać rybę?

Obrazek
Ryby - Pyszności; Foto: Canva.com

Niekiedy zastanawiamy się nad tym, z czym najlepiej podawać smażoną rybę? Okazuje się, że jest wiele pysznych składników, które idealnie pasują do tego dania. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów.

Ryba wspaniale współgra z sałatką ziemniaczaną. Jednak często podajemy ją również w towarzystwie frytek. Niektórzy nie wyobrażają sobie ryby bez dodatku ryżu i ugotowanych warzyw. Świetnie sprawdzą się tutaj mieszanki warzyw. Składniki te rewelacyjnie wzbogacą wartość odżywczą naszego dania.

Smażona ryba świetnie smakuje z surówką na bazie czerwonej kapusty. Zdarza się, że potrawę tę serwujemy również w towarzystwie kiszonej kapusty, czy kiszonych ogórków. Poza tym wspaniale sprawdzi się tutaj również surówka z jabłka i marchewki, czy pora. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować łososia w cieście francuskim krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się na rodzinny obiad. Danie smakuje obłędnie!

Wybrane dla Ciebie

To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek