Jak usmażyć perfekcyjną rybę na patelni? Musisz przestrzegać prostej zasady szefów kuchni

Ryby często królują na stole podczas rodzinnych obiadów. Zazwyczaj je smażymy, a następnie serwujemy w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i pysznej surówki. Niestety niekiedy podczas smażenia ryby, popełniamy jeden błąd. W konsekwencji potrawa się rozpada i traci na smaku. Jak usmażyć idealną rybę?  Poniżej podajemy więcej szczegółów.

ObrazekJak smażyć ryby Najważniejsza jest 1 zasada, od niej zależy cały smak - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Jak usmażyć rybę ze skórą? - najważniejsza zasada

Obrazek
Ryba - Pyszności; Foto: Canva.com

Masz ochotę przygotować na obiad smażoną rybę ze skórą? W takim razie pamiętaj o tej jednej ważnej zasadzie. Okazuje się, że to po której stronie zaczniesz smażyć rybę, ma wyjątkowo duże znaczenie. W związku z tym warto pamiętać, że rybę smażymy na początku od strony skóry.

Dzięki temu ryba zachowa swój piękny kształt oraz będzie wyjątkowo soczysta i smaczna. Dodatkowo nie wchłonie ona zbyt dużej ilości tłuszczu. Poza tym należy pamiętać, że po tej stronie smażymy rybę większość czasu. Nie należy jej często przewracać. W przeciwnym razie odbije się to negatywnie na konsystencji i smaku potrawy.

Rybę smażymy zawsze na dobrze rozgrzanej patelni. Dzięki temu nasza potrawa nie będzie ociekała tłuszczem. Poza tym do smażenia ryby warto wybrać dobrej jakości olej, który odznacza się wysoką temperaturą dymienia. 

Z czym podawać rybę?

Obrazek
Ryby - Pyszności; Foto: Canva.com

Niekiedy zastanawiamy się nad tym, z czym najlepiej podawać smażoną rybę? Okazuje się, że jest wiele pysznych składników, które idealnie pasują do tego dania. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów.

Ryba wspaniale współgra z sałatką ziemniaczaną. Jednak często podajemy ją również w towarzystwie frytek. Niektórzy nie wyobrażają sobie ryby bez dodatku ryżu i ugotowanych warzyw. Świetnie sprawdzą się tutaj mieszanki warzyw. Składniki te rewelacyjnie wzbogacą wartość odżywczą naszego dania.

Smażona ryba świetnie smakuje z surówką na bazie czerwonej kapusty. Zdarza się, że potrawę tę serwujemy również w towarzystwie kiszonej kapusty, czy kiszonych ogórków. Poza tym wspaniale sprawdzi się tutaj również surówka z jabłka i marchewki, czy pora. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować łososia w cieście francuskim krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się na rodzinny obiad. Danie smakuje obłędnie!

Wybrane dla Ciebie
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀