Co zrobić, żeby pierogi się nie rozpadały podczas gotowania? Nie ignoruj ważnego etapu

Pierogi to kultowe danie, które prawie każdy z nas wie, jak przygotować. Niestety niekiedy podczas gotowania ciasto się rozpada. W konsekwencji potrawa traci na smaku oraz konsystencji. Jak w takim razie możemy temu zapobiec? Z przyjemnością odpowiemy na to zajmujące pytanie.

Co zrobić, żeby pierogi się nie rozpadały podczas gotowania?Co zrobić, żeby pierogi się nie rozpadały podczas gotowania? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
SKOMENTUJ

Rozpadające się pierogi

Obrazek
Sklejanie pierogów - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli zależy ci na tym, aby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania, warto zwrócić uwagę na kilka podstawowych kwestii. Poniżej podajemy najważniejsze z nich.

  • Lepienie pierogów

Po pierwsze podczas zamykania farszu w cieście, pierogi powinny być prawidłowo sklejone. W związku z tym warto dobrze docisnąć ich brzegi za pomocą dłoni lub widelca. Jeśli chcesz, możesz również zwilżyć je niewielką ilością wody. 

Pamiętaj również, aby nie przesadzać z ilością farszu. W przeciwnym razie podczas gotowania pierogów, ich ciasto może łatwo się rozpaść.

  • Gotowanie pierogów

Pierogi wrzucaj partiami do gotującej się wody. Pamiętaj również o tym, aby gotować je na małym ogniu. Najlepiej po wypłynięciu pierogów na powierzchnię, poczekać jeszcze parę minut, a następnie wyjąć je za pomocą łyżki cedzakowej. Zbyt długo gotowane pierogi mogą nasiąknąć wodą i  zacząć się rozpadać.

W przypadku zamrożonych pierogów bardzo ważne jest, aby nie wrzucać ich w zbyt dużej ilości do wrzątku. W przeciwnym razie temperatura wody drastycznie obniży się, a pierogi zaczną się rozpadać.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Obrazek
Gotowe danie - Pyszności; Foto: Canva.com

Niektórzy dodają do wody niewielką ilość oleju. Składnik ten zapobiegnie sklejaniu się potrawy. Wystarczy około 1 - 2 łyżki oleju na duży garnek z wodą. Jeśli nie chcesz dodawać tłuszczu do wody, równie dobrze możesz posmarować ugotowane pierogi niewielką ilością masła.

Gotowe danie zazwyczaj podajemy na słono ze skwarkami lub ze smażoną cebulką. Jeśli przygotowujesz tę kultową potrawę w wersji na słodko - świetnie sprawdzi się tutaj dodatek cukru i śmietany.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować soczystą karkówkę krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości