PoradyAni masło, ani margaryna, tym najlepiej smarować pieczywo. Kanapki będą nie tylko pyszne, ale także bajecznie zdrowe

Ani masło, ani margaryna, tym najlepiej smarować pieczywo. Kanapki będą nie tylko pyszne, ale także bajecznie zdrowe

Na śniadanie z reguły spożywamy świeże pieczywo posmarowane masłem, czy margaryną. Jednak okazuje się, że jest wiele innych zamienników tych popularnych smarowideł. Twoje śniadanie będzie nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. W takim razie czym smarować kanapki poza margaryną i masłem? Z przyjemnością odpowiemy na to pytanie.

Czym smarować kanapki poza margaryną i masłem - Pyszności; Foto: Canva.com
Czym smarować kanapki poza margaryną i masłem - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

06.09.2022 17:49

Typowy dodatek do pieczywa

Pasty na kanapki - Pyszności
Pasty na kanapki - Pyszności

Wielu z nas nie wyobraża sobie kanapki bez masła. Niektórzy natomiast często smarują pieczywo margaryną. Jednak niekiedy mamy ochotę na coś zupełnie innego. Okazuje się, że do posmarowania kanapki możemy użyć wielu innych wspaniałych smarowideł. Świetnie zastąpią masło, czy margarynę. W takim razie czym smarować kanapki? Poniżej podajemy kilka najciekawszych propozycji.

Czym smarować kanapki poza margaryną?

  • awokado
Pasta z awokado - Pyszności
Pasta z awokado - Pyszności

Awokado to bogate źródło wielu witamin oraz soli mineralnych. Poza tym w jego skład wchodzą m.in.  cenne przeciwutleniacze. Dodatkowo zawiera również błonnik, który zapobiega zaparciom oraz reguluje pracę jelit.

W związku z tym awokado świetnie sprawdzi się jako zdrowy zamiennik masła, czy margaryny. Przed posmarowaniem pieczywa, należy je rozgnieść widelcem. Idealnie smakuje posypane szczyptą soli. Jeśli masz ochotę nieco podkręcić smak awokado - wykonaj guacamole. Taka pasta wspaniale sprawdzi się na świeżym pieczywie.

  • pasta z nerkowców

Czym jeszcze możemy smarować kanapki? Okazuje się, że świetnie sprawdzi się tutaj pasta z nerkowców. W internecie możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów na to smarowidło. Poza tym niektóre sklepy również oferują taki produkt w sprzedaży. Pasta z nerkowców wspaniale wzbogaci twoje śniadanie w wartości odżywcze. Jeśli jednak nie przepadasz za nerkowcami, polecamy wykonać pastę na bazie innych orzechów. Świetnie sprawdzą się tutaj zarówno migdały, jak i orzechy włoskie.

  • oliwa z oliwek
Oliwa - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Oliwa - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Okazuje się, że z powodzeniem możesz zamienić margarynę na pyszną oliwę z oliwek. Składnik ten wspaniale sprawdzi się również jako dodatek do grzanek. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić ją także w ulubione zioła.

  • pasta z suszonych pomidorów

Jeśli jesteś fanem pomidorów, to koniecznie musisz wykonać tę pastę. Wystarczy, że zblendujesz suszone pomidory. Niektórzy wzbogacają pastę w takie zioła jak oregano, czy bazylia. Dodatek czosnku również nada paście wspaniałego aromatu i smaku.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować pastę z łososia i suszonych pomidorów krok po kroku.

poradyśniadaniekanapki
Wybrane dla Ciebie