Ani masło, ani margaryna, tym najlepiej smarować pieczywo. Kanapki będą nie tylko pyszne, ale także bajecznie zdrowe

Na śniadanie z reguły spożywamy świeże pieczywo posmarowane masłem, czy margaryną. Jednak okazuje się, że jest wiele innych zamienników tych popularnych smarowideł. Twoje śniadanie będzie nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. W takim razie czym smarować kanapki poza margaryną i masłem? Z przyjemnością odpowiemy na to pytanie.

ObrazekCzym smarować kanapki poza margaryną i masłem - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Typowy dodatek do pieczywa

Obrazek
Pasty na kanapki - Pyszności

Wielu z nas nie wyobraża sobie kanapki bez masła. Niektórzy natomiast często smarują pieczywo margaryną. Jednak niekiedy mamy ochotę na coś zupełnie innego. Okazuje się, że do posmarowania kanapki możemy użyć wielu innych wspaniałych smarowideł. Świetnie zastąpią masło, czy margarynę. W takim razie czym smarować kanapki? Poniżej podajemy kilka najciekawszych propozycji.

Czym smarować kanapki poza margaryną?

  • awokado
Obrazek
Pasta z awokado - Pyszności

Awokado to bogate źródło wielu witamin oraz soli mineralnych. Poza tym w jego skład wchodzą m.in.  cenne przeciwutleniacze. Dodatkowo zawiera również błonnik, który zapobiega zaparciom oraz reguluje pracę jelit.

W związku z tym awokado świetnie sprawdzi się jako zdrowy zamiennik masła, czy margaryny. Przed posmarowaniem pieczywa, należy je rozgnieść widelcem. Idealnie smakuje posypane szczyptą soli. Jeśli masz ochotę nieco podkręcić smak awokado - wykonaj guacamole. Taka pasta wspaniale sprawdzi się na świeżym pieczywie.

  • pasta z nerkowców

Czym jeszcze możemy smarować kanapki? Okazuje się, że świetnie sprawdzi się tutaj pasta z nerkowców. W internecie możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów na to smarowidło. Poza tym niektóre sklepy również oferują taki produkt w sprzedaży. Pasta z nerkowców wspaniale wzbogaci twoje śniadanie w wartości odżywcze. Jeśli jednak nie przepadasz za nerkowcami, polecamy wykonać pastę na bazie innych orzechów. Świetnie sprawdzą się tutaj zarówno migdały, jak i orzechy włoskie.

  • oliwa z oliwek
Obrazek
Oliwa - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Okazuje się, że z powodzeniem możesz zamienić margarynę na pyszną oliwę z oliwek. Składnik ten wspaniale sprawdzi się również jako dodatek do grzanek. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić ją także w ulubione zioła.

  • pasta z suszonych pomidorów

Jeśli jesteś fanem pomidorów, to koniecznie musisz wykonać tę pastę. Wystarczy, że zblendujesz suszone pomidory. Niektórzy wzbogacają pastę w takie zioła jak oregano, czy bazylia. Dodatek czosnku również nada paście wspaniałego aromatu i smaku.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować pastę z łososia i suszonych pomidorów krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej