Co zrobić, żeby skorupka jajka na miękko nie popękała we wrzątku? Zdaj się na tanią i skuteczną metodę

Jajko na miękko często króluje na naszych stołach podczas śniadania. Tworzy wspaniałe połączenie ze świeżym pieczywem. Jednak, aby wyszło idealnie - należy je odpowiednio przygotować. Niestety niekiedy podczas gotowania skorupka pęka, a jego wnętrze wylewa się na zewnątrz. Aby temu zapobiec, wystarczy dodać niewielką ilość jednego składnika.

ObrazekWlej kilka kropli do wrzątku, a skorupka jajka nie popęka - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Fantastyczne jajko na miękko

Obrazek
Śniadanie - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajka na miękko to wspaniały pomysł na śniadanie. Poza tym są wyjątkowo proste w wykonaniu. Wystarczy, że wrzucimy je do wrzącej wody, a następnie gotujemy je przez kilka minut. W zależności od ich wielkości powinniśmy gotować je od 3, 5 minut (jajka oznaczone S) do 5, 5 minuty (jajka oznaczone L).

Niestety podczas gotowania zdarza się, że pęka skorupka jajka. W konsekwencji białko wypływa na wierzch i się ścina. Takie jajko nie tylko traci na konsystencji, ale również na smaku. Jak w takim razie temu zapobiec?

Skorupka więcej nie popęka

Obrazek
Jajka - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że z łatwością ugotujesz pyszne jajko na miękko. Wystarczy, że do wrzątku dodasz kilka kropelek octu. Dzięki temu skorupka gotującego się jajka nie popęka. Poza tym należy podkreślić również, że składnik ten nie wpłynie negatywnie na smak produktu.

Jeśli nie masz przy sobie octu, równie dobrze sprawdzi się sok z cytryny lub szczypta soli. Pamiętaj również, aby po ugotowaniu jajek - zalać je zimną wodą. Dzięki temu zatrzymasz proces gotowania i jajka będą odznaczały się idealną konsystencją.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Jeśli planujesz ugotowanie jajka na miękko, wyjmij je około 30 minut wcześniej z lodówki. W ten sposób produkt nie będzie już taki zimny. W konsekwencji po wrzuceniu go do wrzątku skorupka jajka nie popęka.

Niekiedy jednak bardzo się śpieszymy. W takiej sytuacji wystarczy przed gotowaniem jajka, wstawić je na chwilę do miseczki z ciepłą wodą. Dzięki temu szybko podniesiesz temperaturę produktu.

Poza tym warto pamiętać, aby jajko delikatnie wkładać do wrzątku. Najlepiej zrobić to za pomocą łyżki. Po ugotowaniu również warto jej użyć. W ten sposób unikniemy popękania skorupki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować jajko sadzone z piekarnika krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"