PoradyKiedy należy solić jajecznicę? Jeśli przegapisz odpowiedni moment, wyjdzie sucha i niesmaczna

Kiedy należy solić jajecznicę? Jeśli przegapisz odpowiedni moment, wyjdzie sucha i niesmaczna

Wyjątkowo często na śniadanie przygotowujemy jajecznicę. Niekiedy spożywamy ją z dodatkiem świeżych pomidorków i ciepłego pieczywa. Jednak prawie nigdy nie zapominamy o dodatku soli. Niektórzy dodają sól przed smażeniem, inni po. Okazuje się, że dokładny moment ma ogromne znaczenie. W takim razie kiedy należy solić jajecznicę?

Kiedy należy solić jajecznicę? - Pyszności; Foto: Canva.com
Kiedy należy solić jajecznicę? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

06.08.2022 00:20

Najlepszy pomysł na śniadanie

Jajecznica - Pyszności; Foto: Canva.com
Jajecznica - Pyszności; Foto: Canva.com

Z boczkiem, pomidorami, czy ze szczypiorkiem - prawie każdy z nas ma swój ulubiony przepis na jajecznicę. Ten śniadaniowy klasyk jest nie tylko smaczny, ale również prosty i szybki w wykonaniu. Nic więc dziwnego, że ma tylu fanów. 

Jednak nie wszyscy jesteśmy pewni tego, kiedy najlepiej solić jajecznicę. Okazuje się, że ma to duże znaczenie. Dzięki temu danie jest wyjątkowo smaczne i odznacza się rewelacyjną konsystencją.

Kiedy należy solić jajecznicę?

Sól - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Sól - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Nie polecamy solić jajek przed lub w trakcie smażenia. W przeciwnym razie jajecznica może stracić na konsystencji. Nie będzie już taka puszysta. Poza tym, w takiej sytuacji możemy łatwo przesadzić z dodatkiem soli. W konsekwencji nasza potrawa będzie niesmaczna. W związku z tym najlepiej posolić gotową jajecznicę po usmażeniu. 

O czym jeszcze warto pamiętać?

Podczas przygotowywania jajecznicy, warto roztrzepać jajka za pomocą trzepaczki. Dzięki temu rewelacyjnie napowietrzysz jajka. W konsekwencji jajecznica będzie puszysta i wyjątkowo delikatna. 

Oprócz tego nie polecamy smażyć jajecznicy na bardzo dużym ogniu. W przeciwnym razie ryzykujemy szybkim przypaleniem się dania. Poza tym, taka jajecznica często wychodzi sucha i twarda. W związku z tym najlepiej smażyć ją na małym ogniu przez kilka minut.

Pamiętaj również, aby nie smażyć jajecznicy na starej, porysowanej patelni. W takiej sytuacji kup nową. Najlepiej sprawdzi się teflonowa bądź ceramiczna patelnia. Podczas zakupów, warto wybrać taką, która odznacza się nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu przygotujesz idealną jajecznicę!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować deskę wędlin i serów na imprezę krok po kroku. Jest to wspaniały pomysł na przepiękną przekąskę. Zachwyci wszystkich twoich gości!

poradyjajkajajecznica
Wybrane dla Ciebie