To truskawkowe ciasto smakuje obłędnie i nie wymaga pieczenia. Mogłabym je jeść przez całe lato

Lekkie i puszyste truskawkowe ciasto jest dokładnie tym, czego brakuje na twoim stole w niedzielne popołudnie. Przygotowanie deseru nie jest trudne, ale efekt może powalić na kolana, zwłaszcza łasuchów i fanów ciast bez pieczenia. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Ciasto truskawkowe bez pieczenia jest warte grzechu Ciasto truskawkowe bez pieczenia jest warte grzechu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To ciasto bez pieczenia to prawdziwa fuzja smaków. Kremowa masa truskawkowa w połączeniu ze słodkimi biszkoptami naprawdę zdają egzamin. Przepis na to nieziemskie ciasto jest bajecznie prosty. Ja sama przyrządzam je całe lato, kiedy truskawki smakują najlepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Ciasto bez pieczenia z truskawkami. Najlepsze na lato

Istnieje wiele różnych sposobów na przygotowanie ciasta bez pieczenia, ale herbatniki przekładane różnorodnymi kremami budyniowymi zdecydowanie dominują. Niemniej jednak warto również zwrócić uwagę na inne możliwości, takie jak desery z pianką, galaretką czy na bitej śmietanie. Te alternatywne opcje również są niezwykle smaczne, nie wymagają pieczenia i prezentują się naprawdę efektownie.

Jednym z doskonałych przykładów ciasta bez pieczenia, które warto wziąć pod uwagę, jest ciasto truskawkowe na biszkoptach. W tradycyjnym przepisie na ten deser puszystą masę przekłada się herbatnikami zwilżonymi słodkim mlekiem zagęszczonym. Możesz jednak przygotować domowy biszkopt, jeśli nie przepadasz za kupnymi ciastkami. A same truskawki zastąpić np. malinami, tworząc zupełnie nową odsłonę deseru.

Truskawkowe ciasto bez pieczenia to idealny deser na lato
Truskawkowe ciasto bez pieczenia to idealny deser na lato © Pixabay

Ciasto truskawkowe bez pieczenia. Przepis

Składniki:

  • 2 paczki podłużnych biszkoptów (2 × 140 g),
  • 450 g (3 opakowania) serka homogenizowanego waniliowego,
  • 500 g serka mascarpone, zimnego,
  • 300 g truskawek,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 25-30 g (3 płaskie łyżki) żelatyny,
  • 80 ml gorącej wody,
  • 150 g mleka zagęszczonego bez cukru,
  • 80-100 g białej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i mieszaj, aż się rozpuści. Gotową odstaw na kilka chwil.
  2. Truskawki zmiksuj, a następnie przełóż do garnka i lekko je podgrzej. Kiedy nabiorą temperatury, dodaj żelatyny i wymieszaj. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  3. Biszkopty namocz w mleku zagęszczonym, a następnie wyłóż nimi dno blachy.
  4. Zimny ser mascarpone rozmieszaj, a następnie dodaj serki waniliowe i całość dokładnie wymieszaj.
  5. Truskawki z żelatyną przełóż do serków i szybko zamieszaj całość. Dodaj cukru pudru, jeśli masa będzie za mało słodka.
  6. Połowę powstałej masy rozprowadź na biszkoptach. Następnie ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i resztę kremu. Wierzch wyrównaj lekko zwilżoną łyżką, a następnie posyp deser startą czekoladą.
  7. Gotowe ciasto truskawkowe włóż do chłodziarki na co najmniej 3 godziny, by stężało.

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie