To truskawkowe ciasto smakuje obłędnie i nie wymaga pieczenia. Mogłabym je jeść przez całe lato
Lekkie i puszyste truskawkowe ciasto jest dokładnie tym, czego brakuje na twoim stole w niedzielne popołudnie. Przygotowanie deseru nie jest trudne, ale efekt może powalić na kolana, zwłaszcza łasuchów i fanów ciast bez pieczenia. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
09.04.2024 | aktual.: 09.04.2024 20:09
To ciasto bez pieczenia to prawdziwa fuzja smaków. Kremowa masa truskawkowa w połączeniu ze słodkimi biszkoptami naprawdę zdają egzamin. Przepis na to nieziemskie ciasto jest bajecznie prosty. Ja sama przyrządzam je całe lato, kiedy truskawki smakują najlepiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto bez pieczenia z truskawkami. Najlepsze na lato
Istnieje wiele różnych sposobów na przygotowanie ciasta bez pieczenia, ale herbatniki przekładane różnorodnymi kremami budyniowymi zdecydowanie dominują. Niemniej jednak warto również zwrócić uwagę na inne możliwości, takie jak desery z pianką, galaretką czy na bitej śmietanie. Te alternatywne opcje również są niezwykle smaczne, nie wymagają pieczenia i prezentują się naprawdę efektownie.
Jednym z doskonałych przykładów ciasta bez pieczenia, które warto wziąć pod uwagę, jest ciasto truskawkowe na biszkoptach. W tradycyjnym przepisie na ten deser puszystą masę przekłada się herbatnikami zwilżonymi słodkim mlekiem zagęszczonym. Możesz jednak przygotować domowy biszkopt, jeśli nie przepadasz za kupnymi ciastkami. A same truskawki zastąpić np. malinami, tworząc zupełnie nową odsłonę deseru.
Zobacz także
Ciasto truskawkowe bez pieczenia. Przepis
Składniki:
- 2 paczki podłużnych biszkoptów (2 × 140 g),
- 450 g (3 opakowania) serka homogenizowanego waniliowego,
- 500 g serka mascarpone, zimnego,
- 300 g truskawek,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- 25-30 g (3 płaskie łyżki) żelatyny,
- 80 ml gorącej wody,
- 150 g mleka zagęszczonego bez cukru,
- 80-100 g białej czekolady.
Przygotowanie:
- Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i mieszaj, aż się rozpuści. Gotową odstaw na kilka chwil.
- Truskawki zmiksuj, a następnie przełóż do garnka i lekko je podgrzej. Kiedy nabiorą temperatury, dodaj żelatyny i wymieszaj. Nie doprowadzaj do wrzenia.
- Biszkopty namocz w mleku zagęszczonym, a następnie wyłóż nimi dno blachy.
- Zimny ser mascarpone rozmieszaj, a następnie dodaj serki waniliowe i całość dokładnie wymieszaj.
- Truskawki z żelatyną przełóż do serków i szybko zamieszaj całość. Dodaj cukru pudru, jeśli masa będzie za mało słodka.
- Połowę powstałej masy rozprowadź na biszkoptach. Następnie ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i resztę kremu. Wierzch wyrównaj lekko zwilżoną łyżką, a następnie posyp deser startą czekoladą.
- Gotowe ciasto truskawkowe włóż do chłodziarki na co najmniej 3 godziny, by stężało.