To truskawkowe ciasto smakuje obłędnie i nie wymaga pieczenia. Mogłabym je jeść przez całe lato

Lekkie i puszyste truskawkowe ciasto jest dokładnie tym, czego brakuje na twoim stole w niedzielne popołudnie. Przygotowanie deseru nie jest trudne, ale efekt może powalić na kolana, zwłaszcza łasuchów i fanów ciast bez pieczenia. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Ciasto truskawkowe bez pieczenia jest warte grzechu Ciasto truskawkowe bez pieczenia jest warte grzechu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To ciasto bez pieczenia to prawdziwa fuzja smaków. Kremowa masa truskawkowa w połączeniu ze słodkimi biszkoptami naprawdę zdają egzamin. Przepis na to nieziemskie ciasto jest bajecznie prosty. Ja sama przyrządzam je całe lato, kiedy truskawki smakują najlepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Ciasto bez pieczenia z truskawkami. Najlepsze na lato

Istnieje wiele różnych sposobów na przygotowanie ciasta bez pieczenia, ale herbatniki przekładane różnorodnymi kremami budyniowymi zdecydowanie dominują. Niemniej jednak warto również zwrócić uwagę na inne możliwości, takie jak desery z pianką, galaretką czy na bitej śmietanie. Te alternatywne opcje również są niezwykle smaczne, nie wymagają pieczenia i prezentują się naprawdę efektownie.

Jednym z doskonałych przykładów ciasta bez pieczenia, które warto wziąć pod uwagę, jest ciasto truskawkowe na biszkoptach. W tradycyjnym przepisie na ten deser puszystą masę przekłada się herbatnikami zwilżonymi słodkim mlekiem zagęszczonym. Możesz jednak przygotować domowy biszkopt, jeśli nie przepadasz za kupnymi ciastkami. A same truskawki zastąpić np. malinami, tworząc zupełnie nową odsłonę deseru.

Truskawkowe ciasto bez pieczenia to idealny deser na lato
Truskawkowe ciasto bez pieczenia to idealny deser na lato © Pixabay

Ciasto truskawkowe bez pieczenia. Przepis

Składniki:

  • 2 paczki podłużnych biszkoptów (2 × 140 g),
  • 450 g (3 opakowania) serka homogenizowanego waniliowego,
  • 500 g serka mascarpone, zimnego,
  • 300 g truskawek,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 25-30 g (3 płaskie łyżki) żelatyny,
  • 80 ml gorącej wody,
  • 150 g mleka zagęszczonego bez cukru,
  • 80-100 g białej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i mieszaj, aż się rozpuści. Gotową odstaw na kilka chwil.
  2. Truskawki zmiksuj, a następnie przełóż do garnka i lekko je podgrzej. Kiedy nabiorą temperatury, dodaj żelatyny i wymieszaj. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  3. Biszkopty namocz w mleku zagęszczonym, a następnie wyłóż nimi dno blachy.
  4. Zimny ser mascarpone rozmieszaj, a następnie dodaj serki waniliowe i całość dokładnie wymieszaj.
  5. Truskawki z żelatyną przełóż do serków i szybko zamieszaj całość. Dodaj cukru pudru, jeśli masa będzie za mało słodka.
  6. Połowę powstałej masy rozprowadź na biszkoptach. Następnie ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i resztę kremu. Wierzch wyrównaj lekko zwilżoną łyżką, a następnie posyp deser startą czekoladą.
  7. Gotowe ciasto truskawkowe włóż do chłodziarki na co najmniej 3 godziny, by stężało.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥