Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser

Chociaż nazwa ciasta nie jest zachęcająca, to prawdziwa perełka polskiego cukiernictwa. Kruche ciasto, domowe powidła o kwaskowym posmaku, słodka beza i kruszonka na wierzchu. Dawniej było to ciasto awaryjne. Dziś zachwyca domowym "prawdziwym" smakiem.

Pleśniak z powidłami śliwkowymiPleśniak z powidłami śliwkowymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dobry pleśniak to ciasto z charakterem, więc nie ma tu miejsca na nudę. Słodkie, kwaśne, delikatne i kruche warstwy przenikają się, powodując kosmiczny efekt na podniebieniu. W oryginalnym pleśniaku powinno znaleźć się pięć elementów: jasne kruche ciasto, owoce, ciasto kakaowe, beza i kruszonka. Wszystkie warstwy ciasta wystarczy zetrzeć na tarce.

Ciasto Biały Michałek z czarną porzeczką. Bez pieczenia i tylko z 5 składników

Skąd mało apetyczna nazwa?

Deser nie ma nic wspólnego z zepsutymi owocami. Chodzi o wygląd ciasta – na owocach znajduje się beza z kruszonką, która może przypominać niebezpieczny nalot. Ale nie we wszystkich regionach Polski ciasto figuruje pod tą małą apetyczną nazwą – na pleśniak mówi się też skubaniec, strzępiec, przekładaniec lub fuga. Skubaniec i strzępiec odnoszą się do sposobu przygotowania ciasta, którego nie trzeba rozwałkowywać na placki. Starcie kruchego ciasta na wiórki jest dużo prostsze i pozbawione ryzyka, że placek się rozerwie przy przenoszeniu na blachę.

Przepis na pleśniak z powidłami

Poniżej uproszczona wersja z jasnym ciastem. Jeśli masz ochotę na więcej kolorów, podziel ciasto na trzy części i jedną wymieszaj z dwiema łyżkami kakao. Jedna jasna kula będzie na spód, kakaowa na środę, a druga jasna – na kruszonkę.

Składniki na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 250 g zimnego masła,
  • 5 żółtek.

Dodatki:

  • 5 białek,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 400 g powideł śliwkowych.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesyp na stolnicę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Usyp w stożek, w środku którego zrób wgłębienie. Dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto w kulę. Odkrój 1/3, obydwie kule owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
  2. Po tym czasie ubij pianę z białek ze szczyptą soli i cukrem. Na koniec dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki i na grubych oczkach zetrzyj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko dociśnij, aby wyrównać powierzchnię.
  4. Na ciasto połóż grubą warstwę powideł śliwkowych, a na nie połóż pianę z białek. Po wierzchu posyp startym ciastem z mniejszej kuli.
  5. Pleśniak powinien się piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟