Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Chociaż nazwa ciasta nie jest zachęcająca, to prawdziwa perełka polskiego cukiernictwa. Kruche ciasto, domowe powidła o kwaskowym posmaku, słodka beza i kruszonka na wierzchu. Dawniej było to ciasto awaryjne. Dziś zachwyca domowym "prawdziwym" smakiem.
Dobry pleśniak to ciasto z charakterem, więc nie ma tu miejsca na nudę. Słodkie, kwaśne, delikatne i kruche warstwy przenikają się, powodując kosmiczny efekt na podniebieniu. W oryginalnym pleśniaku powinno znaleźć się pięć elementów: jasne kruche ciasto, owoce, ciasto kakaowe, beza i kruszonka. Wszystkie warstwy ciasta wystarczy zetrzeć na tarce.
Ciasto Biały Michałek z czarną porzeczką. Bez pieczenia i tylko z 5 składników
Skąd mało apetyczna nazwa?
Deser nie ma nic wspólnego z zepsutymi owocami. Chodzi o wygląd ciasta – na owocach znajduje się beza z kruszonką, która może przypominać niebezpieczny nalot. Ale nie we wszystkich regionach Polski ciasto figuruje pod tą małą apetyczną nazwą – na pleśniak mówi się też skubaniec, strzępiec, przekładaniec lub fuga. Skubaniec i strzępiec odnoszą się do sposobu przygotowania ciasta, którego nie trzeba rozwałkowywać na placki. Starcie kruchego ciasta na wiórki jest dużo prostsze i pozbawione ryzyka, że placek się rozerwie przy przenoszeniu na blachę.
Przepis na pleśniak z powidłami
Poniżej uproszczona wersja z jasnym ciastem. Jeśli masz ochotę na więcej kolorów, podziel ciasto na trzy części i jedną wymieszaj z dwiema łyżkami kakao. Jedna jasna kula będzie na spód, kakaowa na środę, a druga jasna – na kruszonkę.
Składniki na kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki cukru,
- 250 g zimnego masła,
- 5 żółtek.
Dodatki:
- 5 białek,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 400 g powideł śliwkowych.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesyp na stolnicę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Usyp w stożek, w środku którego zrób wgłębienie. Dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto w kulę. Odkrój 1/3, obydwie kule owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie ubij pianę z białek ze szczyptą soli i cukrem. Na koniec dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.
- Wyjmij ciasto z lodówki i na grubych oczkach zetrzyj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko dociśnij, aby wyrównać powierzchnię.
- Na ciasto połóż grubą warstwę powideł śliwkowych, a na nie połóż pianę z białek. Po wierzchu posyp startym ciastem z mniejszej kuli.
- Pleśniak powinien się piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.