Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser

Chociaż nazwa ciasta nie jest zachęcająca, to prawdziwa perełka polskiego cukiernictwa. Kruche ciasto, domowe powidła o kwaskowym posmaku, słodka beza i kruszonka na wierzchu. Dawniej było to ciasto awaryjne. Dziś zachwyca domowym "prawdziwym" smakiem.

Pleśniak z powidłami śliwkowymiPleśniak z powidłami śliwkowymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dobry pleśniak to ciasto z charakterem, więc nie ma tu miejsca na nudę. Słodkie, kwaśne, delikatne i kruche warstwy przenikają się, powodując kosmiczny efekt na podniebieniu. W oryginalnym pleśniaku powinno znaleźć się pięć elementów: jasne kruche ciasto, owoce, ciasto kakaowe, beza i kruszonka. Wszystkie warstwy ciasta wystarczy zetrzeć na tarce.

Ciasto Biały Michałek z czarną porzeczką. Bez pieczenia i tylko z 5 składników

Skąd mało apetyczna nazwa?

Deser nie ma nic wspólnego z zepsutymi owocami. Chodzi o wygląd ciasta – na owocach znajduje się beza z kruszonką, która może przypominać niebezpieczny nalot. Ale nie we wszystkich regionach Polski ciasto figuruje pod tą małą apetyczną nazwą – na pleśniak mówi się też skubaniec, strzępiec, przekładaniec lub fuga. Skubaniec i strzępiec odnoszą się do sposobu przygotowania ciasta, którego nie trzeba rozwałkowywać na placki. Starcie kruchego ciasta na wiórki jest dużo prostsze i pozbawione ryzyka, że placek się rozerwie przy przenoszeniu na blachę.

Przepis na pleśniak z powidłami

Poniżej uproszczona wersja z jasnym ciastem. Jeśli masz ochotę na więcej kolorów, podziel ciasto na trzy części i jedną wymieszaj z dwiema łyżkami kakao. Jedna jasna kula będzie na spód, kakaowa na środę, a druga jasna – na kruszonkę.

Składniki na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 250 g zimnego masła,
  • 5 żółtek.

Dodatki:

  • 5 białek,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 400 g powideł śliwkowych.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesyp na stolnicę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Usyp w stożek, w środku którego zrób wgłębienie. Dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto w kulę. Odkrój 1/3, obydwie kule owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
  2. Po tym czasie ubij pianę z białek ze szczyptą soli i cukrem. Na koniec dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki i na grubych oczkach zetrzyj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko dociśnij, aby wyrównać powierzchnię.
  4. Na ciasto połóż grubą warstwę powideł śliwkowych, a na nie połóż pianę z białek. Po wierzchu posyp startym ciastem z mniejszej kuli.
  5. Pleśniak powinien się piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
Wybrane dla Ciebie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się