Ten makaron prawie nie ma kalorii, za to czyści jelita jak miotełka. W Polsce dopiero zyskuje na popularności

Szukasz zdrowej i lekkiej alternatywy dla tradycyjnego makaronu? Mamy dla ciebie idealną propozycję! Poznaj makaron konjac – produkt o wyjątkowych właściwościach, który zyskuje coraz większą popularność w Polsce.

Ten makaron prawie nie ma kalorii, za to czyści jelita jak miotełka. W Polsce dopiero zyskuje na popularnościTen makaron prawie nie ma kalorii, za to czyści jelita jak miotełka. W Polsce dopiero zyskuje na popularności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jeśli jesteś miłośnikiem makaronu i szukasz alternatywy o niskiej zawartości kalorii i zdrowych właściwościach, to musisz poznać tę niezwykłą odmianę makaronu. Makaron konjac, choć jeszcze mało znany w Polsce, zdobywa coraz większą popularność ze względu na swoje unikalne właściwości zdrowotne. Dowiedz się więcej o tym produkcie i dlaczego warto go wprowadzić do swojej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd mam ten przepis, robię sałatkę tylko w ten sposób. Jest przepyszna!

Co to jest makaron konjac?

Makaron konjac to produkt wytwarzany z mąki pozyskiwanej z bulw rośliny konjak, która pochodzi z Azji Wschodniej. Charakteryzuje się niezwykle niską kalorycznością (zaledwie 5-8 kcal na 100 g) oraz brakiem cholesterolu i glutenu. To idealny wybór dla osób dbających o sylwetkę i zdrowie, a także dla tych, którzy cierpią na celiakię lub nietolerancję glutenu.

Właściwości makaronu konjac

Ale makaron konjac to nie tylko niskie kalorie! Ten wyjątkowy produkt posiada szereg innych cennych właściwości:

  • Wysoka zawartość błonnika: Makaron konjac jest bogaty w błonnik rozpuszczalny w wodzie, który wspomaga pracę układu pokarmowego, reguluje poziom cukru we krwi i daje uczucie sytości na długo.
  • Detoksykacja organizmu: Błonnik zawarty w makaronie konjac wiąże toksyny i pomaga je usunąć z organizmu, co wspomaga detoksykację i poprawia ogólną kondycję.
  • Wsparcie dla jelit: Błonnik działa jak prebiotyk, stymulując wzrost pożytecznych bakterii jelitowych, co wpływa na prawidłową florę jelitową i poprawia trawienie.
  • Niskie indeksy glikemiczne: Makaron konjac ma bardzo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Jest to idealny wybór dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.

Jak jeść makaron konjac?

Makaron konjac ma delikatny smak i żelowatą konsystencję. Można go wykorzystywać do przygotowywania zup, sałatek, sosów, a także potraw duszonych. Do kupienia jest w różnych formach, np. nitek, ryżu, makaronu typu penne czy tagliatelle.

Przed użyciem makaron konjac należy go opłukać pod bieżącą wodą, a następnie ugotować w osolonej wodzie przez kilka minut. Po ugotowaniu makaron nie zwiększa swojej objętości, dlatego idealnie nadaje się do potraw niskokalorycznych.

Makaron konjac to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Jest idealnym wyborem dla osób dbających o sylwetkę i zdrowie, a także dla tych, którzy cierpią na celiakię lub nietolerancję glutenu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło