Wystarczy jedno dziennie. Wymiata cholesterol z tętnic i topi tłuszcz na brzuchu

Mango może wspomagać odchudzanie.
Mango może wspomagać odchudzanie.
Źródło zdjęć: © Getty Images | undefined undefined

20.04.2024 12:55, aktual.: 22.04.2024 12:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mango to soczysty i pełen słodyczy owoc, który staje się coraz bardziej popularny. Pochodzi z krajów tropikalnych, ale dobrze odnalazł się w naszych kuchniach. Jest idealny do deserów, sałatek, koktajli. Do tego ma wiele zdrowotnych właściwości. Podpowiadamy, na które warto zwrócić uwagę.

Mango to pestkowiec pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej i Indii, jest tam uprawiany od ponad 4000 lat. Jego skórka może przybierać różne odcienie w zależności od odmiany – pomarańczowe, żółte, czerwone czy zielone. Gdy kupujesz ten owoc, zwracaj uwagę, by skórka była błyszcząca i bez uszkodzeń. Powinna uginać się pod naciskiem palca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co potrafi mango

Wzmacnia odporność. Ten owoc pomaga w walce z drobnoustrojami i wirusami, działa przeciwzapalne. To dzięki dużej dawce witaminy A. Owoc ten zawiera kwas foliowy, witaminę K, witaminę E i kilka witamin z grupy B, które również korzystnie wpływają na poprawę kondycji organizmu.

Wspiera pracę serca. Mango jest bogatym źródłem cynku, fosforu, potasu, sodu i magnezu. Ma też dużo polifenoli, czyli związków roślinnych działających jako silne przeciwutleniacze. Dzięki temu chroni serce przed stanem zapalnym, zapobiega rozwojowi miażdżycy i pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi.

Ułatwia trawienie. Mango korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego, bo zawiera enzymy zwane amylazami, które rozkładają złożone węglowodany na cukry proste. To też duża porcja wody i błonnika. Dlatego daje uczucie sytości, przeciwdziała zaparciom.

Jest dobre dla wzroku. Kolejne ważne składniki mango to luteina i zeaksantyna, które korzystnie wpływają na kondycję oczu. Posiadają one zdolność filtrowania wysokoenergetycznego światła niebieskiego. Mango, jak już podkreślaliśmy ma też dużo witaminy A, kiedy jej brakuje, zaczynają się problemy, na przykład z suchością oczu.

Ma działanie odchudzające. Te badania dotyczą afrykańskiego mango, z którego ekstrakt stosowany jest też w suplementach diety. Owoc jest dobrym źródłem białka i błonnika. Przyspiesza zatem metabolizm. Miąższ mango afrykańskiego jest sycący i na hamuje apetyt. Pomaga też w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu i wspomaga proces oczyszczania. Niektórzy naukowcy wykazują jego zdolności do spalania tkanki tłuszczowej.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl