Do wątróbki dodaję kilka składników. Mam danie jak z najlepszej restauracji
Wątóbkę się kocha albo nienawidzi. Nie ma nic pomiędzy. Nic nie przekona cię to wątróbki? Daj sobie ostatnią szansę i wyprobój poniższy przepis. Tak dobrej wątróbki jeszcze nie jadłeś.
19.04.2024 11:04
Niegdyś przygotowywano ją przynajmniej raz w tygodniu, dziś zdaje się być reliktem przeszłości. Zapach wątróbki z cebulką kojarzy się z beztroskim dzieciństwem, choć wiele osób uważa, że to jedno z dań, których nie było w stanie przełknąć.
Zobacz także
Wątróbkę się kocha albo nienawidzi. Warto się do niej przekonać, bowiem jest naprawdę zdrowa. Odpowiednio przyrządzona wręcz rozpływa się w ustach. Jak przygotować dobrą wątróbkę? Poznaj przepis, który przekona cię do tego dania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wątróbka jak w restauracji. Tak dobrej jeszcze nie jadłeś
Wątróbka to jeden z najzdrowszych i zarazem najtańszych podrobów. W 100 g mięsa znajdują się zaledwie 124 kalorie, więc można jeść ją nawet na diecie redukcyjnej. To źródło łatwoprzyswajalnego białka, a także licznych witamin (A, D, E) i wszystkich witamin z grupy B. Porcja wątróbki całkowicie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na żelazo, dlatego też powinna być jedzona przez osoby cierpiące na anemię.
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Daj jej ostatnią szansę i wypróbuj poniższy przepis. Tak dobrej jeszcze nie jadłeś. Mięso jest miękkie i soczyste, niemal rozpada się w ustach, a duszone pieczarki dopełniają całość. Taka wątróbka nie potrzebuje już żadnych dodatków. To przepis na prosty, pyszny i tani obiad, który przygotujesz w... 20 minut.
Wątróbka z pieczarkami — przepis
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej,
- 500 g pieczarek,
- mąka,
- 1 cebula,
- 2 łyżki miodu,
- łyżka soku z cytryny,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Wątróbkę umyj, osusz i obtocz w mące.
- Wyciągnij patelnię i wlej na nią niewielką ilość oleju. Smaż wątróbkę przez 4 minuty, aż stanie się lekko rumiana. Po usmażeniu zdejmij ją z patelni.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć ja na rozgrzaną patelnię, na której smażyłeś wątróbkę.
- W międzyczasie umyj, osusz i pokrój pieczarki. Dorzuć je do cebuli i smaż tak długo, aż odparuje z nich cała woda.
- Pod koniec smażenia dorzuć do nich wątróbkę. Dodaj miód, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Podawaj z ziemniakami, kaszą lub padją świeżego chleba.