Do wątróbki dodaję kilka składników. Mam danie jak z najlepszej restauracji
19.04.2024 11:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wątóbkę się kocha albo nienawidzi. Nie ma nic pomiędzy. Nic nie przekona cię to wątróbki? Daj sobie ostatnią szansę i wyprobój poniższy przepis. Tak dobrej wątróbki jeszcze nie jadłeś.
Niegdyś przygotowywano ją przynajmniej raz w tygodniu, dziś zdaje się być reliktem przeszłości. Zapach wątróbki z cebulką kojarzy się z beztroskim dzieciństwem, choć wiele osób uważa, że to jedno z dań, których nie było w stanie przełknąć.
Zobacz także
Wątróbkę się kocha albo nienawidzi. Warto się do niej przekonać, bowiem jest naprawdę zdrowa. Odpowiednio przyrządzona wręcz rozpływa się w ustach. Jak przygotować dobrą wątróbkę? Poznaj przepis, który przekona cię do tego dania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wątróbka jak w restauracji. Tak dobrej jeszcze nie jadłeś
Wątróbka to jeden z najzdrowszych i zarazem najtańszych podrobów. W 100 g mięsa znajdują się zaledwie 124 kalorie, więc można jeść ją nawet na diecie redukcyjnej. To źródło łatwoprzyswajalnego białka, a także licznych witamin (A, D, E) i wszystkich witamin z grupy B. Porcja wątróbki całkowicie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na żelazo, dlatego też powinna być jedzona przez osoby cierpiące na anemię.
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Daj jej ostatnią szansę i wypróbuj poniższy przepis. Tak dobrej jeszcze nie jadłeś. Mięso jest miękkie i soczyste, niemal rozpada się w ustach, a duszone pieczarki dopełniają całość. Taka wątróbka nie potrzebuje już żadnych dodatków. To przepis na prosty, pyszny i tani obiad, który przygotujesz w... 20 minut.
Wątróbka z pieczarkami — przepis
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej,
- 500 g pieczarek,
- mąka,
- 1 cebula,
- 2 łyżki miodu,
- łyżka soku z cytryny,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Wątróbkę umyj, osusz i obtocz w mące.
- Wyciągnij patelnię i wlej na nią niewielką ilość oleju. Smaż wątróbkę przez 4 minuty, aż stanie się lekko rumiana. Po usmażeniu zdejmij ją z patelni.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć ja na rozgrzaną patelnię, na której smażyłeś wątróbkę.
- W międzyczasie umyj, osusz i pokrój pieczarki. Dorzuć je do cebuli i smaż tak długo, aż odparuje z nich cała woda.
- Pod koniec smażenia dorzuć do nich wątróbkę. Dodaj miód, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Podawaj z ziemniakami, kaszą lub padją świeżego chleba.