Do wątróbki dodaję kilka składników. Mam danie jak z najlepszej restauracji

Wątóbkę się kocha albo nienawidzi. Nie ma nic pomiędzy. Nic nie przekona cię to wątróbki? Daj sobie ostatnią szansę i wyprobój poniższy przepis. Tak dobrej wątróbki jeszcze nie jadłeś.

Ten przepis przekona cię do wątróbki.
Ten przepis przekona cię do wątróbki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | chernikovatv

19.04.2024 11:04

Niegdyś przygotowywano ją przynajmniej raz w tygodniu, dziś zdaje się być reliktem przeszłości. Zapach wątróbki z cebulką kojarzy się z beztroskim dzieciństwem, choć wiele osób uważa, że to jedno z dań, których nie było w stanie przełknąć.

Wątróbkę się kocha albo nienawidzi. Warto się do niej przekonać, bowiem jest naprawdę zdrowa. Odpowiednio przyrządzona wręcz rozpływa się w ustach. Jak przygotować dobrą wątróbkę? Poznaj przepis, który przekona cię do tego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wątróbka jak w restauracji. Tak dobrej jeszcze nie jadłeś

Wątróbka to jeden z najzdrowszych i zarazem najtańszych podrobów. W 100 g mięsa znajdują się zaledwie 124 kalorie, więc można jeść ją nawet na diecie redukcyjnej. To źródło łatwoprzyswajalnego białka, a także licznych witamin (A, D, E) i wszystkich witamin z grupy B. Porcja wątróbki całkowicie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na żelazo, dlatego też powinna być jedzona przez osoby cierpiące na anemię.

Nie możesz przekonać się do wątróbki? Daj jej ostatnią szansę i wypróbuj poniższy przepis. Tak dobrej jeszcze nie jadłeś. Mięso jest miękkie i soczyste, niemal rozpada się w ustach, a duszone pieczarki dopełniają całość. Taka wątróbka nie potrzebuje już żadnych dodatków. To przepis na prosty, pyszny i tani obiad, który przygotujesz w... 20 minut.

Wątróbka z pieczarkami — przepis

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 500 g pieczarek,
  • mąka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę umyj, osusz i obtocz w mące.
  2. Wyciągnij patelnię i wlej na nią niewielką ilość oleju. Smaż wątróbkę przez 4 minuty, aż stanie się lekko rumiana. Po usmażeniu zdejmij ją z patelni.
  3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć ja na rozgrzaną patelnię, na której smażyłeś wątróbkę.
  4. W międzyczasie umyj, osusz i pokrój pieczarki. Dorzuć je do cebuli i smaż tak długo, aż odparuje z nich cała woda.
  5. Pod koniec smażenia dorzuć do nich wątróbkę. Dodaj miód, sok z cytryny, sól i pieprz.
  6. Podawaj z ziemniakami, kaszą lub padją świeżego chleba.


Wybrane dla Ciebie