Do wątróbki dodaję kilka składników. Mam danie jak z najlepszej restauracji

Wątóbkę się kocha albo nienawidzi. Nie ma nic pomiędzy. Nic nie przekona cię to wątróbki? Daj sobie ostatnią szansę i wyprobój poniższy przepis. Tak dobrej wątróbki jeszcze nie jadłeś.

Ten przepis przekona cię do wątróbki. Ten przepis przekona cię do wątróbki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | chernikovatv

Niegdyś przygotowywano ją przynajmniej raz w tygodniu, dziś zdaje się być reliktem przeszłości. Zapach wątróbki z cebulką kojarzy się z beztroskim dzieciństwem, choć wiele osób uważa, że to jedno z dań, których nie było w stanie przełknąć.

Wątróbkę się kocha albo nienawidzi. Warto się do niej przekonać, bowiem jest naprawdę zdrowa. Odpowiednio przyrządzona wręcz rozpływa się w ustach. Jak przygotować dobrą wątróbkę? Poznaj przepis, który przekona cię do tego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Wątróbka jak w restauracji. Tak dobrej jeszcze nie jadłeś

Wątróbka to jeden z najzdrowszych i zarazem najtańszych podrobów. W 100 g mięsa znajdują się zaledwie 124 kalorie, więc można jeść ją nawet na diecie redukcyjnej. To źródło łatwoprzyswajalnego białka, a także licznych witamin (A, D, E) i wszystkich witamin z grupy B. Porcja wątróbki całkowicie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na żelazo, dlatego też powinna być jedzona przez osoby cierpiące na anemię.

Nie możesz przekonać się do wątróbki? Daj jej ostatnią szansę i wypróbuj poniższy przepis. Tak dobrej jeszcze nie jadłeś. Mięso jest miękkie i soczyste, niemal rozpada się w ustach, a duszone pieczarki dopełniają całość. Taka wątróbka nie potrzebuje już żadnych dodatków. To przepis na prosty, pyszny i tani obiad, który przygotujesz w... 20 minut.

Wątróbka z pieczarkami — przepis

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 500 g pieczarek,
  • mąka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę umyj, osusz i obtocz w mące.
  2. Wyciągnij patelnię i wlej na nią niewielką ilość oleju. Smaż wątróbkę przez 4 minuty, aż stanie się lekko rumiana. Po usmażeniu zdejmij ją z patelni.
  3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć ja na rozgrzaną patelnię, na której smażyłeś wątróbkę.
  4. W międzyczasie umyj, osusz i pokrój pieczarki. Dorzuć je do cebuli i smaż tak długo, aż odparuje z nich cała woda.
  5. Pod koniec smażenia dorzuć do nich wątróbkę. Dodaj miód, sok z cytryny, sól i pieprz.
  6. Podawaj z ziemniakami, kaszą lub padją świeżego chleba.


Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇