Ma mało tłuszczu i jest mięciutka. Najzdrowszy i najsmaczniejszy rodzaj wątróbki
Każda wątróbka jest zdrowa i warto od czasu do czasu przygotować ją na obiad. A czy któryś jej rodzaj wyróżnia się na tle pozostałych? Biorąc pod uwagę pewien ważny parametr odżywczy - tak. To może być dla ciebie zaskakujące.
10.04.2024 08:44
Podroby nie należą aktualnie do najchętniej wybieranego produktu w sklepach mięsnych. Z jednej strony Polacy mogą pochwalić się już całkiem pokaźnie rozbudowaną paletą tak zwanych smaków nabytych. Pokochaliśmy, jako naród, kuchnię japońską (ze wszystkimi jej ekstrawaganckimi akcentami), jeździmy za granicę, gdzie spożywamy egzotyczne frykasy, wielu z nas decyduje się na skosztowanie jadalnych owadów. Z drugiej zaś strony na wątróbki, serca, płucka czy żołądki doskonale nam znanych zwierząt zaczęliśmy patrzeć z nieufnością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj chcemy skupić się na pierwszym rodzaju wymienionych powyżej podrobów. Wątróbka ma w odczuciu większości z nas dwa oblicza. Jedno z nich to to, którym mięso zostało nacechowane poprzez podawanie nam niesmacznej wątróbki w szkolnych stołówkach. Drugie — zupełnie inne, lepsze, pozytywne, które zrodziło się dopiero w momencie wejścia w dorosłość i samodzielnego decydowania o sposobie przyrządzenia wątróbki. Można bowiem o tej potrawie mówić wiele, ale na pewno nie to, że można ją zrobić byle jak i oczekiwać, że będzie dobrze smakować.
Wątróbka — po którą sięgać?
Dobrze przygotowana wątróbka to produkt nie tylko smaczny (tak, jesteśmy o tym przekonani), ale także bardzo zdrowy. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, witaminy A i witamin z grupy B. Wątróbka wieprzowa zawiera naprawdę dużo żelaza, a drobiowa: kwasu foliowego. W tej kwestii próżno je porównywać, bo i tak nie rozsądzi się obiektywnie, która z nich jest lepsza. Jest jednak inny "parametr", który może przeważyć o naszym wyborze.
Chodzi tu o cholesterol. Zapewne myślisz, że więcej tego związku chemicznego jest w wątróbce wieprzowej. To oczywiste skojarzenie okazuje się w tym przypadku błędne. Okazuje się bowiem, że to wątróbka drobiowa zawiera go więcej (to właściwie prawdziwa bomba cholesterolowa), jest też tłustsza. Jeszcze mniej cholesterolu zawiera za to wątróbka wołowa. Jeśli zobaczysz ją w sklepie, warto ją wybrać!