Zapomnij o moczeniu w mleku. Zamarynuj w 2 składnikach, a będzie rozpływać się w ustach

Zapomnij o moczeniu w mleku. Zamarynuj w 2 składnikach, a będzie rozpływać się w ustach

Wątróbka w marynacie. Tego smaku nie zapomnisz
Wątróbka w marynacie. Tego smaku nie zapomnisz
Źródło zdjęć: © Canva
23.02.2024 08:51, aktualizacja: 23.02.2024 09:22

Wątróbkę albo się kocha, albo nienawidzi. Jeśli poznasz ten sposób na jej przygotowanie, z całą pewnością zawładnie tobą to pierwsze uczucie. Wystarczą dwa składniki marynaty, która zastąpi mleko, a wątróbka nabierze zupełnie nowego wymiaru.

Wątróbka to dla wielu osób prawdziwy koszmar z dzieciństwa. Niespecjalnie nas to dziwi. Podroby wymagają wyjątkowo przemyślanego przygotowania — w innym przypadku mogą spowodować "traumę", której leczenie albo trwa przez wiele lat, albo już do końca życia pozostaje nieskuteczne. My mieliśmy na tyle dużo szczęścia, że do wątróbki przekonaliśmy się z powrotem już jako dorośli ludzie. Zrobiliśmy to między innymi dzięki takim przepisom, jak ten.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Całym "myk" w przypadku wątróbki polega na tym, żeby przed smażeniem ją zamarynować. Większość kucharzy używa do tego zwykłego mleka (trochę jak w przypadku schabowych). Inni — na przykład Karol Okrasa — używają bardziej skomplikowanych mieszanek. W przypadku wspomnianego kucharza jest to miód, rozmaryn i czosnek. My chcemy ci dzisiaj polecić użycie samego oleju i octu balsamicznego.

Taka marynata sprawia, że wątróbka robi się aromatyczna, krucha i pozbawiona charakterystycznego smaku goryczy. Serdecznie polecamy ci ten patent — naprawdę potrafi on zmienić pogląd na podroby. Powodzenia!

Marynowana wątróbka

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego,
  • papryka ostra mielona,
  • papryka wędzona mielona,
  • papryka słodka mielona,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Dzięki temu przepisowi polubisz wątróbkę na nowo
Dzięki temu przepisowi polubisz wątróbkę na nowo© Canva | Munole
  1. Wątróbki wypłucz, pozbaw błonek, w razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki. Osusz je bardzo dokładnie, a następnie przełóż do marynaty z octu balsamicznego i oleju. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
  2. Po tym czasie rozgrzej na patelni tłuszcz i zeszklij pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Dopraw paprykami i pieprzem. Następnie zwiększ moc palnika i wrzuć na patelnię wątróbkę.
  3. Po chwili zmniejsz ogień, wlej trochę marynaty i duś pod przykryciem do miękkości. Na koniec posól. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także