Zapomnij o moczeniu w mleku. Zamarynuj w 2 składnikach, a będzie rozpływać się w ustach
Wątróbkę albo się kocha, albo nienawidzi. Jeśli poznasz ten sposób na jej przygotowanie, z całą pewnością zawładnie tobą to pierwsze uczucie. Wystarczą dwa składniki marynaty, która zastąpi mleko, a wątróbka nabierze zupełnie nowego wymiaru.
23.02.2024 | aktual.: 23.02.2024 09:22
Wątróbka to dla wielu osób prawdziwy koszmar z dzieciństwa. Niespecjalnie nas to dziwi. Podroby wymagają wyjątkowo przemyślanego przygotowania — w innym przypadku mogą spowodować "traumę", której leczenie albo trwa przez wiele lat, albo już do końca życia pozostaje nieskuteczne. My mieliśmy na tyle dużo szczęścia, że do wątróbki przekonaliśmy się z powrotem już jako dorośli ludzie. Zrobiliśmy to między innymi dzięki takim przepisom, jak ten.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Całym "myk" w przypadku wątróbki polega na tym, żeby przed smażeniem ją zamarynować. Większość kucharzy używa do tego zwykłego mleka (trochę jak w przypadku schabowych). Inni — na przykład Karol Okrasa — używają bardziej skomplikowanych mieszanek. W przypadku wspomnianego kucharza jest to miód, rozmaryn i czosnek. My chcemy ci dzisiaj polecić użycie samego oleju i octu balsamicznego.
Taka marynata sprawia, że wątróbka robi się aromatyczna, krucha i pozbawiona charakterystycznego smaku goryczy. Serdecznie polecamy ci ten patent — naprawdę potrafi on zmienić pogląd na podroby. Powodzenia!
Marynowana wątróbka
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej,
- 2 cebule,
- 4 łyżki octu balsamicznego,
- 5 łyżek oleju słonecznikowego,
- papryka ostra mielona,
- papryka wędzona mielona,
- papryka słodka mielona,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Wątróbki wypłucz, pozbaw błonek, w razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki. Osusz je bardzo dokładnie, a następnie przełóż do marynaty z octu balsamicznego i oleju. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Po tym czasie rozgrzej na patelni tłuszcz i zeszklij pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Dopraw paprykami i pieprzem. Następnie zwiększ moc palnika i wrzuć na patelnię wątróbkę.
- Po chwili zmniejsz ogień, wlej trochę marynaty i duś pod przykryciem do miękkości. Na koniec posól. Smacznego!