Jeden składnik odmieni smak kotletów schabowych. Tak robiła babcia
Kotlety schabowe robi się podobnie, ale różnią je pewne szczegóły. W wielu przypadkach mogą to być np. przyprawy lub nietypowy sposób przygotowania. Na jeden krok, z pewnością decydowała się twoja babcia, u której kotlety zawsze smakowały najlepiej. Co musisz zrobić, by powrócić do czasów dzieciństwa?
23.03.2023 08:22
Nie ulega żadnej wątpliwości, że kotlety schabowe to prawdziwy klasyk, na który większość Polaków decyduje się przede wszystkim w niedzielę. Jego podstawą jest najlepsze i świeże mięso, odpowiednio dobrane przyprawy oraz panierka, która nadaje chrupkości temu wieprzowemu mięsu.
Nie ma to jak u babci - co musisz zrobić, by przygotować najlepsze schabowe?
Pomimo tego, że smażenie kotletów schabowych nie jest niczym skomplikowanym i wygląda podobnie, to są pewne receptury, które należy uznać za najlepsze. A są to przepisy babci, u której zawsze wszystko smakowało najlepiej. Okazuje się, że taką tajemnicą tych smacznych kotletów, przygotowywanych przez babcię jest moczenie schabu w mleku z dodatkiem czosnku. Dzięki temu patentowi, schab będzie rozpływał się w ustach, a same kotlety będą aromatyczne i perfekcyjne.
Schabowe z przepisu babci - jak je zrobić?
To bardzo proste. Pamiętaj, by odpowiednio wcześniej namoczyć schab w mleku, z dodatkiem czosnku. Najlepiej zrobić to przez całą noc, z soboty na niedzielę, przed smażeniem tego popularnego dania. Innym sposobem, o którym wspominaliśmy jest na przepis na kotlety schabowe w majonezie. Każdy z twoich domowników będzie zachwycony!
Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 2 ząbki czosnku
- szklanka mleka
- sól i pieprz do smaku
- olej kokosowy do smażenia
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- Przepis jest prosty, a różnica tkwi w marynowaniu mięsa. Rozpocznij od rozbicia mięsa tłuczkiem i przyprawienia ich solą i pieprzem.
- Kolejny krok to obranie ząbków czosnku. Ułóż je w naczyniu, razem z kotletami (przełóż je na przemian). Wszystko zalej mlekiem i wstaw do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Po zamarynowaniu w mleku z czosnkiem, obtocz kotlety w bułce tartej. Postaraj się odpowiednio mocno je docisnąć, aby panierka równomiernie pokryła kotlety.
- Rozgrzej patelnię z olej kokosowym i przystąp do smażenia kotletów. Pamiętaj, że schabowe powinny być rumiane z dwóch stron. Podaj z ulubionymi dodatkami - np. z ziemniakami i surówką.
A co powiesz na sakiewki schabowe z pieczarkami w sosie własnym? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: