Coraz więcej jadalnych owadów w sklepach. Już nie tylko mąka ze świerszczy

Jadalne owady trafiły na półki sklepów sieci Carrefour. Gigant postanowił poszerzyć ofertę, co miało być podyktowane m.in. panującym trendem i zainteresowaniem klientów. Tym samym w pięciu warszawskich marketach obok mąki ze świerszczy znajdziemy m.in. "chrupiące robaczki". Skusicie się?

ObrazekJadalne owady w ofercie sklepów Carrefour - Pyszności; Fot. Carrefour Polska, mat. prasowe

Dla jednych kontrowersja, dla kolejnych możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów. Jadalne owady na półkach sklepowych to fakt - znajdziemy je nie tylko w mące, ale też batonach czy w postaci chrupiącej przekąski. O poszerzeniu swojej oferty o te nietypowe produkty poinformowała ostatnio sieć sklepów Carrefour, dodając, że zezwolenie Komisji Europejskiej na wykorzystanie owadów do produkcji określonych kategorii żywności, otwiera drogę do wprowadzania do oferty sklepów nowych innowacyjnych produktów.

Jadalne owady w ofercie znanej sieci sklepów. Nie tylko mąka ze świerszczy

Jadalne owady dostępne są już w pięciu sklepach Carrefour Polska w Warszawie: Westfield Mokotów, Carrefour BIO przy ul. Marszałkowskiej 87, Westfield Arkadia, Carrefour Market przy ul. Anny German 20 oraz w Carrefour BIO przy ul. Jana Kazimierza 50. Jak wskazuje gigant handlowy w najnowszym komunikacie, decyzja o tym, by poszerzyć ofertę o kolejne produkty, w składzie których znajdziemy jadalne owady, była podyktowana m.in. panującym trendem i zainteresowaniem ze strony klientów.

"Po pierwszym etapie testów oferty owadów jadalnych w naszych sklepach, obserwujemy bardzo pozytywne wyniki. Dlatego też zdecydowaliśmy się na rozszerzenie naszego asortymentu i wprowadzenie go do kolejnych sklepów Carrefour" - komentuje Piotr Lubiewa-Wieleżyński, Dyrektor Działu Rozwoju Formatów i Konceptów Handlowych w Carrefour Polska.

O jakich produktach mowa? W sprzedaży dostępne już są produkty marki Foodbugsw tym m.in. batony proteinowe o różnych smakach oraz mąka proteinową ze świerszczy. Natomiast w ofercie Robaki Z Paki znajdziemy np. chipsy z czosnkiem i wasabi czy “Chrupiące robaczki” z chilli albo solą. Przypomnijmy, że zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej z 2023 roku w celach spożywczych sprzedawać można dwa nowe gatunki owadów: pleśniakowca lśniącego i świerszcza domowego.

Obrazek
Ciasteczka z mąką ze świerszczy - Pyszności; Foto Canva.com

Czy jedzenie owadów jest zdrowe?

Carrefour Polska, tłumacząc swoją decyzję, powołał się na również wątek ekologiczny. Wskazuje, że hodowla owadów ma mieć mniej negatywny wpływ na środowisko naturalne w porównaniu z tradycyjną hodowlą zwierząt. Ponadto - jak czytamy w komunikacie - praktykę tę rozpatruje się jako rozwiązanie mające zapewnić zrównoważone wykorzystania zasobów do produkcji żywności. Carrefour Polska, powołując się na słowa eksperta Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, dodaje, że jadalne owady stanowią źródło wartości odżywczych.

„Owady mają wiele cennych składników odżywczych. Są one źródłem pełnowartościowego białka o korzystnym profilu aminokwasowym oraz tłuszczu, który charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z dotychczasowych badań wynika również, że owady zawierają bioaktywne peptydy o właściwościach potencjalnie prozdrowotnych. Peptydy te mogą hamować aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozwój tzw. zespołu metabolicznego - związanego z rozwojem cukrzycy typu 2 czy chorób układu krwionośnego u ludzi. Owady jadalne zawierają także składniki mineralne i witaminy oraz chitynę o właściwościach zbliżonych do błonnika pokarmowego” - mówi mgr inż. Radosław Bogusz ze SGGW.

Zobacz także przepis na pieczoną bułkę z jajkiem. Jest idealna na śniadanie:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej