Coraz więcej jadalnych owadów w sklepach. Już nie tylko mąka ze świerszczy
Jadalne owady trafiły na półki sklepów sieci Carrefour. Gigant postanowił poszerzyć ofertę, co miało być podyktowane m.in. panującym trendem i zainteresowaniem klientów. Tym samym w pięciu warszawskich marketach obok mąki ze świerszczy znajdziemy m.in. "chrupiące robaczki". Skusicie się?
15.04.2023 09:18
Dla jednych kontrowersja, dla kolejnych możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów. Jadalne owady na półkach sklepowych to fakt - znajdziemy je nie tylko w mące, ale też batonach czy w postaci chrupiącej przekąski. O poszerzeniu swojej oferty o te nietypowe produkty poinformowała ostatnio sieć sklepów Carrefour, dodając, że zezwolenie Komisji Europejskiej na wykorzystanie owadów do produkcji określonych kategorii żywności, otwiera drogę do wprowadzania do oferty sklepów nowych innowacyjnych produktów.
Zobacz także
Jadalne owady w ofercie znanej sieci sklepów. Nie tylko mąka ze świerszczy
Jadalne owady dostępne są już w pięciu sklepach Carrefour Polska w Warszawie: Westfield Mokotów, Carrefour BIO przy ul. Marszałkowskiej 87, Westfield Arkadia, Carrefour Market przy ul. Anny German 20 oraz w Carrefour BIO przy ul. Jana Kazimierza 50. Jak wskazuje gigant handlowy w najnowszym komunikacie, decyzja o tym, by poszerzyć ofertę o kolejne produkty, w składzie których znajdziemy jadalne owady, była podyktowana m.in. panującym trendem i zainteresowaniem ze strony klientów.
O jakich produktach mowa? W sprzedaży dostępne już są produkty marki Foodbugs, w tym m.in. batony proteinowe o różnych smakach oraz mąka proteinową ze świerszczy. Natomiast w ofercie Robaki Z Paki znajdziemy np. chipsy z czosnkiem i wasabi czy “Chrupiące robaczki” z chilli albo solą. Przypomnijmy, że zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej z 2023 roku w celach spożywczych sprzedawać można dwa nowe gatunki owadów: pleśniakowca lśniącego i świerszcza domowego.
Zobacz także
Czy jedzenie owadów jest zdrowe?
Carrefour Polska, tłumacząc swoją decyzję, powołał się na również wątek ekologiczny. Wskazuje, że hodowla owadów ma mieć mniej negatywny wpływ na środowisko naturalne w porównaniu z tradycyjną hodowlą zwierząt. Ponadto - jak czytamy w komunikacie - praktykę tę rozpatruje się jako rozwiązanie mające zapewnić zrównoważone wykorzystania zasobów do produkcji żywności. Carrefour Polska, powołując się na słowa eksperta Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, dodaje, że jadalne owady stanowią źródło wartości odżywczych.
Zobacz także przepis na pieczoną bułkę z jajkiem. Jest idealna na śniadanie: