Gdy na stole pojawia się różowy makaron, nie sposób oderwać od niego wzroku

Lubisz serwować swoim bliskim makaron, ale znudziły ci się wszystkie znane receptury? Koniecznie przygotuj go w różowej wersji. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie.

Zrób taki makaron, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę
Zrób taki makaron, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wiem, że początkowo pomysł na zrobienie makaronu w różowej wersji może wydawać się czymś wręcz abstrakcyjnym. Ale wystarczy tylko zapoznać się z naszym przepisem, aby w mgnieniu oka zrozumieć, że trzeba naprawdę niewiele, by przygotować smacznypożywny posiłek dla całej rodziny

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łączę kilka produktów i w mgnieniu oka na stole pojawia się różowy makaron. Każdy się nim zachwyca

I jeśli w tej chwili zastanawiasz się, w jaki sposób udało się nam uzyskać niespotykany kolor całego dania, śpieszę z odpowiedzią. Otóż kluczem do sukcesu w tym przypadku okazały się czerwone buraki w pieczonej wersji. Oprócz zdrowych warzyw w przepisie nie zabraknie również kultowej fety oraz czosnku, który nada całości dodatkowych walorów smakowych. Takie trio to prawdziwe niebo w gębie!

Połącz makaron z buraczanym sosem i podaj swoim bliskim. Na pewno będą zachwyceni taką ucztą

Składniki:

  • 250 g makaronu świderki,
  • 3 małe buraki,
  • 1 główka czosnku,
  • 200 g sera feta,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Dodatki:

  • pokruszona feta do dekoracji,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania burakówczosnku. Każdy z produktów owijam szczelnie folią aluminiową, po czym wkładam do rozgrzanego piekarnika na 60 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

W pierwszej kolejności zajmuję się burakami i czosnkiem
W pierwszej kolejności zajmuję się burakami i czosnkiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po wizycie w piekarniku obieram buraki ze skórki. Następnie przekładam je do blendera kielichowego i łączę z: oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, upieczonymi ząbkami czosnku (wyciskam je bezpośrednio do urządzenia) oraz kawałkami fety

Jako ostatni element w blenderze ląduje feta
Jako ostatni element w blenderze ląduje feta © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie gotuję również makaron we wrzącej i osolonej wodzie w sposób al dente

Czas ugotować makaron
Czas ugotować makaron © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu łączę go z mieszanką z blendera. Zawartość miski dokładnie mieszam, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i stworzyły idealną kombinację smakową. 

Na koniec zostaje już tylko połączenie składników
Na koniec zostaje już tylko połączenie składników © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe danie dekoruję pokruszoną fetą oraz świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu