Gdy na stole pojawia się różowy makaron, nie sposób oderwać od niego wzroku
09.05.2024 10:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Lubisz serwować swoim bliskim makaron, ale znudziły ci się wszystkie znane receptury? Koniecznie przygotuj go w różowej wersji. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie.
Wiem, że początkowo pomysł na zrobienie makaronu w różowej wersji może wydawać się czymś wręcz abstrakcyjnym. Ale wystarczy tylko zapoznać się z naszym przepisem, aby w mgnieniu oka zrozumieć, że trzeba naprawdę niewiele, by przygotować smaczny i pożywny posiłek dla całej rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
I jeśli w tej chwili zastanawiasz się, w jaki sposób udało się nam uzyskać niespotykany kolor całego dania, śpieszę z odpowiedzią. Otóż kluczem do sukcesu w tym przypadku okazały się czerwone buraki w pieczonej wersji. Oprócz zdrowych warzyw w przepisie nie zabraknie również kultowej fety oraz czosnku, który nada całości dodatkowych walorów smakowych. Takie trio to prawdziwe niebo w gębie!
Połącz makaron z buraczanym sosem i podaj swoim bliskim. Na pewno będą zachwyceni taką ucztą
Składniki:
- 250 g makaronu świderki,
- 3 małe buraki,
- 1 główka czosnku,
- 200 g sera feta,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- sok z 1/2 cytryny,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Dodatki:
- pokruszona feta do dekoracji,
- świeża natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania buraków i czosnku. Każdy z produktów owijam szczelnie folią aluminiową, po czym wkładam do rozgrzanego piekarnika na 60 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 2. Po wizycie w piekarniku obieram buraki ze skórki. Następnie przekładam je do blendera kielichowego i łączę z: oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, upieczonymi ząbkami czosnku (wyciskam je bezpośrednio do urządzenia) oraz kawałkami fety.
Krok 3. W międzyczasie gotuję również makaron we wrzącej i osolonej wodzie w sposób al dente.
Krok 4. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu łączę go z mieszanką z blendera. Zawartość miski dokładnie mieszam, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 5. Gotowe danie dekoruję pokruszoną fetą oraz świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!