WideoGdy na stole pojawia się różowy makaron, nie sposób oderwać od niego wzroku

Gdy na stole pojawia się różowy makaron, nie sposób oderwać od niego wzroku

Zrób taki makaron, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę
Zrób taki makaron, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
09.05.2024 10:42

Lubisz serwować swoim bliskim makaron, ale znudziły ci się wszystkie znane receptury? Koniecznie przygotuj go w różowej wersji. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie.

Wiem, że początkowo pomysł na zrobienie makaronu w różowej wersji może wydawać się czymś wręcz abstrakcyjnym. Ale wystarczy tylko zapoznać się z naszym przepisem, aby w mgnieniu oka zrozumieć, że trzeba naprawdę niewiele, by przygotować smacznypożywny posiłek dla całej rodziny

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

I jeśli w tej chwili zastanawiasz się, w jaki sposób udało się nam uzyskać niespotykany kolor całego dania, śpieszę z odpowiedzią. Otóż kluczem do sukcesu w tym przypadku okazały się czerwone buraki w pieczonej wersji. Oprócz zdrowych warzyw w przepisie nie zabraknie również kultowej fety oraz czosnku, który nada całości dodatkowych walorów smakowych. Takie trio to prawdziwe niebo w gębie!

Połącz makaron z buraczanym sosem i podaj swoim bliskim. Na pewno będą zachwyceni taką ucztą

Składniki:

  • 250 g makaronu świderki,
  • 3 małe buraki,
  • 1 główka czosnku,
  • 200 g sera feta,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Dodatki:

  • pokruszona feta do dekoracji,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania burakówczosnku. Każdy z produktów owijam szczelnie folią aluminiową, po czym wkładam do rozgrzanego piekarnika na 60 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

W pierwszej kolejności zajmuję się burakami i czosnkiem
W pierwszej kolejności zajmuję się burakami i czosnkiem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po wizycie w piekarniku obieram buraki ze skórki. Następnie przekładam je do blendera kielichowego i łączę z: oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, upieczonymi ząbkami czosnku (wyciskam je bezpośrednio do urządzenia) oraz kawałkami fety

Jako ostatni element w blenderze ląduje feta
Jako ostatni element w blenderze ląduje feta© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie gotuję również makaron we wrzącej i osolonej wodzie w sposób al dente

Czas ugotować makaron
Czas ugotować makaron© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu łączę go z mieszanką z blendera. Zawartość miski dokładnie mieszam, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i stworzyły idealną kombinację smakową. 

Na koniec zostaje już tylko połączenie składników
Na koniec zostaje już tylko połączenie składników© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe danie dekoruję pokruszoną fetą oraz świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także