Gdy na stole pojawia się różowy makaron, nie sposób oderwać od niego wzroku
Lubisz serwować swoim bliskim makaron, ale znudziły ci się wszystkie znane receptury? Koniecznie przygotuj go w różowej wersji. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie.
09.05.2024 10:42
Wiem, że początkowo pomysł na zrobienie makaronu w różowej wersji może wydawać się czymś wręcz abstrakcyjnym. Ale wystarczy tylko zapoznać się z naszym przepisem, aby w mgnieniu oka zrozumieć, że trzeba naprawdę niewiele, by przygotować smaczny i pożywny posiłek dla całej rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
I jeśli w tej chwili zastanawiasz się, w jaki sposób udało się nam uzyskać niespotykany kolor całego dania, śpieszę z odpowiedzią. Otóż kluczem do sukcesu w tym przypadku okazały się czerwone buraki w pieczonej wersji. Oprócz zdrowych warzyw w przepisie nie zabraknie również kultowej fety oraz czosnku, który nada całości dodatkowych walorów smakowych. Takie trio to prawdziwe niebo w gębie!
Połącz makaron z buraczanym sosem i podaj swoim bliskim. Na pewno będą zachwyceni taką ucztą
Składniki:
- 250 g makaronu świderki,
- 3 małe buraki,
- 1 główka czosnku,
- 200 g sera feta,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- sok z 1/2 cytryny,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Dodatki:
- pokruszona feta do dekoracji,
- świeża natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania buraków i czosnku. Każdy z produktów owijam szczelnie folią aluminiową, po czym wkładam do rozgrzanego piekarnika na 60 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 2. Po wizycie w piekarniku obieram buraki ze skórki. Następnie przekładam je do blendera kielichowego i łączę z: oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, upieczonymi ząbkami czosnku (wyciskam je bezpośrednio do urządzenia) oraz kawałkami fety.
Krok 3. W międzyczasie gotuję również makaron we wrzącej i osolonej wodzie w sposób al dente.
Krok 4. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu łączę go z mieszanką z blendera. Zawartość miski dokładnie mieszam, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 5. Gotowe danie dekoruję pokruszoną fetą oraz świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!