Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni
Znudziły ci się już tradycyjne pomysły na obiad? W dodatku ciągle brakuje ci czasu i przydałby się sprawdzony patent na szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny? Gotowa receptura już na ciebie czeka!
25.04.2024 09:16
Nie ma nic gorszego w kuchni niż nuda i brak pomysłów na ciekawe danie. Na szczęście z nami taki problem ci nie grozi, bo u nas zawsze czeka na ciebie interesująca propozycja na prawdziwe pyszności.
Nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment dowiesz się, jak w prosty i szybki sposób przygotować na dosłownie jednej patelni pyszny obiad dla całej rodziny. Tym razem będą to kotleciki mielone w duszonej wersji, którym towarzyszą kolorowe i smaczne warzywa. Taka kombinacja smakowa zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. A, że cały proces jest mega szybki i prosty, to idealny pomysł na szybki obiad w środku zapracowanego tygodnia.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Przygotuj duszone kotlety z warzywami, a twoi bliscy na pewno zaniemówią z wrażenia. Są takie dobre!
Składniki:
Kotlety:
- 500 g mielonej szynki wieprzowej,
- 1 jajko,
- ⅓ szkl. bułki tartej,
- ⅓ szkl. natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Dodatki:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 cebule,
- 1 marchewka,
- 400 g wczesnych ziemniaków,
- 1 czerwona papryka,
- 500 ml bulionu,
- 400 g pomidorów krojonych,
- 1,5 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad domowym obiadem rozpoczynam od przygotowania kotletów. W tym celu w jednej misce łączę ze sobą: mięso mielone, jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną natkę pietruszki, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól oraz pieprz.
Krok 2. Składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły idealną kombinację smakową, po czym formuję z nich małe kotleciki. Na koniec każdy taki element smażę na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni przez kilka minut, aż nabiorą złocistych rumieńców.
Krok 3. Po wyjęciu kotlecików z patelni, do urządzenia wrzucam obraną i drobno pokrojoną cebulę. Jako kolejne składniki na patelnię trafiają: wczesne ziemniaki, marchewka oraz czerwona papryka.
Krok 4. Składniki smażę przez kilka minut, po czym do patelni wlewam domowej roboty bulion. Nie zapominam również o krojonych pomidorach.
Krok 5. Na koniec na patelni z powstałą mieszanką ponownie układam kotleciki z mięsa mielonego. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem, po czym przykrywam pokrywką i duszę zawartość patelni w ten sposób przez 20 minut.
Krok 6. Gotowe danie serwuję z dodatkiem świeżej pietruszki. I to wszystko, smacznego!