Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni

Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni

Zrób obiad w takim wydaniu, a na pewno nie pożałujesz
Zrób obiad w takim wydaniu, a na pewno nie pożałujesz
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
25.04.2024 09:16

Znudziły ci się już tradycyjne pomysły na obiad? W dodatku ciągle brakuje ci czasu i przydałby się sprawdzony patent na szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny? Gotowa receptura już na ciebie czeka!

Nie ma nic gorszego w kuchni niż nuda i brak pomysłów na ciekawe danie. Na szczęście z nami taki problem ci nie grozi, bo u nas zawsze czeka na ciebie interesująca propozycja na prawdziwe pyszności. 

Nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment dowiesz się, jak w prosty i szybki sposób przygotować na dosłownie jednej patelni pyszny obiad dla całej rodziny. Tym razem będą to kotleciki mielone w duszonej wersji, którym towarzyszą kolorowesmaczne warzywa. Taka kombinacja smakowa zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. A, że cały proces jest mega szybki i prosty, to idealny pomysł na szybki obiad w środku zapracowanego tygodnia. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj duszone kotlety z warzywami, a twoi bliscy na pewno zaniemówią z wrażenia. Są takie dobre!

Składniki:

Kotlety:

  • 500 g mielonej szynki wieprzowej,
  • 1 jajko,
  • ⅓ szkl. bułki tartej,
  • ⅓ szkl. natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu. 

Dodatki:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 cebule,
  • 1 marchewka,
  • 400 g wczesnych ziemniaków,
  • 1 czerwona papryka,
  • 500 ml bulionu,
  • 400 g pomidorów krojonych,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad domowym obiadem rozpoczynam od przygotowania kotletów. W tym celu w jednej misce łączę ze sobą: mięso mielone, jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną natkę pietruszki, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól oraz pieprz. 

Najpierw zajmuję się mieszanką na kotlety
Najpierw zajmuję się mieszanką na kotlety© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły idealną kombinację smakową, po czym formuję z nich małe kotleciki. Na koniec każdy taki element smażę na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni przez kilka minut, aż nabiorą złocistych rumieńców.

Następnie mięsne kęski lądują na patelni
Następnie mięsne kęski lądują na patelni© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po wyjęciu kotlecików z patelni, do urządzenia wrzucam obraną i drobno pokrojoną cebulę. Jako kolejne składniki na patelnię trafiają: wczesne ziemniaki, marchewka oraz czerwona papryka

Na patelnię wrzucam też warzywa
Na patelnię wrzucam też warzywa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Składniki smażę przez kilka minut, po czym do patelni wlewam domowej roboty bulion. Nie zapominam również o krojonych pomidorach.

W przepisie nie zabraknie też pomidorowego akcentu
W przepisie nie zabraknie też pomidorowego akcentu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec na patelni z powstałą mieszanką ponownie układam kotleciki z mięsa mielonego. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem, po czym przykrywam pokrywką i duszę zawartość patelni w ten sposób przez 20 minut

Duszenie to już ostatni etap
Duszenie to już ostatni etap© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe danie serwuję z dodatkiem świeżej pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także