Kiedy robię te kotleciki, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Masz dość robienia na okrągło mielonych i smażenia kotletów w panierce? Potrzebujesz nowej inspiracji obiadowej? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które zrobi prawdziwą furorę w każdym domu!

I pomysł na pyszny obiad już jest!
I pomysł na pyszny obiad już jest!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

19.02.2024 09:02

Na stołach w naszych domach zazwyczaj pojawia się tradycyjny obiad składający się z mięsnego kawałka, ugotowanych ziemniaków i kolorowej surówki. I oczywiście takie trio jest jak najbardziej smaczne, ale przygotowywane w ten sposób na okrągło, prędzej czy później na pewno się znudzi. Jak temu zaradzić?

Rozwiązanie jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy, że zrobisz genialne kotleciki na bazie mięsa i warzyw prosto z piekarnika, a twoi bliscy będą zachwyceni. Znajdziesz tu dosłownie wszystko - pyszne smaki, ciekawą formę podania, jak prostą i szybką instrukcję. Czego chcieć więcej?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowe kotleciki prosto z piekarnika zrobisz w mgnieniu oka z najlepszych składników. Nikt nie będzie w stanie im odmówić!

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa z indyka,
  • 2 małe ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1 jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Najpierw przygotowuję warzywa. Ziemniaki i marchewkę obieram, po czym ścieram na tarce. Następnie kroję na mniejsze kawałki czerwoną cebulę i świeżą natkę pietruszki, zaś obrany ząbek czosnku przeciskam przez praskę. Na blacie kuchennym układam dużą miskę, w której łączę ze sobą: mielone mięso z indyka, ziemniaki, marchewkę, czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki. 

Bazą kotlecików będzie zarówno mięso, jak i warzywa
Bazą kotlecików będzie zarówno mięso, jak i warzywa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki dodaję: jajko, sól, pieprz oraz czosnek. Powstałą mieszankę zaczynam wyrabiać przy pomocy dłoni. Robię to dokładnie, aby zgromadzone w misce smaki stworzyły idealną kombinację smakową.

Mieszankę na kotleciki trzeba dobrze wyrobić
Mieszankę na kotleciki trzeba dobrze wyrobić© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Z powstałej mieszanki formuję podłużne kotleciki, po czym układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. To jednak nie koniec, bo przy pomocy zwykłej łyżki stołowej delikatnie dociskam mięsno-warzywną mieszankę, dzięki czemu przyszłe kotleciki zyskują nie tylko na wielkości, ale też będą wyróżniały się ciekawą strukturą. 

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec domowej roboty kotleciki trafiają do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza. 

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe kotleciki serwuję z ziemniakamisurówką. Nie zapominam również o dodatku świeżej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!

I można zabierać się za jedzenie
I można zabierać się za jedzenie© Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie