Kiedy robię te kotleciki, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Masz dość robienia na okrągło mielonych i smażenia kotletów w panierce? Potrzebujesz nowej inspiracji obiadowej? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które zrobi prawdziwą furorę w każdym domu!

I pomysł na pyszny obiad już jest!I pomysł na pyszny obiad już jest!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Na stołach w naszych domach zazwyczaj pojawia się tradycyjny obiad składający się z mięsnego kawałka, ugotowanych ziemniaków i kolorowej surówki. I oczywiście takie trio jest jak najbardziej smaczne, ale przygotowywane w ten sposób na okrągło, prędzej czy później na pewno się znudzi. Jak temu zaradzić?

Rozwiązanie jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy, że zrobisz genialne kotleciki na bazie mięsa i warzyw prosto z piekarnika, a twoi bliscy będą zachwyceni. Znajdziesz tu dosłownie wszystko - pyszne smaki, ciekawą formę podania, jak prostą i szybką instrukcję. Czego chcieć więcej?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy robię te kotleciki, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Kolorowe kotleciki prosto z piekarnika zrobisz w mgnieniu oka z najlepszych składników. Nikt nie będzie w stanie im odmówić!

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa z indyka,
  • 2 małe ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1 jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Najpierw przygotowuję warzywa. Ziemniaki i marchewkę obieram, po czym ścieram na tarce. Następnie kroję na mniejsze kawałki czerwoną cebulę i świeżą natkę pietruszki, zaś obrany ząbek czosnku przeciskam przez praskę. Na blacie kuchennym układam dużą miskę, w której łączę ze sobą: mielone mięso z indyka, ziemniaki, marchewkę, czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki. 

Bazą kotlecików będzie zarówno mięso, jak i warzywa
Bazą kotlecików będzie zarówno mięso, jak i warzywa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki dodaję: jajko, sól, pieprz oraz czosnek. Powstałą mieszankę zaczynam wyrabiać przy pomocy dłoni. Robię to dokładnie, aby zgromadzone w misce smaki stworzyły idealną kombinację smakową.

Mieszankę na kotleciki trzeba dobrze wyrobić
Mieszankę na kotleciki trzeba dobrze wyrobić © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Z powstałej mieszanki formuję podłużne kotleciki, po czym układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. To jednak nie koniec, bo przy pomocy zwykłej łyżki stołowej delikatnie dociskam mięsno-warzywną mieszankę, dzięki czemu przyszłe kotleciki zyskują nie tylko na wielkości, ale też będą wyróżniały się ciekawą strukturą. 

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec domowej roboty kotleciki trafiają do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza. 

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe kotleciki serwuję z ziemniakamisurówką. Nie zapominam również o dodatku świeżej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!

I można zabierać się za jedzenie
I można zabierać się za jedzenie © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej