Kiedy robię te kotleciki, każdy od razu prosi o podwójną porcję
Masz dość robienia na okrągło mielonych i smażenia kotletów w panierce? Potrzebujesz nowej inspiracji obiadowej? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które zrobi prawdziwą furorę w każdym domu!
19.02.2024 09:02
Na stołach w naszych domach zazwyczaj pojawia się tradycyjny obiad składający się z mięsnego kawałka, ugotowanych ziemniaków i kolorowej surówki. I oczywiście takie trio jest jak najbardziej smaczne, ale przygotowywane w ten sposób na okrągło, prędzej czy później na pewno się znudzi. Jak temu zaradzić?
Rozwiązanie jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy, że zrobisz genialne kotleciki na bazie mięsa i warzyw prosto z piekarnika, a twoi bliscy będą zachwyceni. Znajdziesz tu dosłownie wszystko - pyszne smaki, ciekawą formę podania, jak prostą i szybką instrukcję. Czego chcieć więcej?
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kolorowe kotleciki prosto z piekarnika zrobisz w mgnieniu oka z najlepszych składników. Nikt nie będzie w stanie im odmówić!
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa z indyka,
- 2 małe ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1 jajko,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Najpierw przygotowuję warzywa. Ziemniaki i marchewkę obieram, po czym ścieram na tarce. Następnie kroję na mniejsze kawałki czerwoną cebulę i świeżą natkę pietruszki, zaś obrany ząbek czosnku przeciskam przez praskę. Na blacie kuchennym układam dużą miskę, w której łączę ze sobą: mielone mięso z indyka, ziemniaki, marchewkę, czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki.
Krok 2. Jako kolejne składniki dodaję: jajko, sól, pieprz oraz czosnek. Powstałą mieszankę zaczynam wyrabiać przy pomocy dłoni. Robię to dokładnie, aby zgromadzone w misce smaki stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 3. Z powstałej mieszanki formuję podłużne kotleciki, po czym układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. To jednak nie koniec, bo przy pomocy zwykłej łyżki stołowej delikatnie dociskam mięsno-warzywną mieszankę, dzięki czemu przyszłe kotleciki zyskują nie tylko na wielkości, ale też będą wyróżniały się ciekawą strukturą.
Krok 4. Na koniec domowej roboty kotleciki trafiają do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza.
Krok 5. Gotowe kotleciki serwuję z ziemniakami i surówką. Nie zapominam również o dodatku świeżej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!