Zamiast mielonych smażę sto razy smaczniejsze kotlety. Chrupiące i pyszne

To fascynujące, że z kalafiora, za którym przecież tak wiele osób nie przepada, można stworzyć potrawy, które stają się kulinarnymi perełkami. Bez wątpienia do grupy tychże perełek zaliczyć można chrupiące kotlety z kalafiora. Nie dość, że oszczędne, nie dość, że łatwe do zrobienia, to pełne aromatu i smaku.

Kotleciki z kalafioraKotleciki z kalafiora
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety z kalafiora to propozycja na pełny smaku i aromatu obiad bez mięsa. Podaj je w towarzystwie ziemniaków okraszonych masłem i oprószonych koperkiem, a więcej nie będziesz potrzebować do szczęścia... Może tylko odrobiny surówki. Ostrzegamy: te kotleciki są uzależniające.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebulowe sakiewki nadziewane mięsem mielonym. Robią ogromne wrażenie

Jak zrobić dobre kotlety z kalafiora?

Opcji jest wiele. Możesz przyrządzić kotlety z kalafiora à la mielone, czyli przygotowane z kalafiorowej masy lub usmażyć kalafiora pociętego na plastry (danie okrzyknięte mianem steków wege). I Jedna, i druga propozycja warta jest wypróbowania. Skupmy się jednak na mielonych kotletach z kalafiora, których przygotowanie to istny banał.

Mielone kotlety z kalafiora możesz doprawić na wiele różnych sposobów. Klasycznie do masy kalafiorowej dodaje się sól, pieprz, czosnek, możesz dodać też nieco kurkumy, pieprzu ziołowego lub białego oraz świeżych ziół. Kalafior lubi też dodatek mielonej kolendry, curry i innych korzennych przypraw. Kotlety możesz wrzucić do piekarnika, jednak usmażone po uprzednim potraktowaniu bułką tartą zachwycają chrupkością.

Kotlety z kalafiora to propozycja na bezmięsny obiad
Kotlety z kalafiora to propozycja na bezmięsny obiad © Pixabay

Kotlety z kalafiora. Przepis

Składnik:

  • 1 kalafior,
  • 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia,
  • 2 jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • niewielki pęczek szczypiorku lub koperku,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie),
  • tłuszcz do smażenia (np. oliwa, masło klarowane, olej).

Przygotowanie:

  1. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki, zalej wodą, dodaj soli i gotuj bez przykrycia przez ok. 15 minut. Następnie odcedź warzywo, ostudź i pokrój bardzo drobno. Kalafiora możesz zblendować lub przepuścić przez praskę.
  2. Rozdrobnionego kalafiora przełóż do miski, dodaj sól i świeżo zmielony pieprz, a także 4 łyżki bułki tartej, jajka, posiekany szczypiorek lub koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz opcjonalnie wiórki kokosowe. Wymieszaj całość.
  3. Z gotowej masy formuj kotleciki i obtaczaj w bułce tartej. Tak przygotowane smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu na średniej mocy palnika przez ok. 4 - 5 minut z każdej strony.
  4. Kotlety z kalafiora podawaj z ziemniakami oraz ulubioną surówką lub np. gotowaną marchewkę z groszkiem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę