Ostatnio to danie zyskuje ogromną popularność! Już nigdy nie przygotujesz kalafiora inaczej

Kalafior należy zaliczyć do kategorii tych warzyw, które lubimy spożywać jako przekąskę, danie obiadowe lub jako podstawę ulubionej zupy kalafiorowej. A co powiesz na stek z kalafiora? Takie nietypowe wykorzystanie tego warzywa zaproponowała Ania Starmach - popularna polska kucharka i jurorka programów kulinarnych.

ObrazekStek z kalafiora - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Kenwood Global
Karol Wiak

Stek z kalafiora - nietypowe wykorzystanie popularnego kalafiora

Szukasz pomysłów na szybką i zdrową przekąskę na obiad? Tak się składa, że w tej sytuacji idealnie może sprawdzić się kalafior, który lubimy spożywać pod wieloma pysznymi postaciami. Ale stek z kalafiora to prawdziwe mistrzostwo świata, gdy weźmiemy pod uwagę smaczne i wyjątkowe przekąski. To nieco bardziej wykwintna opcja podania gotowanego kalafiora, który podajemy z masłem i bułką tartą. Takie steki są najpierw smażone, a następnie pieczone, dzięki czemu będą chrupiące i wyjątkowe. Swoją recepturę zaproponowała nam Ania Starmach.

Obrazek
Kalafior - Przyności; Źródło: Pixabay.com

Jak przygotować stek z kalafiora?

To bardzo proste! Jego przygotowanie zajmie Ci około 30 minut. A danie robi się miło, łatwo i przyjemnie. Takie wykorzystanie kalafiora to rzadkość, dlatego warto sprawdzić ten przepis już dziś!

Składniki:

  • średni kalafior
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • łyżka pestek dyni
  • pestki słonecznika - łyżka
  • łyżka pietruszki
  • koperek.

Sposób przygotowania:

Stek z kalafiora to wyjątkowo proste w przygotowaniu danie. Rozpoczynamy od pokrojenia kalafiora na grube, około 3-centymetrowe plastry. W tym przypadku, idealnie sprawdzi się środkowa część tego warzywa. Następnie smarujemy je oliwą i posypujemy solą. Smażymy na patelni grillowej, przez 2 minuty na każdej ze stron. Po tym czasie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Gdy upłynie ten czas, to przekręcamy kalafiora i pieczemy kolejne 10 minut.

Obrazek
Pieczony kalafior - Pyszności

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie ziołowej bułki tartej. Pestki dyni i słonecznika prażymy na patelni, a zioła siekamy. Na niewielkiej patelni rozpuszczamy masło i następnie dodajemy bułkę tartą. Podsmażamy do momentu aż się zarumieni. Następnie mieszamy ją z pestkami i ziołami. Gotowe steki z kalafiora podajemy z tak przygotowaną ziołową bułką tartą.

Poznaj przepis na domowy serek kanapkowy. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej