Ostatnio to danie zyskuje ogromną popularność! Już nigdy nie przygotujesz kalafiora inaczej
10.01.2023 09:00, aktual.: 15.09.2023 15:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kalafior należy zaliczyć do kategorii tych warzyw, które lubimy spożywać jako przekąskę, danie obiadowe lub jako podstawę ulubionej zupy kalafiorowej. A co powiesz na stek z kalafiora? Takie nietypowe wykorzystanie tego warzywa zaproponowała Ania Starmach - popularna polska kucharka i jurorka programów kulinarnych.
Stek z kalafiora - nietypowe wykorzystanie popularnego kalafiora
Szukasz pomysłów na szybką i zdrową przekąskę na obiad? Tak się składa, że w tej sytuacji idealnie może sprawdzić się kalafior, który lubimy spożywać pod wieloma pysznymi postaciami. Ale stek z kalafiora to prawdziwe mistrzostwo świata, gdy weźmiemy pod uwagę smaczne i wyjątkowe przekąski. To nieco bardziej wykwintna opcja podania gotowanego kalafiora, który podajemy z masłem i bułką tartą. Takie steki są najpierw smażone, a następnie pieczone, dzięki czemu będą chrupiące i wyjątkowe. Swoją recepturę zaproponowała nam Ania Starmach.
Jak przygotować stek z kalafiora?
To bardzo proste! Jego przygotowanie zajmie Ci około 30 minut. A danie robi się miło, łatwo i przyjemnie. Takie wykorzystanie kalafiora to rzadkość, dlatego warto sprawdzić ten przepis już dziś!
Składniki:
- średni kalafior
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- łyżka pestek dyni
- pestki słonecznika - łyżka
- łyżka pietruszki
- koperek.
Sposób przygotowania:
Stek z kalafiora to wyjątkowo proste w przygotowaniu danie. Rozpoczynamy od pokrojenia kalafiora na grube, około 3-centymetrowe plastry. W tym przypadku, idealnie sprawdzi się środkowa część tego warzywa. Następnie smarujemy je oliwą i posypujemy solą. Smażymy na patelni grillowej, przez 2 minuty na każdej ze stron. Po tym czasie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Gdy upłynie ten czas, to przekręcamy kalafiora i pieczemy kolejne 10 minut.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie ziołowej bułki tartej. Pestki dyni i słonecznika prażymy na patelni, a zioła siekamy. Na niewielkiej patelni rozpuszczamy masło i następnie dodajemy bułkę tartą. Podsmażamy do momentu aż się zarumieni. Następnie mieszamy ją z pestkami i ziołami. Gotowe steki z kalafiora podajemy z tak przygotowaną ziołową bułką tartą.
Poznaj przepis na domowy serek kanapkowy. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube: