Pieczony kalafior. Szybki sos romesco i pieczone migdały

Życie jest lepsze z sosem romesco! Można go podawać do pięknych warzyw, takich jak ten kalafior, a także do ryb, drobiu lub jagnięciny. Przyrządza się go i je z równą przyjemnością.

Pieczony kalafiorPieczony kalafior
Źródło zdjęć: © Zdjęcie potrawy: © David Loftus, 2022
Katarzyna Gileta

Pieczony kalafior

4 porcje

Łącznie 45 minut

Składniki:

  • 1 kalafior (800 g),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 100 g chleba za zakwasie,
  • 50 g blanszowanych migdałów,
  • 1 słoik pieczonej czerwonej papryki (460 g).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Odetnij zwiędłe zewnętrzne liście kalafiora i przytnij łodygę. Przekrój główkę na pół, a następnie pokrój na łódeczki szerokości 3 cm i połóż je na blasze.
  2. Obtocz kalafiora w odrobinie oliwy, czerwonego octu winnego, soli i pieprzu i piecz jakieś 35 minut, aż zmięknie i ładnie się przyrumieni.
  3. W tym czasie obierz ząbki czosnku i porwij chleb na małe kawałki. Umieść chleb, czosnek i migdały na drugiej blasze.
  4. Wstaw ją do piekarnika 15 minut przed końcem pieczenia kalafiora. Po upływie tego czasu wyjmij obie blachy z piekarnika. Odłóż na później garść migdałów, a resztę wsyp do blendera razem z czosnkiem i grzankami.
  5. Dodaj odsączoną paprykę, 2 łyżki oliwy oraz trochę czerwonego octu winnego i zmiksuj na bardzo gładki sos. Rozrzedź go odrobiną wody, jeśli trzeba, i dopraw solą i pieprzem. Przelej sos na półmisek, na wierzchu umieść kalafiora, posyp go rozgniecionymi lub posiekanymi migdałami i podawaj.

W jednej porcji

KALORIE

TŁUSZCZE

TŁ. NAS.

BIAŁKA

WĘGLOW.

CUKIER

SÓL

BŁONNIK

286 kcal

15,7 g

1,9 g

11,1 g

25,2 g

9,8 g

0,8 g

4,5 g

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "5 składników po śródziemnomorsku" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2023 Ingredients Mediterranean). Zdjęcie: © David Loftus, 2023.

 składników po śródziemnomorsku
składników po śródziemnomorsku © Materiały prasowe
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat