Pieczony kalafior. Szybki sos romesco i pieczone migdały
Życie jest lepsze z sosem romesco! Można go podawać do pięknych warzyw, takich jak ten kalafior, a także do ryb, drobiu lub jagnięciny. Przyrządza się go i je z równą przyjemnością.
02.11.2023 13:51
Pieczony kalafior
4 porcje
Łącznie 45 minut
Składniki:
- 1 kalafior (800 g),
- 4 ząbki czosnku,
- 100 g chleba za zakwasie,
- 50 g blanszowanych migdałów,
- 1 słoik pieczonej czerwonej papryki (460 g).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Odetnij zwiędłe zewnętrzne liście kalafiora i przytnij łodygę. Przekrój główkę na pół, a następnie pokrój na łódeczki szerokości 3 cm i połóż je na blasze.
- Obtocz kalafiora w odrobinie oliwy, czerwonego octu winnego, soli i pieprzu i piecz jakieś 35 minut, aż zmięknie i ładnie się przyrumieni.
- W tym czasie obierz ząbki czosnku i porwij chleb na małe kawałki. Umieść chleb, czosnek i migdały na drugiej blasze.
- Wstaw ją do piekarnika 15 minut przed końcem pieczenia kalafiora. Po upływie tego czasu wyjmij obie blachy z piekarnika. Odłóż na później garść migdałów, a resztę wsyp do blendera razem z czosnkiem i grzankami.
- Dodaj odsączoną paprykę, 2 łyżki oliwy oraz trochę czerwonego octu winnego i zmiksuj na bardzo gładki sos. Rozrzedź go odrobiną wody, jeśli trzeba, i dopraw solą i pieprzem. Przelej sos na półmisek, na wierzchu umieść kalafiora, posyp go rozgniecionymi lub posiekanymi migdałami i podawaj.
W jednej porcji
KALORIE | TŁUSZCZE | TŁ. NAS. | BIAŁKA | WĘGLOW. | CUKIER | SÓL | BŁONNIK |
---|---|---|---|---|---|---|---|
286 kcal | 15,7 g | 1,9 g | 11,1 g | 25,2 g | 9,8 g | 0,8 g | 4,5 g |
Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "5 składników po śródziemnomorsku" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2023 Ingredients Mediterranean). Zdjęcie: © David Loftus, 2023.