PrzepisProste przepisyPieczony kalafior. Szybki sos romesco i pieczone migdały

Pieczony kalafior. Szybki sos romesco i pieczone migdały

Pieczony kalafior
Pieczony kalafior
Źródło zdjęć: © Zdjęcie potrawy: © David Loftus, 2022
Katarzyna Gileta
02.11.2023 13:51

Życie jest lepsze z sosem romesco! Można go podawać do pięknych warzyw, takich jak ten kalafior, a także do ryb, drobiu lub jagnięciny. Przyrządza się go i je z równą przyjemnością.

Pieczony kalafior

4 porcje

Łącznie 45 minut

Składniki:

  • 1 kalafior (800 g),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 100 g chleba za zakwasie,
  • 50 g blanszowanych migdałów,
  • 1 słoik pieczonej czerwonej papryki (460 g).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Odetnij zwiędłe zewnętrzne liście kalafiora i przytnij łodygę. Przekrój główkę na pół, a następnie pokrój na łódeczki szerokości 3 cm i połóż je na blasze.
  2. Obtocz kalafiora w odrobinie oliwy, czerwonego octu winnego, soli i pieprzu i piecz jakieś 35 minut, aż zmięknie i ładnie się przyrumieni.
  3. W tym czasie obierz ząbki czosnku i porwij chleb na małe kawałki. Umieść chleb, czosnek i migdały na drugiej blasze.
  4. Wstaw ją do piekarnika 15 minut przed końcem pieczenia kalafiora. Po upływie tego czasu wyjmij obie blachy z piekarnika. Odłóż na później garść migdałów, a resztę wsyp do blendera razem z czosnkiem i grzankami.
  5. Dodaj odsączoną paprykę, 2 łyżki oliwy oraz trochę czerwonego octu winnego i zmiksuj na bardzo gładki sos. Rozrzedź go odrobiną wody, jeśli trzeba, i dopraw solą i pieprzem. Przelej sos na półmisek, na wierzchu umieść kalafiora, posyp go rozgniecionymi lub posiekanymi migdałami i podawaj.

W jednej porcji

KALORIE

TŁUSZCZE

TŁ. NAS.

BIAŁKA

WĘGLOW.

CUKIER

SÓL

BŁONNIK

286 kcal

15,7 g

1,9 g

11,1 g

25,2 g

9,8 g

0,8 g

4,5 g

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "5 składników po śródziemnomorsku" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2023 Ingredients Mediterranean). Zdjęcie: © David Loftus, 2023.

 składników po śródziemnomorsku
składników po śródziemnomorsku© Materiały prasowe
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także