Wrzuć go do słoika, dodaj jeszcze 1 warzywo i ukiś. Kalafior o intensywnym kolorze rozpali kubki smakowe

Miałeś kiedyś możliwość ukiszenia kalafiora? Jeśli nie, to dużo tracisz, koniecznie musisz spróbować tego specjału. Na pewno nie będziesz żałować. Zachwyci cię smak, wygląd, ale też prosty sposób przygotowania tego warzywa.

Obrazek
Paulina

Kiszone warzywa to skarbnica składników odżywczych. Smakują i wyglądają obłędne, ale też pozytywnie wpływają na nasze jelita i odporność. Sezon jesienno-zimowy zbliża się wielkimi krokami, wiec koniecznie przygotuj dwa słoiki tego specjału.

Kiszony kalafior w buraczkach-przepis

Obrazek

Składniki:

          
  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 średni burak
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach lub kilka ziaren pieprzu
  • kawałek korzenia chrzanu - około 3 cm
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli niejodowanej
Obrazek
Obieranie kalafiora - Pyszności / Źródło: canva.com

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników i słoików do kiszenia. Naczynia, w których będziemy kisić kalafior, powinny być dokładnie wyparzone i osuszone przed umieszczeniem w nich warzyw. To ważny punkt i lepiej go nie pominąć, jeśli nie chcemy, aby nasze warzywa spleśniały.

Jeśli słoiki są gotowe, można przejść do krojenia warzyw. Zacznij od obrania czosnku i chrzanu. Następnie pokrój buraka w cienkie plasterki. Kalafiora umyj, podziel na małe różyczki, tak by bez problemu zmieściły się przez otwór w słoiku. Po pokrojeniu warzyw zacznij układać je w słoiku. Kalafior, plastry buraka i czosnek włóż razem z chrzanem, liśćmi laurowymi oraz płatkami papryki do słoika.

Całość zalewamy solanką zrobioną z 1 litra wody i 1 łyżki soli. Możemy dodać też odrobinę sok z ogórków lub kimchi. Tak przygotowane słoiki zakręcamy i odstawiamy na 4-5 dni. Przez pierwsze 2-3 dni otwieramy słoiki raz dziennie, aby odgazować nasze kiszonki. Po około 5 dniach nasz kalafior powinien nabrać różowej barwy. W ten sposób jest gotowy do spożycia. Po otworzeniu słoika należy przechowywać go w lodówce. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować gołąbki w chrupiącej panierce krok po kroku. Potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat