Surówka z marchewki w wykonaniu znanego kucharza. "Nie zdąży trafić do lodówki"

"Pyszna, chrupiąca, soczysta. Palce lizać" - zapewnia Piotr Ogiński, prezentując miskę wypełnioną po brzegi surówką z marchewki. Surówką nie byle jaką, bo z chrupiącym dodatkiem i aksamitnym dressingiem.

Przepis Piotra Ogińskiego na surówkę z marchewki Przepis Piotra Ogińskiego na surówkę z marchewki
Źródło zdjęć: © TikTok: kochamgotowacofficial (screenshot)

Ślinianki ostro pracują na sam widok tej surówki z marchewki wypełnionej tyloma fantastycznymi dodatkami. Jest sok z pomarańczy, są nuty ostrości, mamy chrupiące orzechy i orzeźwiającą natkę pietruszki. Ta kompozycja nie ma prawa nie smakować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo

Jaką surówkę można zrobić z marchewki?

Zamiast klasycznej surówki z marchewki z jabłkiem przygotuj tę w wersji Piotra Ogińskiego, zawodowego kucharza, znanego z występów w "Top Chef" i "Hell's Kitchen". Ogiński w mediach społecznościowych dzieli się przepisami i kulinarnymi patentami. W jednym z filmików pokazał, jak przygotować łatwą, ale też pełną smaku surówkę z marchewki.

Surówka z marchewki Piotra Ogińskiego zaskakuje prostotą wykonania, jednocześnie będąc propozycją - można powiedzieć - wyszukaną. Rzadko kiedy na naszych stołach stawiamy tak skomponowane dania. W tym szaleństwie jest jednak metoda. Zapisz sobie ten przepis.

Surówka z marchewki. Przepis Piotra Ogińskiego

Składniki:

  • 6 marchewek,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • 15 rodzynek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka chili,
  • garść prażonych orzechów włoskich,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Rodzynki namocz w soku z 1/2 pomarańczy.
  2. Marchew obierz i pokrój w cieniutkie paseczki lub użyj do tego specjalnej tarki lib ząbkowanej obieraczki. Możesz też zetrzeć marchewkę na tarce o grubych oczkach.
  3. Do marchewki dodaj sól. Zamieszaj całość i odstaw, by marchewka mogła zmięknąć.
  4. Do miski przełóż jogurt naturalny i oliwę. Rodzynki odcedź i do jogurtu dodaj sok z pomarańczy, w którym były moczone. Zamieszaj całość. Następnie dodaj miód, chili.
  5. Tak przygotowany dressing dodaj do marchewki. Całość wymieszaj i dodaj orzechy włoskie prażone, rodzynki i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj całość.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości