Surówka z marchewki w wykonaniu znanego kucharza. "Nie zdąży trafić do lodówki"
"Pyszna, chrupiąca, soczysta. Palce lizać" - zapewnia Piotr Ogiński, prezentując miskę wypełnioną po brzegi surówką z marchewki. Surówką nie byle jaką, bo z chrupiącym dodatkiem i aksamitnym dressingiem.
15.02.2024 15:58
Ślinianki ostro pracują na sam widok tej surówki z marchewki wypełnionej tyloma fantastycznymi dodatkami. Jest sok z pomarańczy, są nuty ostrości, mamy chrupiące orzechy i orzeźwiającą natkę pietruszki. Ta kompozycja nie ma prawa nie smakować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaką surówkę można zrobić z marchewki?
Zamiast klasycznej surówki z marchewki z jabłkiem przygotuj tę w wersji Piotra Ogińskiego, zawodowego kucharza, znanego z występów w "Top Chef" i "Hell's Kitchen". Ogiński w mediach społecznościowych dzieli się przepisami i kulinarnymi patentami. W jednym z filmików pokazał, jak przygotować łatwą, ale też pełną smaku surówkę z marchewki.
Surówka z marchewki Piotra Ogińskiego zaskakuje prostotą wykonania, jednocześnie będąc propozycją - można powiedzieć - wyszukaną. Rzadko kiedy na naszych stołach stawiamy tak skomponowane dania. W tym szaleństwie jest jednak metoda. Zapisz sobie ten przepis.
Zobacz także
Surówka z marchewki. Przepis Piotra Ogińskiego
Składniki:
- 6 marchewek,
- 2 łyżeczki soli,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka oliwy,
- sok z 1/2 pomarańczy,
- 15 rodzynek,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka chili,
- garść prażonych orzechów włoskich,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Rodzynki namocz w soku z 1/2 pomarańczy.
- Marchew obierz i pokrój w cieniutkie paseczki lub użyj do tego specjalnej tarki lib ząbkowanej obieraczki. Możesz też zetrzeć marchewkę na tarce o grubych oczkach.
- Do marchewki dodaj sól. Zamieszaj całość i odstaw, by marchewka mogła zmięknąć.
- Do miski przełóż jogurt naturalny i oliwę. Rodzynki odcedź i do jogurtu dodaj sok z pomarańczy, w którym były moczone. Zamieszaj całość. Następnie dodaj miód, chili.
- Tak przygotowany dressing dodaj do marchewki. Całość wymieszaj i dodaj orzechy włoskie prażone, rodzynki i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj całość.