Surówka z marchewki w wykonaniu znanego kucharza. "Nie zdąży trafić do lodówki"

"Pyszna, chrupiąca, soczysta. Palce lizać" - zapewnia Piotr Ogiński, prezentując miskę wypełnioną po brzegi surówką z marchewki. Surówką nie byle jaką, bo z chrupiącym dodatkiem i aksamitnym dressingiem.

Przepis Piotra Ogińskiego na surówkę z marchewki Przepis Piotra Ogińskiego na surówkę z marchewki
Źródło zdjęć: © TikTok: kochamgotowacofficial (screenshot)

Ślinianki ostro pracują na sam widok tej surówki z marchewki wypełnionej tyloma fantastycznymi dodatkami. Jest sok z pomarańczy, są nuty ostrości, mamy chrupiące orzechy i orzeźwiającą natkę pietruszki. Ta kompozycja nie ma prawa nie smakować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo

Jaką surówkę można zrobić z marchewki?

Zamiast klasycznej surówki z marchewki z jabłkiem przygotuj tę w wersji Piotra Ogińskiego, zawodowego kucharza, znanego z występów w "Top Chef" i "Hell's Kitchen". Ogiński w mediach społecznościowych dzieli się przepisami i kulinarnymi patentami. W jednym z filmików pokazał, jak przygotować łatwą, ale też pełną smaku surówkę z marchewki.

Surówka z marchewki Piotra Ogińskiego zaskakuje prostotą wykonania, jednocześnie będąc propozycją - można powiedzieć - wyszukaną. Rzadko kiedy na naszych stołach stawiamy tak skomponowane dania. W tym szaleństwie jest jednak metoda. Zapisz sobie ten przepis.

Surówka z marchewki. Przepis Piotra Ogińskiego

Składniki:

  • 6 marchewek,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • 15 rodzynek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka chili,
  • garść prażonych orzechów włoskich,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Rodzynki namocz w soku z 1/2 pomarańczy.
  2. Marchew obierz i pokrój w cieniutkie paseczki lub użyj do tego specjalnej tarki lib ząbkowanej obieraczki. Możesz też zetrzeć marchewkę na tarce o grubych oczkach.
  3. Do marchewki dodaj sól. Zamieszaj całość i odstaw, by marchewka mogła zmięknąć.
  4. Do miski przełóż jogurt naturalny i oliwę. Rodzynki odcedź i do jogurtu dodaj sok z pomarańczy, w którym były moczone. Zamieszaj całość. Następnie dodaj miód, chili.
  5. Tak przygotowany dressing dodaj do marchewki. Całość wymieszaj i dodaj orzechy włoskie prażone, rodzynki i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj całość.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków