Surówka z marchewki w wykonaniu znanego kucharza. "Nie zdąży trafić do lodówki"

"Pyszna, chrupiąca, soczysta. Palce lizać" - zapewnia Piotr Ogiński, prezentując miskę wypełnioną po brzegi surówką z marchewki. Surówką nie byle jaką, bo z chrupiącym dodatkiem i aksamitnym dressingiem.

Przepis Piotra Ogińskiego na surówkę z marchewki Przepis Piotra Ogińskiego na surówkę z marchewki
Źródło zdjęć: © TikTok: kochamgotowacofficial (screenshot)

Ślinianki ostro pracują na sam widok tej surówki z marchewki wypełnionej tyloma fantastycznymi dodatkami. Jest sok z pomarańczy, są nuty ostrości, mamy chrupiące orzechy i orzeźwiającą natkę pietruszki. Ta kompozycja nie ma prawa nie smakować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo

Jaką surówkę można zrobić z marchewki?

Zamiast klasycznej surówki z marchewki z jabłkiem przygotuj tę w wersji Piotra Ogińskiego, zawodowego kucharza, znanego z występów w "Top Chef" i "Hell's Kitchen". Ogiński w mediach społecznościowych dzieli się przepisami i kulinarnymi patentami. W jednym z filmików pokazał, jak przygotować łatwą, ale też pełną smaku surówkę z marchewki.

Surówka z marchewki Piotra Ogińskiego zaskakuje prostotą wykonania, jednocześnie będąc propozycją - można powiedzieć - wyszukaną. Rzadko kiedy na naszych stołach stawiamy tak skomponowane dania. W tym szaleństwie jest jednak metoda. Zapisz sobie ten przepis.

Surówka z marchewki. Przepis Piotra Ogińskiego

Składniki:

  • 6 marchewek,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • 15 rodzynek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka chili,
  • garść prażonych orzechów włoskich,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Rodzynki namocz w soku z 1/2 pomarańczy.
  2. Marchew obierz i pokrój w cieniutkie paseczki lub użyj do tego specjalnej tarki lib ząbkowanej obieraczki. Możesz też zetrzeć marchewkę na tarce o grubych oczkach.
  3. Do marchewki dodaj sól. Zamieszaj całość i odstaw, by marchewka mogła zmięknąć.
  4. Do miski przełóż jogurt naturalny i oliwę. Rodzynki odcedź i do jogurtu dodaj sok z pomarańczy, w którym były moczone. Zamieszaj całość. Następnie dodaj miód, chili.
  5. Tak przygotowany dressing dodaj do marchewki. Całość wymieszaj i dodaj orzechy włoskie prażone, rodzynki i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj całość.
Wybrane dla Ciebie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀