Znany kucharz 9 lat temu ugotował obiad za 3,5 zł. Kupił te same składniki i mocno się zdziwił

Piotr Ogiński z kanału "Kocham Gotować" odtworzył przepis na smażony ryż za 3,5 zł, którym 9 lat temu podbił serca studentów w całej Polsce. Składniki dania pozostały bez zmian, jednak spore wahania odnotowały ceny produktów. Ile teraz trzeba zapłacić za porcję smażonego ryżu?

Piotr Ogiński sprawdził, jak bardzo zmieniły się ceny na przestrzeni latPiotr Ogiński sprawdził, jak bardzo zmieniły się ceny na przestrzeni lat
Źródło zdjęć: © YouTube | Kocham Gotować (screenshot)

Ogiński dokonał solidnych obliczeń. W skład kultowego smażonego ryżu za 3,5 zł wchodzi czosnek, kurczak, sos sojowy, ryż, olej, jajko, marchewka, papryka, cebula i zielony groszek, a także sól i pieprz cayenne do smaku. Kucharz dokładnie odmierzył ilość produktów, by jak najrzetelniej porównać zmiany cen na przestrzeni lat. Do jakiego wniosku doszedł?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz w lodówce ciasto francuskie? Ułóż farsz, zawiń i wstaw do piekarnika

Piotr Ogiński i jego kultowy smażony ryż za 3,5 zł. Ile kosztuje teraz?

Cena 50 gramów kurczaka 9 lat temu wynosiła 79 gr, w 2023 roku to już 1,19 zł. Co ciekawe, tańszy niż przed laty jest sos sojowy - cena porcji potrzebnej do przyrządzenia dania spadła z 23 do 15 gr. Najwięcej zaś podrożał ryż - 100 gramów produktu w 2014 roku kosztowało 75 gr, w 2023 roku to już 1,75 zł. Cena kolejnego produktu, oleju (20 ml), wzrosła z 10 do 18 gr na przestrzeni 9 lat, a jajka - z 37 do 60 gr.

Niemałe różnice w cenie Ogiński odnotował też na warzywach. Za ząbek czosnku w 2014 roku zapłacił 5 gr, teraz zaś tyle samo produktu kosztowało go już 31 gr. Za jedną marchewkę 9 lat temu zapłacił 20 gr, w 2023 roku - niespełna dwa razy więcej, bo 39 gr. Sporo podrożała też cebula. W przypadku 50 gramów warzywa różnica wynosi 20 gr (wzrost z 5 do 25 gr). Tańsza jest papryka - 1/3 produktu teraz kosztuje 20 gr, a w 2014 roku cena warzywa wynosiła 56 gr. 50 gramów zielonego groszku podrożało z 38 do 40 gr.

Piotr Ogiński porównał ceny produktów spożywczych sprzed 9 lat
Piotr Ogiński porównał ceny produktów spożywczych sprzed 9 lat © YouTube | Kocham Gotować (screenshot)

Jak zmieniły się ceny na przestrzeni 9 lat?

Finalnie, jak podsumował Ogiński, porcja smażonego ryżu z kurczakiem i warzywami w 2014 roku kosztowała 3,48 zł. Po 9 latach za danie składające się z tych samych składników zapłacić trzeba... 5,42 zł. To niespełna 2 zł różnicy. Czy to dużo? O to Ogiński zapytał obserwujących kanał. Wielu z nich uznało, że wzrost ten nie należy do wysokich. Pojawiły się też głosy, że porównanie, jakie przygotował kucharz, nie jest do końca rzetelne.

"Porównaj nośniki energii, gaz prąd, woda — używasz do gotowania i mycia" (pis. oryg.).

Nigdzie nie widziałem, żeby jajko było po 60 gr za sztukę, najtańsze (oczywiście nie mówimy o jakichś promocjach, bo wtedy może akurat się uda) kosztują po 80-90 gr za sztukę (najtańsze jajka z chowu klatkowego w Auchan). Masz ogromny kanał i naprawdę mogłeś włożyć więcej pracy w sprawdzenie cen, ponieważ gdybyś przygotował to danie w tym samym okresie, co 9 lat wcześniej to nie byłoby 5,42 tylko bardziej 7,40 zł (doliczyłem cenę papryki, cebuli, marchwi i jajka, wiadomo, to papryka robi ten duży wzrost, ale nawet teraz kupienie papryki za 60 gr to mrzonka). Także wzrost mamy ponad 100 proc. A no i nie zapominajmy o obecnie obowiązującej tarczy antyinflacyjnej, więc ceny większości produktów spożywczych mają 0 proc. VAT, zamiast normalnych 5 proc. (o czym też warto było wspomnieć w filmie), więc do końcowej ceny doliczamy ok. 37 gr, co daje nam piękną końcową cenę 7,77 zł (pis. oryg.) - wspomniał kolejny komentujący.

Szybkie danie za 3,50 zł - 9 lat Później!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej