PrzepisKuchnia tajskaSmakuje lepiej niż w azjatyckiej knajpie. Znany kucharz pokazał, jak robi pad thai z kurczakiem

Smakuje lepiej niż w azjatyckiej knajpie. Znany kucharz pokazał, jak robi pad thai z kurczakiem

Kucharz Piotr Ogiński tym razem zaprezentował, jak krok po kroku przygotować sztandarowe danie kuchni tajskiej. Słynący z prostoty, ale też pełen smaku pad thai to potrawa, którą przyrządzisz we własnej kuchni. Koniecznie zobacz ten przepis.

Piotr Ogiński pokazał, jak przygotować pad thai'a
Piotr Ogiński pokazał, jak przygotować pad thai'a
Źródło zdjęć: © YouTube: Kocham Gotować (screenshot)

10.01.2024 11:29

Piotr Ogiński to znany kucharz działający w mediach społecznościowych na kanałach o nazwie "Kocham Gotować". W jednym z materiałów pokazał, jak przygotować sztandarowe tajskie danie. Pad thai to specjał na bazie makaronu i warzyw. Przepisy na tę potrawę w poszczególnych częściach Tajlandii różnią się, jednak to, co najważniejsze, to zachowanie smakowego balansu. Ogiński podpowiada, jak zabrać się za przygotowanie najlepszego pad thai'a.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co musisz wiedzieć, zanim przygotujesz pad thai'a?

Piotr Ogiński najpierw zaprezentował, jak przygotować wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia pad thai'a. Zaczął od czosnku. Obrane ząbki zmielił na pastę w oleju, a następnie podsmażył ją, aż zmieniła kolor na żółty. Tak przygotowany czosnek Ogiński przełożył na sito (koniecznie metalowe), a następnie na ręcznik papierowy i odstawił do osuszenia. Kiedy czosnek wyschnie i stanie się sypki, wtedy jest gotowy do dalszego użycia.

Ważne są również orzeszki. Powinny to być niesolone i nieprażone orzechy ziemne. Takie kucharz poleca wrzucić na patelnię i smażyć na tłuszczu, zaczynając od niskiej temperatury. Podsmażone orzeszki Ogiński wykłada na sito, by oddzielić je od tłuszczu, a następnie wykłada na ręcznik papierowy, by wyschły. Gotowe należy rozdrobnić w moździerzu.

Następnie kucharz zajął się makaronem ryżowym. Jak podpowiedział w nagraniu, najlepiej jest postawić na makaron tajski lub wietnamski 3 mm lub 5 mm (taki ma wystarczającą grubość), a przestrzega przed tymi z dyskontów, które mogą zbyć zbyt cienkie do przyrządzenia pad thai'a. Ogiński wrzuca makaron ryżowy do zimnej wody na dwie godziny.

Pad thai w wykonaniu Piotra Ogińskiego
Pad thai w wykonaniu Piotra Ogińskiego © YouTube: Kocham Gotować (screenshot)

Pad thai: jak zrobić sos samemu w domu?

Co region, to inny smak pad thai'a, choć to, co łączy wszystkie te wariacje, to zachowany balans smakowy sosu, uzyskany poprzez połączenie kilku składników. Taki sos zawiera pastę z tamaryndowca, sos rybny, sojowy i ostrygowy, a także cukier (który równoważy kwaśny/cierpki smak pasty z tamaryndowca).

Domowy pad thai krok po kroku. Przepis Piotr Ogińskiego

Składniki:

  • 2 łyżki oleju,
  • 1 jajko,
  • 50 g piersi z kurczaka,
  • 180 g namoczonego makaronu ryżowego,
  • 30 ml wody,
  • *1/2 przygotowanego sosu,
  • **2-3 łyżeczki smażonego czosnku,
  • ***1-2 łyżki smażonych orzeszków ziemnych,
  • zielona cebulka,
  • kiełki fasoli mung,
  • limonka,
  • płatki chili.


*Czosnek Smażony: 3-4 główki czosnku, 150 ml oleju. Obrane ząbki czosnku zblenduj z olejem, a następnie podsmaż masę na rozgrzanym tłuszczu, aż nabierze żółtego (lecz nie złotego) koloru. Gotową masę odcedź, a następnie osusz, aż stanie się sypka.

**Sos do pad thai'a: 2 łyżki cukru, 2 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1/2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka pasty z tamaryndowca, 25 ml wody. Całość dokładnie wymieszaj.

*** Orzeszki ziemne podsmaż na tłuszczu, zaczynając od niskiej temperatury. Gotowe odcedź i wyłóż na ręcznik papierowy, by wyschły, a następnie rozdrobnij je w moździerzu.

Przygotowanie:

  1. Zieloną cebulkę pokrój na duże, ok. 4-centymetrowe kawałki. Kurczaka oczyść i pokrój w bardzo cienkie plasterki.
  2. Na gorący olej (w patelni/woku) wbij jajko i szybko je wymiesza. Kiedy delikatnie zetnie się, dodaj pokrojonego kurczaka.
  3. Całość zamieszaj i dodaj wymoczony i odsączony makaron ryżowy. Podsmaż całość chwilę, a następnie dodaj ok. 30 ml wody. Pozostaw całość na chwilę, by makaron mógł się zaparzyć.
  4. Po kilku minutach wlej przygotowany sos, dodaj cebulkę, 3 czubate łyżeczki smażonego czosnku. Wymieszaj całość.
  5. Na końcu dodaj małą garść kiełków fasoli, łyżkę prażonych orzeszków i jeszcze raz dobrze całość wymieszaj.
  6. Tak przygotowanego pad thai'a podawaj z dodatkowymi kiełkami i zieloną cebulką, płatkami chili, limonką i prażonymi orzechami.

Pad Thai z kurczakiem. Przepis Piotra Ogińskiego

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepispiotr ogińskipad thai
Wybrane dla Ciebie