Azjatycki obiad z orzechowym akcentem. Prosty przepis na sycące danie

Jeśli lubisz eksperymenty kuchenne i jesteś fanem dań z kuchni azjatyckiej, to ten właśnie przepis jest stworzony dla ciebie. To pyszny i pożywny pomysł na danie, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Jego smak zachwyci każdego. Taki właśnie jest makaron ryżowy z kurczakiem z orzechowym akcentem!

ObrazekMakaron ryżowy z kurczakiem - Pyszności
Karol Wiak

Dlaczego warto przygotować makaron ryżowy z kurczakiem?

Oprócz tradycyjnych dań kuchni polskiej, w naszym obiadowym menu najczęściej znajdują się dania z różnych stron świata. Są to przede wszystkim Włochy oraz Azja. Jako że ostatnio pojawiło się kilka inspiracji na włoskie dania, to teraz przyszła kolej na coś azjatyckiego. To makaron ryżowy z kurczakiem, którego smak został wzbogacony świeżymi warzywami, ananasem i wyjątkowymi przyprawami. Sekret tkwi jednak w orzechowym sosie, który stworzymy na bazie mleka kokosowego, ciemnego sosu sojowego i masła orzechowego.

Obrazek
Przygotowanie makaronu ryżowego z kurczakiem - Pyszności

Jak przygotować makaron ryżowy z kurczakiem z orzechowym akcentem?

Sam proces przygotowania tego azjatyckiego dania nie jest skomplikowany. Najwięcej czasu schodzi się z przygotowaniem, obraniem i pokrojeniem warzyw. Reszta to już sama przyjemność. Takie danie z powodzeniem możesz zaserwować swoim domownikom lub gościom.

Składniki:

  • puszka mleka kokosowego
  • ulubione masło orzechowe
  • ciemny sos sojowy
  • 2 marchewki lub 1 duża
  • biała część pora
  • kawałek świeżego ananasa
  • filet z piersi kurczaka
  • czerwona cebula
  • papryka
  • kawałki orzecha włoskiego
  • kurkuma
  • imbir
  • sól i pieprz do smaku
  • opakowanie makaronu ryżowego.

Sposób przygotowania:

Może nie jest to typowe danie azjatyckie, ale taka wariacja, jaką jest makaron ryżowy z kurczakiem, na pewno przypadnie wam do gustu. Rozpoczynamy od pokrojenia fileta z piersi w kostkę. Cebulę kroimy również w kostkę, marchewkę i paprykę w słupki, pora w paski, a ananasa w kostkę. Do oddzielnej miski przelewamy całą puszkę mleka kokosowego, dodajemy kilka łyżek ulubionego masła orzechowego i kilka kropel ciemnego sosu sojowego. Rozgrzewamy wok lub patelnię i przystępujemy do smażenia. Na pierwszy ogień idzie cebula oraz kurczak.

Obrazek
Przygotowanie sosu azjatyckiego - Pyszności

Gdy cebula się zeszkli, a kurczak zarumieni, to stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Najpierw będą to warzywa. Gdy podczas smażenia nabiorą odpowiedniej miękkości, to możemy całość zalać przygotowanym wcześniej sosem na bazie masła orzechowego. To również dobry moment, by dodać pokrojonego ananasa. Wszystkie składniki przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i imbirem. Na sam koniec możemy dorzucić garść orzechów włoskich. Makaron ryżowy gotujemy według wskazówek na opakowaniu i podajemy z przygotowanym sosem. Smacznego!

Jeśli jednak wolisz coś włoskiego, to zobacz na naszym kanale YouTube przepis na włoskie panzerotti:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej